TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Urbanista Miami

Billig, trådlös, aktiv brusreducering

Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering brukar kosta mer än de här.

forfatter
Publicerad 2021-03-22 - 09:00
Karakter
Urbanista Miami
L&B tycker
Klassens bästa batteritid, okej brusreducering, fylligt och engagerande ljud med bra tryck i basen. Mycket för pengarna.
Inte lika effektiv brusreducering som i våra referenser. Ljudbilden saknar detaljer och upplösning och har ett lite diffust fokus.
Specifikationer
 • Typ: Hörlurar med aktiv brusreducering
 • Bluetooth: 5.0 (AAC/SBC)
 • Element: 30 mm
 • Vattentäta: Nej
 • Mikrofon/fjärr: Ja/touch
 • Laddkabel: USB
 • Batteritid: Upp till 50 timmar, 40 timmar med ANC
 • Vikt: 234 gram
 • Färg: Svart, röd, grön, vit
 • Övrigt: Stöder Google Assistant
 • Webb: urbanista.com

Att hitta ett par bra trådlösa hörlurar med brusreducering under 1 500 kronor har visat sig vara nästan omöjligt. Det närmaste man kommer är Jabra Elite 85h, som kostar 2 000 kronor – men som går att hitta för mindre om man gör prisjämförelser. Detsamma gäller Sony WH-XB900N som också sjunkit så mycket i pris att de finns för lite knappt 1 500 kronor.

Men nu har Urbanista släppt ett par trådlösa lurar med brusreducering, som inte har en lång radda med meningslösa siffror och bokstäver i namnet utan bara heter Urbanista Miami. Namnet kommer från att de är inspirerade av färgerna i Miami, Florida, och vårt testexemplar heter Ruby och har en röd färg med drag av lila och rosa. Jag tippar på att just Ruby knappast blir någon större hit i Norden, men det finns andra färger.

De andra är Teal, alltså grönblå, samt de obligatoriska svart och vit som brukar sälja bäst. Och sälja kommer Miami att göra. Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering i den här prisklassen är det ont om – och lägger man dessutom till bra batteritid och bra ljud så sätter Urbanista Miami ett kryss i alla checkrutor.

Urbanista Miami liknar mer Sony WH-XB900N än Jabra Elite 85h, men kan inte styras från en app (ännu), och det finns inte heller några EQ-justeringar (vilket WH-XB900N behöver). Men batteritiden är bra, med en speltid på 50 timmar (40 med brusreducering), och hörlurarna levereras i ett resefodral med laddkabel, flygplansadapter och en minijack-kabel för fysisk anslutning.

Urbanista Miami
Resefodral med plats för kablar. Foto: Lasse Svendsen

Att använda

Brusreduceringen och ljudet styrs med knappar på öronkåporna. På den högra styr man volymen och avspelningen, svarar på samtal och sätter på och stänger av hörlurarna. På den vänstra väljer man mellan aktiv brusreducering, medhörning (Ambient Sound Mode) och stänger av sensorn som pausar avspelningen när man tar av sig hörlurarna.

Inbyggda mikrofoner används för medhörning och brusreducering, och Miami stöder röststyrning av mobilen med hjälp av Google Assistant.

Urbanista Miami
Ingen touch, men fysiska knappar för allt utom volym. Foto: Lasse Svendsen

Urbanista anser att Miami är så stora att de är ”runt örat”-hörlurar (over-ear) i stället för ”ovanpå örat” (on-ear), men i själva verket är de ett mellanting. De vinklade, ovala öronkuddarna är nämligen lite trånga. Även för normalstora öron. I övrigt är komforten bra, även om de sitter stramare på huvudet än Jabra-hörlurarna och Apples AirPods Max.

Byggkvalitet

Miami känns förtroendeingivande konstruerade, mycket bättre än vi är vana vid i den här prisklassen.

Parkopplingen med mobilen görs genom att man håller inne strömbrytaren samtidigt som man öppnar Bluetooth-inställningarna på mobilen. Då blinkar laddningslysdioden på hörlurarna och när de dyker upp på mobilskärmen så väljer man att ansluta.

Brusreduceringen styrs som sagt med knappen på vänster öronkåpa – och man märker tydligt när den är på. Då dämpas alla ljud utifrån, fast inte lika bra som med Jabra-hörlurarna. Vissa ljud – högfrekventa och mullrande med låga frekvenser – hör fortfarande, fast lite dämpade. Men det är bättre än ingen brusreducering alls.

Man kan kanske inte förvänta sig lika bra brusreducering som i de dyrare hörlurarna vi har testat, och Miami har en bit kvar till de bästa. Men brusreduceringen är tillräckligt effektiv för att bullret från bussen inte märks så tydligt och då kommer musiken ofta fram bättre.

Ljudkvalitet

Urbanista-hörlurarna trivs bäst när de får spela pop, rock, hip-hop, elektronika, elektronisk jazz, metal eller dance, alltså utpräglat rytmisk musik med mycket dynamik och fet bas. De passar bäst med sådan klangbalans, som favoriserar basrytmer mer än under- och övertonerna i stråkarna i en orkester. Miami är inte tillräckligt detaljrika för sådant, de saknar lite fokus och finess i mellanregister och diskant. Men oj! så saftig basen är, utan att vara påträngande.

Terje Rypdals Conspiracy låter stentufft, trummorna sätter rytmen från första takten och gitarrerna river starkt och bra i mellanregistret, på samma gång som orgeln färglägger ljudbilden med toner i guld och blått. Vad man inte märker så tydligt är cymbalerna, som drunknar i ljudbilden.

Kantslag på virveltrumman märker man inte heller så mycket av, men klockspelet i Keith Jarretts For Miles kommer fram bättre i ljudbilden.

Pianotoner fungerar fint och även en stor konsertflygel är fullvuxen och väldefinierad, men även här saknar jag lite klang i diskanten. Men sätt på Zara Larssons Look What You’ve Done så är Urbanista-lurarna i sitt esse. Den sugande basen blir fysisk och rösten är väl definierad, det enda jag saknar är att kunna spela ännu högre.

Urbanista Miami
Urbanista Miami är det bästa köpet i den här prisklassen. Foto: Lasse Svendsen

Urbanista Miami: Slutsats

För de här pengarna är de trådlösa Urbanista Miami ett fynd. Även om den aktiva brusreduceringen inte är lika effektiv som vi hade hoppats så gör den ett bättre jobb än ingen brusreducering alls. Och när ljudet är ett engagerande festfyrverkeri, om än inte våldsamt raffinerat, så kan vi inte göra annat än rekommendera Miami till alla som siktar in sig på budgetklassen när de letar efter nya trådlösa hörlurar. Med brusreducering. Sådana är nämligen inte så enkla att hitta i den här klassen. Urbanista Miami har det, plus ser bra ut och har en byggkvalitet som är bättre än vi är vana vid i den här prisklassen. Så valet är enkelt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
LG lanserar nya öronsnäckor LG: s nya Tone Free öronsnäckor ska sitta som gjutna och lovar fantastiska ljudupplevelser inklusive Dolby Atmos och brusreducering.
FreeBuds-familjen utökas FreeBuds-familjen utökas med Pro 2
Hörlurar från T+A: Toppmodellen är en dröm När T+A gör hörlurar menar de allvar. Toppmodellen Solitaire P är rena konstverket.
En mer tillgänglig Meze-hörlur Med 109 Pro vill Meze erbjuda många av kvaliteterna från sina flaggskepp till ett mycket lägre pris.
10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend