TESTJaybird Vista 2

Pålitlig träningskompis

Träningen blir ju alltid lite lättare med favoritmusiken i öronen. Men det är mycket som ska stämma för att det ska bli hiss istället för diss.
Jaybird Vista 2
Karakter
Jaybird Vista 2
Ljud & Bild tycker
Bekväma och trygga att bära, och ett stort plus för den smidiga och användarvänliga appen som skapar stor flexibilitet. Bra ljud, även om det finns förbättringspotential i både luftighet och bas. Tack vare att den är vattentät har du alltid en fräsch öronpropp.
Funktionen ”Find my case” tål att tittas på en gång till och vet du med dig att du kommer använda de i väldigt blåsiga områden lever de inte riktigt upp till vad de lovar.
Specifikationer
 • Bluetooth-standard: 5.0
 • Elementstorlek: 6 mm
 • Batterikapacitet proppar: 8 timmar
 • Batterikapacitet etui: 16 timmar
 • Trådlös laddning: ja
 • Etuiets mått: 74,6 x 38,5 x 25 mm
 • Propparnas vikt: 6,7 g per propp
 • Etuiets vikt utan proppar: 42,8 g
 • Vattentät: Vatten- och svettsäkra enligt IP68
 • Webb: jaybirdsport.com
forfatter

Jag är generellt inte en person som väljer in-ear-lurar. Och är det dessutom så att de är trådlösa är risken stor att jag väljer att inte använda de eftersom jag är rädd att de ska försvinna – eller att de ska sitta så illa att fokus hamnar mer på att trycka tillbaka de in i öronen än på själva träningspasset. Ska Jaybird lyckas omvända mig med sina Vista 2?

 

Komforten

Anledningen till att jag vanligtvis inte väljer in-ear-lurar är att jag sällan är nöjd med passformen. De sitter lite ”sådär” och efter ett tag får jag ont och det känns bara obekvämt. Till Jaybird Vista 2 medföljer det tre gummiproppar i olika storlek, de större har vingar medan det minsta paret inte har det. Prova dig fram till bästa komfort och kom ihåg att det faktiskt kan behövas olika storlekar på höger och vänster öra för att det ska kännas bra. När jag väl provat mig fram satt de som en smäck! Nu sysslar inte jag med några direkt akrobatiska övningar när jag tränar eller rör mig men jag tycker ändå att det kan vara lite knivigt att få ett par öronproppar att faktiskt sitta där de ska. Vista 2 sitter på plats – hela tiden, trots att svetten rinner.

Att svettas och samtidigt använda hörlurar kan känns lite ofräscht, men eftersom dessa lurar ska uppfylla USAs militärstandard MIL-STD 820G är de inte bara dammtäta, stöt-/kross-tåliga och äventyrståliga i största allmänhet utan även vattentäta (IP68), vilket gör att de går att skölja av rejält under rinnande vatten. Därmed blir Vista 2 en fräsch öronpropp som känns helt ok att använda i många olika sammanhang, inte enbart under de svettiga träningspassen.

Jaybird 1 Jaybird 2 Jaybird 3
<
>
Utformning och layout för Jaybird Vista 2 är riktigt bra. Snygga, bekväma och väldigt tåliga. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ljudet på Jaybird Vista 2

För ett tag sedan testade en av mina kollegor föregångaren, Jaybird Vista, med ömsom ris, ömsom ros. Nu har jag enbart den senast varianten till hands vilket gör att jag inte kan jämföra de båda.

Under pressmötet gavs informationen att ljudinställningarna var riktigt bra redan från början och att du egentligen inte behövde göra någonting. Och visst kan det väl vara ok men kanske lite väl instängt för min smak om jag ska vara petig – och det ska jag ju. Detta ska dock vara superenkelt ordnat genom att gå in på ljudinställningarna i appen och antingen välja en inställning som redan finns, till exempel Signature, Warmth, R&B Jams, Bring the Bass osv eller ännu hellre – laborera dig fram på egen hand tills du hittar en ljudbild som funkar för dig och din musik. Jag provlyssnar på Darins En säng av rosor, där man tydligt hör fingrarnas väg över strängarna på gitarren, och även om jag blir nästan nöjd så räcker det inte ända fram. Inte heller Peter Jöbacks Higher lyfter till några högre höjder. Luften och rymden vill inte riktigt infinna sig. Sedan är det väl så, handen på hjärtat, att det kanske varken är finstämda visor eller musik som spelas i finrummen som är det jag brukar lyssna på som tränings-pepp. Nej, på med lite ”dunka-dunka” som min käre far hade sagt! Danska Volbeat får kliva upp på scen och jag går ännu en gång in i appen och ändrar på lite inställningar. Återigen blir jag nästan nöjd, men inte helt.

Jaybird 4 Jaybird 5 Jaybird 6
<
>
I den otroligt användarvänliga appen kan du enkelt ändra inställningarna så att ljudbilden passar dig och din egen smak. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda

Lurarna bor i ett snyggt etui med en lite ögla på och etuiet laddas med en vanlig USB-C kontakt. Öglan är faktiskt en bra detalj då du kan fästa den på något bra ställe för att det inte ska tappas bort. Om nu olyckan skulle vara framme har Jaybird funktionen ”Find my buds” och även ”Find my Case” – det sistnämnda är något de ska vara ensamma om på marknaden. Så om lurarna ligger instängda i fodralet ska hela härligheten gå att hitta. God tanke – men eftersom det är de små öronsnäckorna som ligger instängda inne i fodralet som signalerar för fullt blir ljudet väldigt, väldigt svagt. Dioderna på fodralet blinkar visserligen men funktionen imponerar ändå inte helt. Tanken är god men ta den en runda till.

Du styr dina Vista 2 genom att beröra själva proppen. Antingen genom att ”tappa” lite lätt, trycka, eller hålla kvar. Det tar ett tag att lära sig men övning ger färdighet. Om du till exempel är ute på en träningsrunda där du inte behöver fokusera på annat än dig själv och det du håller på med kan du använda ANC (Activ Noice Cancelling) för att stänga världen ute, kommer du sedan fram till en miljö där du av ren säkerhet behöver höra det som händer omkring dig dubbeltappar på proppen vilket gör att den ändrar läge till SorroundSense-teknik. Då träder omgivningen fram och du kan ha bättre koll. I den fiffiga appen kan du även ställa in hur mycket, eller lite av omgivningen som ska framträda. Allt för att du ska kunna känna dig så säker som möjligt och samtidigt lyssna på favoritmusiken.

 

Det där med vinden

Enligt uppgift ska dessa lurar vara speciellt bra mot vind, något som verkligen fick mig att se fram emot detta test. Undertecknad bor i Karlskrona eller ”Staden i Havet” och när man anlade staden på senare delen av 1600-talet gjorde man långa, breda gator som sträckte sig från norr till söder och från öster till väster. Ett riktigt snygg och tydligt rutnät helt enkelt. Jaha, vad har då detta med saken att göra tänker kanske du? Jo – gatornas placering och utformning bidrar till att det inte finns något som stoppar vinden. I Karlskrona blåser det alltid!

Vista 2 är utrustade med två mikrofoner i varje snäcka med något Jaybird väljer att kalla WindDefense-tygteknik. Det kan kanske tyckas orättvist av mig att testa de på mina rundor längsmed havet men det gäller ju att se om lurarna håller vad de lovar. I appen kan du välja mellan tre olika lägen på ”wind filtering for SurroundSense” och när jag startar min runda har jag den på det lägsta. Fullständigt meningslöst att ens ha musiken igång, jag hör nästan ingenting och blir mest irriterad. När jag efter ett tag landar på High börjar det faktiskt likna något. Dessvärre är det ju så att vinden inte är konstant utan kommer i byar och även om det är betydligt bättre så kommer jag nog fortsätta ta mina rundor längs havet utan musik.  Väljer du däremot skogsrundor eller partier som inte är direkt utsatta för vind fungerar tekniken riktigt bra.

Jaybird Vista 2
Vista 2 är vatten- och svettsäkra enligt IP68 vilket gör att de går att hållas fräscha genom att tvätta av de efter ett svettigt träningspass. (Foto: Jaybird)

Slutsats

Detta är verkligen ett par öronproppar anpassade för träning. De sitter som en smäck och de går att hållas fräscha genom att de är vattentäta, vilket gör det helt riskfritt att skölja av de under rinnande vatten. Jaybird-appen är användarvänlig och riktigt, riktigt bra! Den gör det möjligt att anpassa dina öronproppar efter just dina önskemål. Ljudet är absolut bra men saknar den där luftiga fylligheten och ibland kommer inte basen riktigt till sin rätt. Men som träningslur, med de utmaningar och förutsättningar som finns där fungerar den perfekt. Inför nästa lansering av en hörlur som sägs klara blåst/vind rekommenderar jag utvecklarna att komma till Karlskrona för att säkerställa att hörluren verkligen står pall.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

 1. Tack för en bra recension, men jag saknar ett omdöme om samtaldlvaliteten. Jag vill kunna använda samma lurar på löprundan, gymmet, pendeltåget och i zoommötet. De flesta brukar vara någorlunda bra på de första men lämnar en del att önska vad gäller samtalskvalitet.

  1. Hej Aras, vad roligt att du uppskattar recensionen. Så länge du inte behöver ha några viktiga samtal i utomhusmiljö där det blåser kraftigt eller där det är väldigt mycket störande ljud (typ trafikerad väg) fungerar Vista 2 ypperligt till samtal och zoommöten.
   Lycka till!
   Hälsningar Åsa

forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.