test : Kygo E7/900

Perfekt för träning

Helt trådlösa Kygo E7/900 har tuff bas och extrem räckvidd.

Kygo E7/900

Ljud & Bild tycker

Den sköna, robusta passformen och det fina ljudet överträffas bara av den extrema räckvidden.
Batteritiden hade definitivt kunnat vara bättre. I mobilsamtal är ljudet bara medelmåttigt.
 • Typ: Helt trådlösa hörlurar
 • Bluetooth: 5.0
 • Vattentäta: Ja, IPX7
 • Kodek: AAC, SBC
 • Batteri: 3 timmar, 9 extra i etui
 • Vikt: ingen uppgift
 • Laddkabel: USB C
 • Webb: kygolife.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1 500 kr

De flesta har nog hört talas om Kygo. Den norska artisten var snabbast i världen på att få en miljard spelningar på Spotify och han var dessutom Apple Musics frontfigur när den tjänsten lanserades.

Förutom att göra musik som aldrig förr har Kygo satt sitt namn på ett eget varumärke med hörlurar och högtalare. Flera av modellerna låter riktigt bra – vilket är något som långtifrån alla DJ-signerade produkter har gemensamt.

E7/900 är Kygos första öronproppsmodell som är helt trådlös. Det betyder att det inte finns någon sladd mellan de två propparna, i stället kommunicerar de trådlöst med varandra. Det här är dessutom proppar som är gjorda för träning. Bortsett från att det ingår toppar av olika storlekar – inklusive ett par i Comply-minnesskum – så får man vingar i olika storlekar för optimal passform mot den främre öronkanten. Och E7/900 är vattentäta med en häftig IPX7-klassning, vilket innebär att de kan dyka ner till en meters djup.

(Foto: Tillverkare)

Bluetooth 5.0

Ljudet överförs trådlöst med Bluetooth 5.0, som har dubblerat bandbredden mot sin föregångare. Det är framför allt käckt när man tränar. Man kan dela med sig av musiken till en kompis, under förutsättning att han eller hon har kompatibla hörlurar och att mobiltelefonen också stöder detta. Tiden på gymmet blir genast mer social. Den här funktionen har vi inte testat, på grund av brist på en annan 5.0-hörlur under testperioden.

Bluetooth 5.0 har dessutom en teoretiskt längre räckvidd, som gör att man i allt högre grad kan lägga ifrån sig mobiltelefonen under tiden man tränar. Utomhus kunde jag lägga ifrån mig mobilen och ta närmare 40 meterlånga steg innan det började dyka upp dropouts. Jag kunde gå ytterligare 10 meter innan ljudet började glappa. Det skulle innebära att man har musik merparten av 400-meterslopp om man har mobilen liggande i mitten på gräsplanen innanför. Musiken kan man delvis styra med knapparna och röstassistenten.

Inomhus kunde jag gå från tredje våningen och ner till första, men så fort jag tog mer än ett par steg från trappan så blev det för mycket trä och betong mellan mig och telefonen för att ljudet skulle vara stabilt.

Styrning

Hörlurarna sätts på genom att man håller inne multifunktionsknapparna på utsidan av höger och vänster propp. Då går de automatiskt i parkopplingsläge.

Multifunktionsknapparna är ganska smarta. En tryckning på höger knapp höjer volymen när man lyssnar. Samma sak på vänster sida sänker ljudet. Två tryckningar på höger pausar musiken, en enda sätter igång den igen. Två tryckningar på vänster sida sätter däremot igång mobiltelefonens röstassistent, så att man kan utföra vissa kommandon utan att ta upp telefonen ur fickan.

Ljudkvalitet

Men det är trevligare att prata om det viktigaste: ljudet. Det första man lägger märke till är den tighta, fylliga basen. Bastrumman smäller till saftigt och skönt och basgitarren har bra groove längst ner i registret. Ljudet är dessutom välbalanserat och låter aldrig vasst eller grovt – till skillnad från exempelvis Samsung Gear IconX, som är för tunn i mellanregistret och som biter ifrån sig väl mycket längre upp i övertonregistret. Kygo E7/900 har i stället en behaglig, rund klang. Det finns inte lika många klangstrukturer i tonerna, ett piano låter lite matt i tangenternas anslag och fioler hade tjänat på ännu mer luft. Men elektronisk popmusik fungerar som bara den, med saftiga och underhållande beats – utan att överdriva. För de här pengarna är detta absolut toppklass av vad man kan förvänta sig.

Ett litet aber är att E7/900 inte stöder aptX, bara AAC. För många är det inget problem, men undertecknades MacBook kan då bara ge ifrån sig vanligt SBC-ljud, vilket låter betydligt sämre än med aptX.

Passform

Kygo E7/900 sitter bekvämt i öronen. Personligen tycker jag att Comply-propparna funkade bäst, plus de mellanstora vingarna. Då är det ingen risk att propparna trillar ur under joggingturen. Och tur är väl det, för det är inte lätt att hitta dem igen! Jag har gått ganska länge med propparna och de är en behaglig historia.

Kygo E7/900 i vitt. Foto: Kygo Life

Medelmåttigt samtalsljud

Den inbyggda mikrofonen för mobilsamtal fungerar sådär. Personen i andra änden av mobilsamtalet tyckte att min röst var ”låg och burkig”, som om jag befann mig långt ifrån mikrofonen. Det gick att förstå orden, men ljudet var ”tunt, spinkigt och lågt”. I min ände lät det fint. Precis som med en del andra öronproppar av den här typen får man bara samtalsljud i ena örat. Det beror antagligen på att ljudet då blir mer direkt än om båda propparna ska synkroniseras, vilket ger en liten ljudfördröjning som kan vara jobbig när man pratar i telefon.

Kort batteritid

Trådlösa öronproppar som de här har en del kortare batteritid än varianten där de två propparna är sammanbundna med en sladd. Det kostar nämligen batteriström att de hela tiden måste kommunicera med varandra så att ljudet är helt synkroniserat i vänster och höger öra. Trots detta bör man kunna räkna med 4–5 timmars batteritid, och då känns det minsta laget att Kygo E7/900 bara skryter med 3 timmar innan de måste laddas igen. Lyckligtvis kan etuiet ladda dem ytterligare tre gånger, så de kan laddas i fickan till sammanlagt 12 timmars batteritid. Men alltså inte utan uppehåll.

Fodralet som ingår till Kygo E7/900 har ett inbyggt batteri som räcker till tre extra laddningar. Foto: Kygo Life

Slutsats

E7/900 är Kygos första försök med ett par helt trådlösa öronproppar, och på flera områden lyckas de extra bra. Passformen är i topp, de är svett- och vattentäta och de låter väldigt bra. Basrytmerna kommer fram tydligt på samma gång som allt hänger med även längre upp i tonerna. Styrningen är också bra och den trådlösa räckvidden är något av det bästa vi har testat.

Vår enda reservation är att vi tycker att batteritiden på tre timmar är för kort och att ljudet hade kunnat vara bättre när man pratar i mobil.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  JBL Club One

  Riktpris: 3500 kr JBL blandar sig i tätstriden

  Shure Aonic 50

  Riktpris: 4400 kr Hela stjärnhimlen öppnar sig

  Sony WH-1000XM4

  Riktpris: 4000 kr Den nya kungen av brusreducering

  HiFiMAN HE-1000se

  Riktpris: 40000 kr Det är ren galenskap - men oj så härlig!
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.