Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

McIntosh MC3500 Mk II retro-rörförstärkare

Originalet spelade på Woodstock.

Skrivet av / 2021-11-04 - 15:00
McIntosh MC3500 Mk II retro-rörförstärkare

Nya McIntosh MC3500 Mk II är en skön tillbakablick på Woodstock-festivalen 1969, där Grateful Dead hade med sig flera McIntosh-förstärkare som drev PA-systemet. Även känt som The Wall of Sound.

Ett par av förstärkarna som Jerry Garcia i Grateful Dead använde i många år gick nyligen för en rekordsumma på auktion.

Läs också Nu går de äntligen att köpa Nu har produktionen av världens dyraste hörlurar satts igång. Vi har provlyssnat – och fick uppleva Woodstock-festivalen i 14-kanaligt 3D-ljud!

Men tillbaka till McIntosh MC3500 Mk II. På bilderna ser man att den är väldigt lik originalet, McIntosh-teamet med Livio Cucuzza i spetsen har verkligen lyckats få förstärkaren att se både retro och modern ut på samma gång.

McIntosh MC3500 Mk II old new

Den champagnefärgade fronten med de rejäla handtagen och effektmätaren i den turkosa signaturfärgen hintar till både dåtid och nutid, och bakom frontplattan har förstärkaren McIntosh Unity Coupled Circuit-transformatorer och utgångsdelen är utrustad med vakuumrör.

Tre 12AX7A-rör och ett 12AT7-rör driver åtta EL5095-rör som ger en uteffekt på 350 watt. 5095-rören valdes för att de mest liknar de ursprungliga 6LQ6-rören.

”Under 50-årsjubileet av Woodstock 2019 pratades det mycket om den gamla McIntosh-anläggningen”, säger McIntosh-chefen Charlie Randall.

”Entusiasmen smittade av sig och inspirerade mig att samla våra ingenjörer för att skapa en nydesignad förstärkare som fansen kunde känna igen som en historiskt viktig produkt. Efter två år är vi stolta över resultatet. MC3500 Mk II hämtar inspiration från originalet från 1968-71 och innehåller allt vi har lärt oss om rörförstärkare sedan 60-talet.”

Monoeffektförstärkaren har McIntosh Power Guard som förhindrar att rören går sönder och Sentry Monitor som ser till att utgångsströmmen håller sig inom säkra gränser. Den är utrustad med balanserade ingångar och McIntosh rejäla, låsbara kabelterminaler.

McIntosh MC3500 Mk II går att köpa redan i december i Nordamerika, resten av världen lite längre fram. Priset är 15 000 dollar.

Läs också Blivande förstärkarklassiker Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen