: Tre brusreducerande hörlurar

Utan sladdar och utan brus

Bland de trådlösa, brusreducerande hörlurarna är det de här tre som regerar.

Det är inte så svårt att inse fördelarna med att slippa trasslet med kablar till hörlurarna. Inte minst för iPhone 7-användare, som slipper den extra adaptern som behövs för allt annat än Apples egna hörlurar och ett fåtal andra med Lightning-kontakt. Och en annan stor fördel är att kunna blockera allt oväsen utifrån – i synnerhet när man sitter på ett plan eller tåg eller i någon annan högljudd miljö. En fin bonus är att man kan spela musiken på lägre volym, vilket är mycket skönare i längden och innebär mindre risk för hörselskador om man lyssnar ofta.

Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering är inte helt nytt, vi hade en grupptest av sådana i februari 2016. Den senaste tiden har utbudet ökat i de lite högre prisklasserna, där börjar verkligen kvalitetsnivån bli riktigt bra. Både vad gäller brusreducering och allmän ljudkvalitet. Bose QuietComfort 25 var länge kungen av brusreducering och i sommar släppte Bose den trådlösa versionen Quiet Comfort 35. Samma kvaliteter, fast ännu mer användarvänlig.

Strax därefter lanserade Sony och Sennheiser sina rivaler, MDR-1000X och PXC Wireless, som vill knuffa ner Bose från tronen. Båda är veteraner i hörlurssammanhang så om någon kan klara av det är så det de.

 

Kort sammanfattning

Detta test är en förhållandevis kort sammanfattning av varje hörlur. Vill du läsa mer ingående tester om varje modells olika funktioner så kan du läsa mer på vår webbsida ljudochbild.se där det finns längre och utförligare tester.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Specialanpassad brusdämpning

Här får du ljudkvalitet av högsta klass och en användaranpassad brusreducering som fungerar kanonfint – så länge du inte rör på dig.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är superbt, i optimala situationer är brusreduceringen den bästa vi har hört, och vi gillar att man kan släppa in ljud om man vill.
Brusreduceringen fungerar inte lika bra på promenader. Fotstegen fortplantar sig genom kroppen som baspulser.
 • Typ: Over-ear, trådlös, sluten
 • Anslutning: 3,5 mm, BT 4.0
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Hopfällbar: Ja
 • Mikrofon och fjärrkontroll: Ja
 • Element: 40 mm
 • Batteritid: 20 timmar (trådlöst, med brusreducering)
 • Vikt: 275 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris kr

MDR-1000X är Sonys första trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering. Det är så klart Bluetooth som gäller, men även om den tekniken i utgångspunkt har begränsad bandbredd, och därför en ljudkvalitet kan aldrig överträffa typiska MP3- och AAC-filer, så använder Sony sin egen teknik som heter LDAC. Den sägs ha tre gånger så stor bandbredd som vanligt Bluetooth-ljud och kan därför ta emot ljudet utan förluster från spelaren. Detta förutsätter dock att spelaren också stöder tekniken, vilket bara Sonys Xperia-smartmobiler och Walkman-musikspelare gör.

 

Marknadens bästa brusreducering?

Men det är brusreduceringen som är Sonys tyngsta vapen. Den är nämligen specialanpassad efter lyssnarens kranium och hörselgång, genom att en testsignal skickas ut från hörlurarna och in i örat, sedan reflekteras ljudet tillbaka från örat och analyseras av en digital signalprocessor (DSP). På så sätt blir brusreduceringen så effektiv som möjligt. Processen går fort men är exakt.

Sony har också en annan smart funktion: man kan släppa in bakgrundsljud. Det kan till exempel vara praktiskt i en kontorsmiljö när man vill höra om någon knackar på dörren. Det finns också ett Voice-läge som filtrerar bort allt bakgrundsljud utom frekvensregistret där röster ligger. På så sätt kan man sitta på flygplatsen eller tågstationen och lyssna på musik utan att missa viktiga utrop. Båda dessa finesser fungerar, fast inte om man spelar musik för högt.

Till skillnad från med Boses lurar går det att stänga av brusreduceringen helt även i trådlöst läge. Då får man 2 timmar extra batteritid.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Passform

MDR-1000X sitter bra på huvudet. De är aningen tyngre än Bose och Sennheiser och sitter inte riktigt lika fast på skallen. Bose har bättre passform, särskilt om man lyssnar länge, även om Sony-lurarna också är sköna att ha på sig.

 

Ljudkvalitet

Sony MDR-1000X kan skryta med en mycket bra ljudåtergivning. Basen är lika fyllig som hos Bose och dessutom ett snäpp mer raffinerad och naturlig. Basgången i David Bowies ”Lazarus” är sprödare och tonerna i basgitarrens lägre register är mer naturliga och linjära. Men det är med röster som Sony briljerar mest. Särskilt med spelaren NW-ZX100 som jag fick låna samtidigt eftersom den klarar LDAC via Bluetooth. Med LDAC låter Sony bättre än både Bose och Sennheiser.

Vad kan man mer begära? Tja, även om både ljudet och själva brusreduceringen är utmärkt så är inte Sony lika bra när man rör på sig. Fotstegen fortplantar sig genom lurarna och hörs som korta ploppljud i basregistret. MDR-1000X fungerar därför bäst när man sitter eller står still.
Vi kan också tillägga att Sony i likhet med Sennheiser förseglar ljudet bättre än Bose, så att folk i närheten inte hör musiken man spelar. Det är en fördel, men också en nackdel eftersom man inte kan lyssna på musik lika länge utan att bli svettig om öronen.

Bose QuietComfort 35
Även om Bose inte är bäst på allt så är detta den allra bästa resekamraten och sammantaget vinnaren.
Sennheiser PXC 550 Wireless
Sennheiser menar allvar med ljudkvaliteten och utplånar bruset. Men PXC 550 Wireless är inte helt felfri.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.