Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Takstar HF 580

Kinesisk budget-lyx

Planar-hörlurar brukar vara svindyra. Men Takstar HF 580 lyckas få in highend-tekniken i något som alla har råd med.

Skrivet av / 2020-02-14 - 10:00
Takstar HF 580
John Hvidlykke

Kinesiska Takstar är inte så kända på våra breddgrader, men priset på under 3 000 kronor för ett par planmagnetiska hörlurar väcker en naturlig nyfikenhet. För sådana brukar ha en siffra till på prislappen.

Planmagnetiska hörlurar (eller ”planar-hörlurar”) kan jämföras med elektrostathörlurar både när det gäller konstruktion och ljud. I konventionella hörlurar är elementet gjort som ett högtalarelement i miniatyr. I planar-hörlurar är membranet en supertunn film som är uppspänd framför en stark magnet. Det innebär att membranet kan göras mycket lätt och att det påverkas jämnt över hela ytan.

Det möjliggör en återgivning som är ytterst viktlös och befriad från förvrängning. Planar-hörlurar kostar dock vanligtvis en smärre förmögenhet på grund av den avancerade konstruktionen. Audeze och HifiMan är några av de mest kända anhängarna av planar- hörlurar, men även T+A har nyligen gått med i klubben med de kolossalt kostsamma Solitaire P.

På utsidan påminner Takstar HF 580 om den senare, fast den kostar bara en femtedel så förväntningarna är en smula lägre. Faktum är att HF 580 är den billigaste planar-hörluren vi har stött på hittills. Man kan få en uppfattning om att HF 580 antagligen främst är avsedd för hemmamarknaden när texten på förpackningen och i manualen är på kinesiska. Lyckligtvis med engelsk översättning under.

Kinesiska Takstar är inte så kända på våra breddgrader, men priset gjorde oss nyfikna. (Foto: Huvud-grej.se)

Lyx och komfort

Men annars har Takstar inte snålat med byggkvaliteten och om någon hade stuckit hörlurarna i handen på mig utan att ge mig mer information så hade jag gissat på ett mycket högre pris. Öronkåporna är stora och högglanssvarta. Huvudbygeln är fodrad med tjockt konstläder. Det ingår två sorters öronkuddar: en i luftigt tyg, den andra i ett silvrigt, vävt material. Båda är toppenbekväma.

Kabeln – som är fastmonterad – är gummibelagd för att förhindra skavljud. Det fungerar nästan lite för bra, kabeln är nämligen så tjock och tung att det kan vara svårt att räta ut alla böjar när den har varit hoprullad. Längden på tre meter innebär att den når hela vägen från stereon till soffan. Och det är bra.

Med en vikt på över halvkilot befinner vi oss i tungviktsklassen. Lyckligtvis är vikten väl fördelad och den rikliga stoppningen gör att HF 580 inte känns tunga att bära.

Bara för hemmabruk

Det hör till sällsyntheterna nu för tiden att hitta hörlurar utan inbyggd mikrofon och fjärrkontroll till mobilen. Å andra sidan skulle sådana moderniteter vara bortkastade här. För det första är Takstar HF 580 inte hörlurar man tar med sig på bussen eller cykeln. De är för stora, tunga och känsliga för det. Och för det andra bör de helst ha en ordentlig hörlursförstärkare för att göra sitt bästa. Här räcker det inte med hörlursuttaget på mobilen (om den ens har något sådant).

Öronkåporna är stora och högglanssvarta, och hvudbygeln är fodrad med tjockt konstläder. (Foto: Huvud-grej.se)

Ljudkvalitet

Det första man märker är basen, som är enorm. Inte tung och dominerande som i DJ-hörlurar, men mäktig och djup. Pukor serveras med tryck och maffig heavy metal som ”Pestilence and Plague” med Judas Priest får wagnerska dimensioner. Det är nästan på gränsen att vara för mycket, men bara nästan.

Mellanregistret är verkligen nyanserat och oförvrängt. Det ger både röster och instrument en naturlig klang och inte ens när det går hett till grötar det ihop sig. Till och med de minsta detaljerna är hårresande exakta när Jonathan sjunger till halvgalne kung George III i ”You Will Be Back” i Hamilton.

I den översta änden av spektret finns en vattendelare. HF 580 är egentligen tillräckligt upplösta i toppen, men diskanten hamnar lite i skuggan av det fina mellanregistret. Det kan i vissa fall ge ett aningen instängt och mindre luftigt intryck. På plussidan kan man säga att det aldrig finns något som kan göra att hörlurarna låter vassa eller ansträngande.

Diskanten avslöjar dock också att Takstar HF 580 är kräsna med vad de kopplas till. Med hörlursuttaget på en mobil (Huawei Mate 10 Pro) blir ljudet platt och mörkt. Kopplad till en fullvuxen stereoförstärkare blir det bättre detaljer längst upp och kontroll i basen.

Innan vi blir för kräsna får vi inte glömma bort att titta på prislappen. Vi har att göra med planar-hörlurar till ett fantastiskt lågt pris. Och ur det perspektivet är det imponerande vad man får. En närliggande jämförelse kan vara den riktigt lyckade Ollo HPS S4, som har ett aningen mer analytiskt ljud, men inte lika mycket charm som Takstar HF 580.

Slutsats

Takstar HF 580 är en spännande bekantskap med ett par uppenbara kvaliteter och ett pris som är svårt att konkurrera med. Byggkvaliteten är utmärkt och du får förvånansvärt många av planar-principens fördelar utan de annars så obligatoriska smärtorna i plånboken.

Om du letar efter ett analysredskap får du fortsätta att leta ett tag till. HF 580 är för tung i basen och dämpad i toppen för sådant. Om du däremot vill slappa i mysfåtöljen med klassisk rock – eller med klassisk orkestermusik för den delen – så är du på rätt spår.

Vi befinner oss inte i highend-klassen, men det är svårt att hitta särskilt många klassiska trådbundna hörlurar som ger lika mycket för pengarna.

 

HF 580 är de billigaste planar-hörlurarna vi har testat hittills. (Foto: Hoved-grej)

Karakter
Takstar HF 580
Premium

Ljud & Bild tycker

Superläcker byggkvalitet. Ljudet är rent, oansträngt och dynamiskt. Aningen tillbakadraget övre mellanregister. Kräver en bra hörlursförstärkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Rulla till toppen