Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: DALI Ikon 6 mk2

DALI Ikon 6 mk2

Av / 2011-01-17 - 12:04
DALI Ikon 6 mk2
Marius

DALI har sannerligen inte slösat med tiden sedan de började bygga högtalare 1983. Från att ha varit Hi-Fi Klubbens ”eget” budgetmärke har den danska fabriken vuxit till en aktad högtalartillverkare av världsklass. Fokus på hög ljudkvalitet till låga priser samt, inte minst, tusentals positiva omdömen från oss skandinaviska kunder, har gjort DALI till en värdig representant för det skandinaviska ljudidealet.
Ikon-serien är en av DALIs mest sålda högtalare och fick mycket uppmärksamhet vid lanseringen för ungefär fem år sedan. I stället för att bygga högtalarna runt baselementen, som många andra gjorde, började DALI i andra änden och kostade på sig en förträfflig diskantlösning som lånats från flaggskeppen Helicon och Euphonia. Resten är, som man brukar säga, historia …
 
Ikon mk2
Ikon-högtalarna satte en ny standard för både ljudkvalitet och byggkvalitet på sin tid, och därför kommer det knappast som en överraskning att DALI har velat höja ribban ett par snäpp med version 2. Alla modeller utom subbasen har fått en ordentlig uppgradering med nya baselement och nya delningsfilter för att få en bättre basrespons och rent allmänt ett fylligare ljud. Vi tyckte att det var en perfekt anledning att testa ett komplett Ikon-hemmabiosystem, som hamnar på 30 000 kronor – eller 33 000 om du väljer den moderna vita högglanslacken, vilket vi gjorde. 
 
Ljudkvalitet
Förra Ikon 6-versionen imponerade med en luftig och superupplöst diskantåtergivning som inte var vardagsmat i 10 000-kronorsklassen på den tiden. Samtidigt var det aldrig någon tvekan om att DALI-högtalarna hade en förkärlek för de höga tonerna, och kunde ha tendenser till en tunn och ljus klangkaraktär. Vi var därför spända på om DALI hade lyckats bevara de goda kvaliteterna i diskanten och kombinera dem mer lite mer tyngd i bas- och mellanregistret.
Det senare är det ingen tvekan om. Med Robyns senaste skiva hör vi enkelt att Ikon 6 mk2 har fått en klart spänstigare och fylligare bas än sin föregångare. Syntbasen slår ut i rummet med stor auktoritet, och även om Ikon 6 saknar den djupaste basen finns det gott om tryck från resten av basregistret, vilket bidrar till en mycket jämnare klangbalans än förut.
När vi växlar till mer äkta och organisk musik visar DALIs diskantkonstruktion sin styrka. Blås- och stråkinstrument återges så naturtroget att det nästan är kusligt. Hade vi inte suttit i ett ljudtätt testrum hade det vara lockande att spela hornmusik för hela kvarteret … Ikon 6 mk2 har nämligen ingenting emot att spela högt – här kan du dra på med halsbrytande volymer utan att högtalarna klagar.
Det är ingen tvekan om att Ikon-högtalarna har mycket energi i diskanten. De maskerar inga detaljer, så det märks fort om inspelningen eller elektroniken är aggressiv eller grov i toppen. Så även om Ikonerna sprudlade av liv när vi matade dem med högupplösta liveinspelningar med Nine Inch Nails, blev de i skarpaste laget när vi försökte med våra gamla Metallica-plattor.
 
Film
Lite beroende på musiksmaken kan den friska spelstilen vara både bra och mindre bra. Men till film och action är det ingen tvekan om att de här högtalarna trivs extra bra. Här kommer den klara diskanten verkligen till sin rätt! Det hörs redan när Joker-banditerna krossar fönstret i skyskrapan i början av ”The Dark Knight” – ljudet av krossat glassplitter låter mycket mer ”glasaktigt” och verklighetstroget än vi är vana vid även med dyrare och mer filminriktade högtalare.
När Ikonerna är inkopplade till vår referensreceiver från Pioneer lägger vi märke till pyttesmå detaljer i ljudspåret som har en tendens att försvinna i mängden med många andra högtalare. Röster är extremt detaljerade och närvarande. Ikon Vokal är en ganska så liten centerhögtalare, men den ger ändå dialogen en utmärkt pondus och tyngd.
Inte heller de små Ikon 1 mk2 är särskilt stora eller kraftfulla på papperet, men de gör ett förvånansvärt bra jobb som bakhögtalare. Den kraftfulla diskantlösningen betyder massor av kraftresurser och tillräckligt med dynamik för att tackla de tuffaste ljudeffekterna. När det dundrar som värst märker vi också fördelen med att samtliga högtalare har samma diskantelement. Ingen kanal sticker ut och ljudet breder ut sig jämnt i rummet, med en helgjuten ljudbild som resultat.
Det här högtalarsystemet kan ge ifrån sig väldigt friska ljudtryck, och tappar aldrig andan i små eller mellanstora lyssningsrum. När vi spelar våra favoritfilmer på referensnivå är det faktiskt subbasen som ger upp först. I vårt 25 kvadratmeter stora testrum måste Ikon Sub jobba hårt för att hänga med resten av högtalarna, och i sådana fall kan man med fördel använda en extra subbas för att få extra djupbas och mer tyngd. Ikon Sub är den enda modellen i serien som inte har uppgraderats till mk2-status, och vi undrar om det inte är på tiden att den här gamla arbetshästen får en maffigare förstärkare och ett nytt baselement.
 
Förstärkarkraft
DALI-högtalarna har en snäll impedans på 6 ohm, och relativt god impedans (86–90 dB), vilket betyder att de inte behöver några våldsamma mängder watt för att nå höga ljudnivåer. Den avslöjande ljudkaraktären innebär dock att du inte bör spara på krutet när du väljer förstärkare. Ikonerna gör bra ifrån sig med förstärkare i 15 000–20 000-kronorsklassen, mycket lägre än så skulle vi inte ha satsat.
 
Installation
Ikon-serien består av en rad olika modeller, så detta system är naturligtvis bara ett exempel på hur du kan använda Ikon som byggstenar.
Golvmodellen Ikon 6 har basportar både fram och bak, och passar som fronthögtalare i medelstora rum. De har dubbla högtalarterminaler vilket innebär att de kan drivas med dubbla förstärkare om du har ett par lediga kanaler i din hemmabioförstärkare. De små Ikon 1 är en lättplacerad, sluten konstruktion som passar bra till bakkanalerna. Centerhögtalaren Ikon Vokal och subbasen Ikon Sub är av naturliga skäl mer exakt avsedda för sina respektive uppgifter. 
 
Banddiskanter
DALI har alltid haft en förkärlek för banddiskanter. Dess snabba frekvensrespons och kontrollerade spridning gör att de passar bra för att återge de högsta diskantfrekvenserna med låg förvrängning. De trivs däremot inte lika bra på lägre frekvenser utan kräver en hög delningsfrekvens. DALIs lösning är en hybridkonstruktion där det lägre diskantregistret återges av en silkesdome.
För att matcha den distinkta diskantåtergivningen har övriga element väldigt lätta membran av papp.

Ljud & Bild tycker

Glasklart och öppet ljud. Stram och fyllig bas. Subbasen hade kunnat vara tuffare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen