TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST OnePlus Buds Z2

Billig besvikelse

OnePlus Buds Z2 lovar att leverera hög ljudkvalitet och proffsfunktioner till ett lågt pris, men de trådlösa öronpropparna snubblar på upploppet.

forfatter
Publicerad 2021-12-24 - 13:00
Karakter
OnePlus Buds Z2
L&B tycker
Naturtrogen och neutral ljudbild. Full integration med mobilens inställningar om du har en OnePlus. IP55-certifiering skyddar mot svett och regn.
Stöder inte högupplöst ljud. Har för många barnsjukdomar, till exempel när propparna ska parkopplas med mobilen. Passformen är dålig och det påverkar både ljudkvaliteten och den automatiska brusreduceringen.
Specifikationer
 • Typ: Helt trådlösa öronproppar
 • Element: 11 mm
 • Aktiv brusreducering: Ja, upp till 40 dB
 • Batteritid: 5 + 23 h med ANC, 7 + 31 h utan ANC
 • App: HeyMelody
 • Anslutning: Bluetooth 5.2, USB-C
 • Vikt: 4,6 g + 42 g fodral
 • Tålighet: IP55 + IPX4 (etui)
 • Webb: oneplus.com/se

OnePlus Buds Z2 är det kinesiska märkets första öronproppar med brusreducering sedan OnePlus Buds Pro, som min kollega Geir blev så förtjust i att de vann höstens grupptest av helt trådlösa öronproppar.

Enligt OnePlus har massor av tekniken som gav Buds Pro dess neutrala och verklighetstrogna ljudbild hittat till OnePlus Buds Z2, som är en femhundring billigare än Pro-modellen.

Detta gäller till exempel de dynamiska elementen på 11 mm, som bland annat stöder Dolby Atmos (så länge öronpropparna används med en OnePlus-mobil, vill säga), samt IP55-certifiering så att Buds Z2 klarar av en regnskur eller en svettig löprunda utan att gå sönder.

OnePlus Buds Z2 stöder däremot inte högupplöst ljud i form av LHDC-kodeken, utan får nöja sig med AAC och SBC. Och fodralet kan bara laddas med USB-C, medan Pro-modellens fodral stöder trådlös Qi-laddning.

Barnsjukdomar

Det är dock inte det faktum att funktionaliteten har bantats ner här och där som är anledningen till att jag inte är lika vänligt inställd till Buds Z2 som Geir var till Buds Pro.

Nej, det är barnsjukdomarna jag retar mig på. OnePlus Buds Z2 är främst gjorda för att fungera helt smärtfritt med mobiler från samma tillverkare, så jag testade dem först med den senaste toppmodellen, OnePlus 9 Pro.

Då är det meningen att Buds Z2 ska parkopplas automatiskt med mobilen så fort man öppnar fodralet för första gången, men det fungerade aldrig. Tvärtom krävdes det en nollställning av propparna och en manuell sökning i mobilens Bluetooth-meny innan det blev någon kontakt mellan de två enheterna.

OnePlus Buds Z2 umbrella
OnePlus Buds Z2 är IP55-klassade, vilket gör att propparna enkelt tål ett åskväder. Själva fodralet är IPX4-klassat. (Foto: OnePlus)

För sakens skull får jag inte glömma bort att nämna att problemet upprepade sig när jag ville koppla propparna till min iPhone 13 Pro Max via HeyMelody-appen, som man måste använda om man använder en mobil från något annat märke än OnePlus.

OnePlus-propparna gjorde att det hända andra mystiska saker också. Under tiden jag använde dem fick jag två spökmeddelanden på min mobil från Googles ”Hitta min enhet”-app, vilket aldrig har hänt vare sig förr eller senare, och även om jag inte med hundraprocentig säkerhet kan garantera att det finns något samband så är det en smula misstänksamt att min trofasta OnePlus 9 Pro, som aldrig har betett sig konstigt förut, börjar flippa ur i samma sekund som den ansluts till Buds Z2.

Öronpropparna styrs antingen via HeyMelody-appen (eller i inställningarna på OnePlus-mobiler) – eller genom att använda ett finger på styrplattan på sidan av proppen. (Foto: OnePlus)

Dålig passform

Det ingår silikontoppar i fyra olika storlekar, och ingen av dem passar mina öron ordentligt! Och det är inte bara något jag inbillar mig. I inställningarna (i en undermeny till Bluetooth-inställningarna på OnePlus-mobiler, i appen HeyMelody på alla andra mobiler) kan man testa propparnas passform, och oavsett vilka toppar jag provade med så blev passformen aldrig bättre än ”Medel”, vilket gör att brusreduceringen inte fungerar lika bra som man kunde ha önskat sig. Och samtidigt går det ut över ljudkvaliteten när öronpropparna inte sitter riktigt som de ska.

Och det är synd, för egentligen låter OnePlus Buds Z2 strålande. Ljudbilden är både neutral och naturtrogen, de påminner väldigt mycket om de ovan nämnda OnePlus Buds Pro. Men man ägnar mycket tid åt att sätta propparna rätt i öronen, för annars blir ljudet tunnare och den rena och klara ljudbilden går åt skogen. Det märker man också när man använder öronpropparna med mobilsamtsal. De tre mikrofonerna i propparnas ”pinne” är bra på att fånga upp ljud, så mottagaren hör dig klart och tydligt. Men själv hör du samtalspartnern som om han eller hon är lite för långt borta och dessutom pratar med dig genom ett kaffefilter.

Otillräcklig brusreducering

Ovan nämnda brusreducering får en svår uppgift när propparna inte vill sitta kvar i öronen, men det ska nämnas att funktionen inte heller är helt övertygande även när man ser till att de två öronpropparna sitter så fast som möjligt.

OnePlus lovar att man kan ladda propparna med fem timmars musik (utan ANC!) genom att ladda dem i fodralet i bara tio minuter. Jag har inte testat om det löftet håller till hundra procent, men ett som är säkert är att propparna laddas riktigt snabbt. (Foto: OnePlus)

Brusdämpningen har två inställningar: dämpning med 25 dB eller 40 dB, men även med maximal ljuddämpning tränger vanligt trafikljud igenom hur lätt som helst. Och ärligt talat hade jag väldigt svårt att skilja på de två alternativen. Med lite god vilja var nog ”ostkupe-känslan” man ofta får med ANC lite mindre med 25 dB, men den hårfina skillnaden dränks av bruset utifrån om man inte befinner sig på en plats där det redan råder lugn och ro.

Slutsats

Jag blev aldrig kompis med OnePlus Buds Z2. OnePlus nya och billigare öronproppar har helt enkelt för många skavanker. Barnsjukdomarna kan kanske botas längre fram, men den dåliga passformen och den ineffektiva brusdämpningen är problem som kan vara svåra att lösa.

Visst har öronpropparna en gedigen och bra ljudkvalitet, som framför allt kommer att uppskattas av de som gillar ett neutralt och verklighetstroget uttryck, men den övergripande användarupplevelsen är frustrerande och helt enkelt inte tillfredsställande.

Med tanke på att OnePlus Buds Pro, som är väsentligt mycket bättre på nästan allt, bara kostar ett par hundralappar mer än Buds Z2 så finns det egentligen ingen anledning att välja den billigare modellen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend