Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

TEST: Bang & Olufsen Beoplay EQ

En propp mot världens ljud

Bang & Olufsen har gjort sina första helt trådlösa hörlurar med elektronisk brusreducering.

Skrivet av / 2021-07-29 - 09:00
Bang & Olufsen Beoplay EQ
John Hvidlykke

Bang & Olufsen har nyligen utökat sitt utbud av trådlösa hörlurar i en hastighet som nästa gör en yr i huvudet. Bland dem gamingluren Beoplay Portal och high-end flaggskeppet Beoplay H95.

Beoplay EQ är en fysiskt mycket mindre nyhet, nämligen helt trådlösa öronproppar, och för första gången med elektronisk brusreducering (ANC).

Beoplay EQ är de första ANC-öronpropparna från B&O. (Foto: Bang & Olufsen)

Prismässigt placerar den sig strax över Beoplay E8 3. gen., men även om E8 inte tas bort från marknaden är det svårt att föreställa sig vad som skulle få människor att köpa en uppsättning öronproppar, om den enda skillnaden från toppmodellen är bristen på ANC när priset i praktiken är detsamma.

Det finns inget utrymme för knappar på en trådlös öronpropp. Därför görs justeringar med beröring och kombinationer av tryck och rörelser på baksidan av det två pluggarna. Det är inte helt logiskt, men kan inte göras mycket bättre på det lilla tillgängliga utrymmet. Tyvärr så betyder det att du oavsiktligt ändrar inställningen eller volymen så fort du justerar propparna så att de ska sitta fast bättre. Något som ofta behövs.

Justeringar görs med beröring och kombinationer av tryck och rörelser på baksidan av det två pluggarna. (Foto: Bang & Olufsen)

Örontoppar i silikon i fyra olika storlekar och en uppsättning memoryskum ingår. Tyvärr finns det inga stabiliseringsfenor som du får för träningsproppar i E8 Sport.

Batteritiden är i nivå med vad man hittar på helt trådlösa öronproppar i dag. Beroende på om du använder ANC och hi-fi-vänliga aptX Adaptive eller den enklare AAC, varierar användningstiden från 5,5 timmar till 6,5 timmar. Laddningsfodralet räcker till två fulla uppladdningar. Etuiet kan laddas både med USB-C-kabel och trådlöst. Stiligt!

Bluetooth Pairing är ofta lite mer kritiskt med helt trådlösa öronproppar än med vanliga trådlösa hörlurar. Förmodligen för att varje kontakt måste anslutas separat och anslutningen måste vara perfekt synkroniserad för att undvika ekoeffekter. Anslutningen fungerade vanligtvis problemfritt under testperioden, men ibland var kontakten instabil och en eller båda kontakterna förlorade anslutningen däremellan.

Inget för löpturen

Beoplay EQ är inte avsedd för träning, till skillnad från E8 Sport är de bara vattentäta (IP54) men inte utrustade med krokar eller ”horn” i silikon till att hålla dem kvar i örat under löpning. Faktum är Beoplay EQ satt fast sämre än någon annan öronpropp jag har provat hittills. Jag var tvungen att leta efter dem på en trafikerad väg efter at de plötsligt och utan förvarning hade ramlat ut mitt på övergångsstället.

Laddningsfodralet räcker till två fulla uppladdningar. Etuiet kan laddas trådlöst. (Foto: Bang & Olufsen )

Till skillnad från majoriteten av konkurrenterna har Beoplay EQ inte inbyggd röststyrning. Detta är en medvetet val från Bang & Olufsens sida, eftersom det skulle göra produkten dyrare och det upplevs inte att kunderna kräver den funktionen av just öronproppar. Särskilt på helt trådlösa öronproppar kan röststyrning annars vara ett bra alternativ till de ganska förvirrade sekvenserna av tryck och svep som gör det möjligt att använda dem.

Å andra sidan har Beoplay EQ utrustats med aptX Adaptive, vilket möjliggör ljudkvaliteten som närmar sig CD-kvalitet.

Liksom andra Bang & Olufsen-produkter styrs Beoplay EQ via Bang & Olufsen-app’en. Här kan du justera ljudbalansen och även justera graden av brusreducering och/eller transparens där en del av ljudet från omgivningen släpps igenom in i öronproppen så att du kan delta i konversationer eller följa trafiken.

Denna delen kunde vi dock inte testa eftersom vi lånade en uppsättning till testet före det officiella lanseringsdatumet. Vid den tidpunkten för testet implementerades inte steglös justering av ANC och transparens i appen. Funktionen rullades ut strax efter lanseringen.

Ljudkvaliteten

Ljudmässigt hade vi stora förväntningar på Beoplay EQ. För det första för att Bang & Olufsen tenderarar att ha riktigt bra kontroll på den ljudmässiga delen över sina produkter. Även också för att man förväntar sig en hel del från en uppsättning öronproppar till ett så högt pris!

(Foto: Bang & Olufsen)

Basen är den svåraste i öronpropparna eftersom de måsta sitta exakt och perfekt nära hörselgången för att få en rimlig basupplevelse. När de väl är på plats uppnås i gengäld en överraskande solid bas där det inte saknas volym och det fortfarande är möjlighet att höra skillnaden mellan instrumenten.

Återgivningen i mellanregistret är dock det bästa med Beoplay EQ. Röster återges nyanserade och välupplösta, som en hi-fi-nörd kan du njuta av att märka små detaljer i framställningen av dina favoriter.

Diskanten är också utmärkt. Så länge du inte använder öronpropparnas största försäljningsargument, nämligen brusreduceringen.

Med ANC påslagen krymper ljudbilden och luft och öppenhet försvinner. Denna ”garderobeffekt” är inte något som är speciellt för Beoplay EQ, utan ett problem som i större eller mindre utsträckning kan hittas på alla ANC-hörlurar. I detta fall är effekten emellertid ganska uttalad. Men här, i rimlighetens namn, måste det betonas att musik i bullriga miljöer skulle påverkas mycket mer utan ANC.

Bang & Olufsens produkter är kända för sin snygga design och exklusiva kvalitet. Men det är svårt att sticka ut på punkterna i en produkt som till stor del är osynlig eftersom det mesta är stoppat i örat. När det gäller ljud kommer de i hård konkurrens eftersom nästan alla alternativ är billigare. Det finns dock prisliknande konkurrenter – som Bowers & Wilkins PI7, som fortfarande är kungen av exklusiva ANC-öronproppar.

Slutsats

Bang & Olufsen Beoplay EQ är det första ANC-öronpropparna från B&O, men långt ifrån de första på marknaden. Bang & Olufsen går in i en tävling där det redan finns många spelare på planen – och de flesta av dem är billigare. Beoplay EQ låter och fungerar bra och aptX Adaptive är ett kvalitetsmässigt plus, utan att dock helt kunna förklara det dyra priset. Om du å andra sidan redan har funderat på att köpa en uppsättning Beoplay E8, kan du få elektronisk brusreducering med på köpet till ungefär samma pris.

Karakter
Bang & Olufsen Beoplay EQ
Premium

Ljud & Bild tycker

Etuiet kan laddas trådlöst. Rent och fint upplöst ljud. Första B&O-proppar med ANC. Dyr! ANC ger ett stängt ljudlandskap. Ramlar lätt ur öronen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

JBL främjar musiken och sänker bruset

Yamahas allra bästa hörlurar – och de kostar skjortan

8 trådlösa öronproppar för tunna plånböcker

Musik låter sällan mer inbjudande

Storm i ett vattenglas

Ljud & Bild
Rulla till toppen