Search
Generic filters

: Sony MDR-1000X

Specialanpassad brusdämpning

Här får du ljudkvalitet av högsta klass och en användaranpassad brusreducering som fungerar kanonfint – så länge du inte rör på dig.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är superbt, i optimala situationer är brusreduceringen den bästa vi har hört, och vi gillar att man kan släppa in ljud om man vill.
Brusreduceringen fungerar inte lika bra på promenader. Fotstegen fortplantar sig genom kroppen som baspulser.
 • Typ: Over-ear, trådlös, sluten
 • Anslutning: 3,5 mm, BT 4.0
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Hopfällbar: Ja
 • Mikrofon och fjärrkontroll: Ja
 • Element: 40 mm
 • Batteritid: 20 timmar (trådlöst, med brusreducering)
 • Vikt: 275 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: kr

MDR-1000X är Sonys första trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering. Det är så klart Bluetooth som gäller, men även om den tekniken i utgångspunkt har begränsad bandbredd, och därför en ljudkvalitet kan aldrig överträffa typiska MP3- och AAC-filer, så använder Sony sin egen teknik som heter LDAC. Den sägs ha tre gånger så stor bandbredd som vanligt Bluetooth-ljud och kan därför ta emot ljudet utan förluster från spelaren. Detta förutsätter dock att spelaren också stöder tekniken, vilket bara Sonys Xperia-smartmobiler och Walkman-musikspelare gör.

 

Marknadens bästa brusreducering?

Men det är brusreduceringen som är Sonys tyngsta vapen. Den är nämligen specialanpassad efter lyssnarens kranium och hörselgång, genom att en testsignal skickas ut från hörlurarna och in i örat, sedan reflekteras ljudet tillbaka från örat och analyseras av en digital signalprocessor (DSP). På så sätt blir brusreduceringen så effektiv som möjligt. Processen går fort men är exakt.

Sony har också en annan smart funktion: man kan släppa in bakgrundsljud. Det kan till exempel vara praktiskt i en kontorsmiljö när man vill höra om någon knackar på dörren. Det finns också ett Voice-läge som filtrerar bort allt bakgrundsljud utom frekvensregistret där röster ligger. På så sätt kan man sitta på flygplatsen eller tågstationen och lyssna på musik utan att missa viktiga utrop. Båda dessa finesser fungerar, fast inte om man spelar musik för högt.

Till skillnad från med Boses lurar går det att stänga av brusreduceringen helt även i trådlöst läge. Då får man 2 timmar extra batteritid.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Passform

MDR-1000X sitter bra på huvudet. De är aningen tyngre än Bose och Sennheiser och sitter inte riktigt lika fast på skallen. Bose har bättre passform, särskilt om man lyssnar länge, även om Sony-lurarna också är sköna att ha på sig.

 

Ljudkvalitet

Sony MDR-1000X kan skryta med en mycket bra ljudåtergivning. Basen är lika fyllig som hos Bose och dessutom ett snäpp mer raffinerad och naturlig. Basgången i David Bowies ”Lazarus” är sprödare och tonerna i basgitarrens lägre register är mer naturliga och linjära. Men det är med röster som Sony briljerar mest. Särskilt med spelaren NW-ZX100 som jag fick låna samtidigt eftersom den klarar LDAC via Bluetooth. Med LDAC låter Sony bättre än både Bose och Sennheiser.

Vad kan man mer begära? Tja, även om både ljudet och själva brusreduceringen är utmärkt så är inte Sony lika bra när man rör på sig. Fotstegen fortplantar sig genom lurarna och hörs som korta ploppljud i basregistret. MDR-1000X fungerar därför bäst när man sitter eller står still.
Vi kan också tillägga att Sony i likhet med Sennheiser förseglar ljudet bättre än Bose, så att folk i närheten inte hör musiken man spelar. Det är en fördel, men också en nackdel eftersom man inte kan lyssna på musik lika länge utan att bli svettig om öronen.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Bose QuietComfort 35 - Fortfarande bäst
  Även om Bose inte är bäst på allt så är detta den allra bästa resekamraten och sammantaget vinnaren.
  Sennheiser PXC 550 Wireless - Brusfritt sammetsljud
  Sennheiser menar allvar med ljudkvaliteten och utplånar bruset. Men PXC 550 Wireless är inte helt felfri.

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!