TEST : Takstar HF 580

Kinesisk budget-lyx

Planar-hörlurar brukar vara svindyra. Men Takstar HF 580 lyckas få in highend-tekniken i något som alla har råd med.

Takstar HF 580

Ljud & Bild tycker

Superläcker byggkvalitet. Ljudet är rent, oansträngt och dynamiskt.
Aningen tillbakadraget övre mellanregister. Kräver en bra hörlursförstärkare.
 • Typ: Over-ear, öppen
 • Element: 97 x 76 mm planmagnetiska
 • Frekvensomfång: 15–25 000 Hz
 • Impedans: 32 ohm
 • Anslutning: 3,5 mm minijack/6,3 mm adapter
 • Vikt: 550 g
 • Webb: huvud-grej.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2750 kr

Kinesiska Takstar är inte så kända på våra breddgrader, men priset på under 3 000 kronor för ett par planmagnetiska hörlurar väcker en naturlig nyfikenhet. För sådana brukar ha en siffra till på prislappen.

Planmagnetiska hörlurar (eller ”planar-hörlurar”) kan jämföras med elektrostathörlurar både när det gäller konstruktion och ljud. I konventionella hörlurar är elementet gjort som ett högtalarelement i miniatyr. I planar-hörlurar är membranet en supertunn film som är uppspänd framför en stark magnet. Det innebär att membranet kan göras mycket lätt och att det påverkas jämnt över hela ytan.

Det möjliggör en återgivning som är ytterst viktlös och befriad från förvrängning. Planar-hörlurar kostar dock vanligtvis en smärre förmögenhet på grund av den avancerade konstruktionen. Audeze och HifiMan är några av de mest kända anhängarna av planar- hörlurar, men även T+A har nyligen gått med i klubben med de kolossalt kostsamma Solitaire P.

På utsidan påminner Takstar HF 580 om den senare, fast den kostar bara en femtedel så förväntningarna är en smula lägre. Faktum är att HF 580 är den billigaste planar-hörluren vi har stött på hittills. Man kan få en uppfattning om att HF 580 antagligen främst är avsedd för hemmamarknaden när texten på förpackningen och i manualen är på kinesiska. Lyckligtvis med engelsk översättning under.

Kinesiska Takstar är inte så kända på våra breddgrader, men priset gjorde oss nyfikna. (Foto: Huvud-grej.se)

Lyx och komfort

Men annars har Takstar inte snålat med byggkvaliteten och om någon hade stuckit hörlurarna i handen på mig utan att ge mig mer information så hade jag gissat på ett mycket högre pris. Öronkåporna är stora och högglanssvarta. Huvudbygeln är fodrad med tjockt konstläder. Det ingår två sorters öronkuddar: en i luftigt tyg, den andra i ett silvrigt, vävt material. Båda är toppenbekväma.

Kabeln – som är fastmonterad – är gummibelagd för att förhindra skavljud. Det fungerar nästan lite för bra, kabeln är nämligen så tjock och tung att det kan vara svårt att räta ut alla böjar när den har varit hoprullad. Längden på tre meter innebär att den når hela vägen från stereon till soffan. Och det är bra.

Med en vikt på över halvkilot befinner vi oss i tungviktsklassen. Lyckligtvis är vikten väl fördelad och den rikliga stoppningen gör att HF 580 inte känns tunga att bära.

Bara för hemmabruk

Det hör till sällsyntheterna nu för tiden att hitta hörlurar utan inbyggd mikrofon och fjärrkontroll till mobilen. Å andra sidan skulle sådana moderniteter vara bortkastade här. För det första är Takstar HF 580 inte hörlurar man tar med sig på bussen eller cykeln. De är för stora, tunga och känsliga för det. Och för det andra bör de helst ha en ordentlig hörlursförstärkare för att göra sitt bästa. Här räcker det inte med hörlursuttaget på mobilen (om den ens har något sådant).

Öronkåporna är stora och högglanssvarta, och hvudbygeln är fodrad med tjockt konstläder. (Foto: Huvud-grej.se)

Ljudkvalitet

Det första man märker är basen, som är enorm. Inte tung och dominerande som i DJ-hörlurar, men mäktig och djup. Pukor serveras med tryck och maffig heavy metal som ”Pestilence and Plague” med Judas Priest får wagnerska dimensioner. Det är nästan på gränsen att vara för mycket, men bara nästan.

Mellanregistret är verkligen nyanserat och oförvrängt. Det ger både röster och instrument en naturlig klang och inte ens när det går hett till grötar det ihop sig. Till och med de minsta detaljerna är hårresande exakta när Jonathan sjunger till halvgalne kung George III i ”You Will Be Back” i Hamilton.

I den översta änden av spektret finns en vattendelare. HF 580 är egentligen tillräckligt upplösta i toppen, men diskanten hamnar lite i skuggan av det fina mellanregistret. Det kan i vissa fall ge ett aningen instängt och mindre luftigt intryck. På plussidan kan man säga att det aldrig finns något som kan göra att hörlurarna låter vassa eller ansträngande.

Diskanten avslöjar dock också att Takstar HF 580 är kräsna med vad de kopplas till. Med hörlursuttaget på en mobil (Huawei Mate 10 Pro) blir ljudet platt och mörkt. Kopplad till en fullvuxen stereoförstärkare blir det bättre detaljer längst upp och kontroll i basen.

Innan vi blir för kräsna får vi inte glömma bort att titta på prislappen. Vi har att göra med planar-hörlurar till ett fantastiskt lågt pris. Och ur det perspektivet är det imponerande vad man får. En närliggande jämförelse kan vara den riktigt lyckade Ollo HPS S4, som har ett aningen mer analytiskt ljud, men inte lika mycket charm som Takstar HF 580.

Slutsats

Takstar HF 580 är en spännande bekantskap med ett par uppenbara kvaliteter och ett pris som är svårt att konkurrera med. Byggkvaliteten är utmärkt och du får förvånansvärt många av planar-principens fördelar utan de annars så obligatoriska smärtorna i plånboken.

Om du letar efter ett analysredskap får du fortsätta att leta ett tag till. HF 580 är för tung i basen och dämpad i toppen för sådant. Om du däremot vill slappa i mysfåtöljen med klassisk rock – eller med klassisk orkestermusik för den delen – så är du på rätt spår.

Vi befinner oss inte i highend-klassen, men det är svårt att hitta särskilt många klassiska trådbundna hörlurar som ger lika mycket för pengarna.

 

HF 580 är de billigaste planar-hörlurarna vi har testat hittills. (Foto: Hoved-grej)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Riktpris: 8500 kr Grymt snygg brusreducering från B&O

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.