Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Altec Lansing Excellence

Rea på imponerande ljud

Det är svårt att hitta mer prisvärda hörlurar än Altec Lansing Excellence.

Av / 2021-11-27 - 08:00
Altec Lansing Excellence
Geir Gråbein Nordby

OBS! Altec Lansing Excellence har inte börjat säljas ännu, men enligt importören ska de komma till utvalda nätbutiker före jul.

Amerikanska Altec Lansing är långt ifrån nybörjare på hifi-marknaden. Märket grundades redan 1927 och är äldre än JBL, och var definitivt en av spelarna att räkna med under den första hifi-eran, den så kallade Golden Age of Hi-Fi. The Grateful Deads berömda Wall of Sound, som de hade med sig till Woodstock-festivalen 1969, bestod av högtalare från Altec Lansing och JBL, drivna av potenta McIntosh-förstärkare. Så, ja, Altec Lansing har förtjänat sin plats i historien.

Företaget har fortfarande fotfäste på PA-marknaden, men förser också konsumentmarknaden med trådlösa högtalare och hörlurar.

Prisvärda hörlurar

Excellence är ett par nya hörlurar där Altec Lansing har satsat på att de ska vara enkla att använda snarare än ha allsköns funktioner, de ska också ge bra ljud för pengarna och dessutom sitta bekvämt på öronen.

Läs också Billig, trådlös, aktiv brusreducering Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering brukar kosta mer än de här.

Någon app finns inte, vilket också innebär att hörlurarna inte har några inbyggda tonkontroller. På den högra öronkåpan sitter det knappar i stället för touch-fält. Av/på-knappen används även för att besvara och avsluta telefonsamtal samt starta och pausa musiken. Och om du håller inne den när hörlurarna är påslagna väcker du mobilens röstassistent.

En annan knapp styr ljudnivån upp och ner, och brusreduceringen (ANC) har fått en helt egen knapp. Någon form av omgivningsljud finns inte, bara brusreducering av/på.

Altec Lansing Excellence
Foto: Altec Lansing

Inkoppling

Excellence har ingen flerpunktsanslutning, så du kan bara vara ansluten till en enhet åt gången. Bluetooth-anslutningen är däremot väldigt stabil och jag kunde gå långt från telefonen utan att tappa signal. Som mest var jag 12–15 meter bort i ett kontorslandskap inomhus, med ett par öppna väggar mellan, och utomhus var det inga problem att gå 20 meter bort från mobilen.

Utseendemässigt är det ingen tvekan om att Altec Lansing har hämtat inspiration från Boses QuietComfort-modeller. Det vittnar både de ovala öronsnäckorna och de mjuka kuddarna om. Det betyder också att Excellence sitter bra på huvudet och samtidigt är sköna att ha på sig länge, och vikten på 277 gram är mer än lätt nog.

Brusreducering

Den aktiva brusreduceringen fungerar som den ska, genom att dämpa brus väl utifrån. Det var ett tag sedan jag hörde så billiga hörlurar med ANC, men de här är klart bättre än jag förväntade mig. Jag har provat dem i bilen när jag körde och det fungerar hur bra som helst. Det bör kunna överföras till en flygplanskabin utan problem.

Vad jag däremot lade märke till är att brusreduceringen är vindkänslig. Promenerar man utomhus när det blåser kan vindsus förstärkas i stället för dämpas och då är det lika bra att stänga av hela brusreduceringen.

Altec-Lansing-Excellence-side-scaled
Foto: Altec Lansing

Ljud

När man lyssnar på musik låter Altec Lansing Excellence bättre utan brusreducering än med. Så är det ofta, eftersom det krävs extra arbete från förstärkaren för att skapa en motfassignal till bruset utifrån. Det är framför allt dynamiken i basregistret som blir lite sämre och plattare. Å andra sidan får man också mer fyllighet i basen med ANC aktiverat och man kan även höra musik på lägre volym och ändå höra alla detaljer. Lyckligtvis är det enkelt att sätta på och stänga av brusreduceringen med en knapp.

Ljudet är förvånansvärt potent. Beyoncés Be Alive återges med saftiga rytmer som smäller till fint i öronen, på samma gång som hennes röst är tillräckligt klar för att tränga igenom musiken. Ljudnivån blir tillräckligt hög med maxvolymen, så att man verkligen kan sitta och headbanga till musiken.

Den lite udda elektropoplåten Cool med Uffie får ett rytmiskt driv som även en del dyrare hörlurar kommer att avundas. Ljudet känns dessutom välbalanserat och bra, utan irriterande skarp diskant eller andra olater.

 

Altec-Lansing-Excellence-lifestyle
Foto: Altec Lansing

Vad som saknas är lite luft och upplösning i övertonerna. Inte bara känslan av luft, även stereobilden är lite snävare än hos de bästa.

Samtal

Under samtal är kvaliteten på användarens röst i bästa fall godkänd. Mottagaren i andra änden hör det mesta so sägs, men brusreduceringen jobbar lite väl hårt och kan svälja en del konsonanter vilket gör att man nog måste koncentrera sig lite extra. Det här är med andra ord inte mina favorithörlurar för hemmakontoret på en arbetsdag som präglas av Zoom-möten och mobilsamtal.

Altec Lansing Excellence SPREAD
Foto: Altec Lansing

Altec Lansing Excellence: Slutsats

Att betala 3 000-4 000 kronor för ett par brusreducerande hörlurar har just blivit lite svårare att svälja efter att ha hört Altec Lansing Excellence. För bara 1 500 kronor får du musikupplevelser med engagerande basrytmer, ett framträdande mellanregister och en överlag välbalanserad ljudbild. Väldigt imponerande för de här pengarna. Komforten är bra och användarvänligheten likaså. Du får allt du behöver, även om app och EQ-inställningar saknas.

Bluetooth-uppkopplingen upplevs som stabil och bra. Samtalskvaliteten är helt okej, men inte toppen. Det fungerar att ringa lite då och då, men dagar med många digitala möten och mobilsamtal bör kanske ett kontorsheadset få göra jobbet.

Karakter
Altec Lansing Excellence
Basic

Ljud & Bild tycker

Livligt och engagerande ljud, bra komfort och stabil trådlös anslutning. Okej brusreducering. Brusreduceringen trivs inte när det blåser. Överdriven brusreducering kan lägga locket på konsonanterna under samtal. Ingen app, ingen EQ.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen