TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

DALI Ikon 6 mk2

DALI Ikon 6 mk2

forfatter
Publicerad 2011-01-17 - 12:04
L&B tycker
Glasklart och öppet ljud. Stram och fyllig bas.
Subbasen hade kunnat vara tuffare.
Specifikationer
<b>DALI Ikon 6 mk2</b> 28-mm softdome/45-mm banddiskant 2 x 6,5-tums bas/mellanregister Frekvensomfång: 39–30 000 Hz (–3 dB) Känslighet: 89 dB Impedans: 6 ohm Pris: 12 000 kr <b>DALI Ikon Vokal mk2</b> 28-mm softdome/45-mm banddiskant 2 x 5-tums bas/mellanregister Frekvensomfång: 47– 30 000 Hz (–3 dB) Känslighet: 90dB Impedans: 6 ohm Pris: 4 500 kr <b>DALI Ikon 1 mk2</b> 28-mm softdome/45-mm banddiskant 5-tums bas/mellanregister Frekvensomfång: 45–30 000 Hz (–3 dB) Känslighet: 86dB Impedans: 6 ohm Pris: 6 000 kr <b>DALI Ikon Sub</b> 12-tums baselement 325-watts förstärkare Frekvensomfång: 26–200 Hz (–3 dB) Pris: 8 000 kr <b>Totalpris:</b> 30 500 kr (33 300 kr i vit pianolack)

DALI har sannerligen inte slösat med tiden sedan de började bygga högtalare 1983. Från att ha varit Hi-Fi Klubbens ”eget” budgetmärke har den danska fabriken vuxit till en aktad högtalartillverkare av världsklass. Fokus på hög ljudkvalitet till låga priser samt, inte minst, tusentals positiva omdömen från oss skandinaviska kunder, har gjort DALI till en värdig representant för det skandinaviska ljudidealet.
Ikon-serien är en av DALIs mest sålda högtalare och fick mycket uppmärksamhet vid lanseringen för ungefär fem år sedan. I stället för att bygga högtalarna runt baselementen, som många andra gjorde, började DALI i andra änden och kostade på sig en förträfflig diskantlösning som lånats från flaggskeppen Helicon och Euphonia. Resten är, som man brukar säga, historia …
 
Ikon mk2
Ikon-högtalarna satte en ny standard för både ljudkvalitet och byggkvalitet på sin tid, och därför kommer det knappast som en överraskning att DALI har velat höja ribban ett par snäpp med version 2. Alla modeller utom subbasen har fått en ordentlig uppgradering med nya baselement och nya delningsfilter för att få en bättre basrespons och rent allmänt ett fylligare ljud. Vi tyckte att det var en perfekt anledning att testa ett komplett Ikon-hemmabiosystem, som hamnar på 30 000 kronor – eller 33 000 om du väljer den moderna vita högglanslacken, vilket vi gjorde. 
 
Ljudkvalitet
Förra Ikon 6-versionen imponerade med en luftig och superupplöst diskantåtergivning som inte var vardagsmat i 10 000-kronorsklassen på den tiden. Samtidigt var det aldrig någon tvekan om att DALI-högtalarna hade en förkärlek för de höga tonerna, och kunde ha tendenser till en tunn och ljus klangkaraktär. Vi var därför spända på om DALI hade lyckats bevara de goda kvaliteterna i diskanten och kombinera dem mer lite mer tyngd i bas- och mellanregistret.
Det senare är det ingen tvekan om. Med Robyns senaste skiva hör vi enkelt att Ikon 6 mk2 har fått en klart spänstigare och fylligare bas än sin föregångare. Syntbasen slår ut i rummet med stor auktoritet, och även om Ikon 6 saknar den djupaste basen finns det gott om tryck från resten av basregistret, vilket bidrar till en mycket jämnare klangbalans än förut.
När vi växlar till mer äkta och organisk musik visar DALIs diskantkonstruktion sin styrka. Blås- och stråkinstrument återges så naturtroget att det nästan är kusligt. Hade vi inte suttit i ett ljudtätt testrum hade det vara lockande att spela hornmusik för hela kvarteret … Ikon 6 mk2 har nämligen ingenting emot att spela högt – här kan du dra på med halsbrytande volymer utan att högtalarna klagar.
Det är ingen tvekan om att Ikon-högtalarna har mycket energi i diskanten. De maskerar inga detaljer, så det märks fort om inspelningen eller elektroniken är aggressiv eller grov i toppen. Så även om Ikonerna sprudlade av liv när vi matade dem med högupplösta liveinspelningar med Nine Inch Nails, blev de i skarpaste laget när vi försökte med våra gamla Metallica-plattor.
 
Film
Lite beroende på musiksmaken kan den friska spelstilen vara både bra och mindre bra. Men till film och action är det ingen tvekan om att de här högtalarna trivs extra bra. Här kommer den klara diskanten verkligen till sin rätt! Det hörs redan när Joker-banditerna krossar fönstret i skyskrapan i början av ”The Dark Knight” – ljudet av krossat glassplitter låter mycket mer ”glasaktigt” och verklighetstroget än vi är vana vid även med dyrare och mer filminriktade högtalare.
När Ikonerna är inkopplade till vår referensreceiver från Pioneer lägger vi märke till pyttesmå detaljer i ljudspåret som har en tendens att försvinna i mängden med många andra högtalare. Röster är extremt detaljerade och närvarande. Ikon Vokal är en ganska så liten centerhögtalare, men den ger ändå dialogen en utmärkt pondus och tyngd.
Inte heller de små Ikon 1 mk2 är särskilt stora eller kraftfulla på papperet, men de gör ett förvånansvärt bra jobb som bakhögtalare. Den kraftfulla diskantlösningen betyder massor av kraftresurser och tillräckligt med dynamik för att tackla de tuffaste ljudeffekterna. När det dundrar som värst märker vi också fördelen med att samtliga högtalare har samma diskantelement. Ingen kanal sticker ut och ljudet breder ut sig jämnt i rummet, med en helgjuten ljudbild som resultat.
Det här högtalarsystemet kan ge ifrån sig väldigt friska ljudtryck, och tappar aldrig andan i små eller mellanstora lyssningsrum. När vi spelar våra favoritfilmer på referensnivå är det faktiskt subbasen som ger upp först. I vårt 25 kvadratmeter stora testrum måste Ikon Sub jobba hårt för att hänga med resten av högtalarna, och i sådana fall kan man med fördel använda en extra subbas för att få extra djupbas och mer tyngd. Ikon Sub är den enda modellen i serien som inte har uppgraderats till mk2-status, och vi undrar om det inte är på tiden att den här gamla arbetshästen får en maffigare förstärkare och ett nytt baselement.
 
Förstärkarkraft
DALI-högtalarna har en snäll impedans på 6 ohm, och relativt god impedans (86–90 dB), vilket betyder att de inte behöver några våldsamma mängder watt för att nå höga ljudnivåer. Den avslöjande ljudkaraktären innebär dock att du inte bör spara på krutet när du väljer förstärkare. Ikonerna gör bra ifrån sig med förstärkare i 15 000–20 000-kronorsklassen, mycket lägre än så skulle vi inte ha satsat.
 
Installation
Ikon-serien består av en rad olika modeller, så detta system är naturligtvis bara ett exempel på hur du kan använda Ikon som byggstenar.
Golvmodellen Ikon 6 har basportar både fram och bak, och passar som fronthögtalare i medelstora rum. De har dubbla högtalarterminaler vilket innebär att de kan drivas med dubbla förstärkare om du har ett par lediga kanaler i din hemmabioförstärkare. De små Ikon 1 är en lättplacerad, sluten konstruktion som passar bra till bakkanalerna. Centerhögtalaren Ikon Vokal och subbasen Ikon Sub är av naturliga skäl mer exakt avsedda för sina respektive uppgifter. 
 
Banddiskanter
DALI har alltid haft en förkärlek för banddiskanter. Dess snabba frekvensrespons och kontrollerade spridning gör att de passar bra för att återge de högsta diskantfrekvenserna med låg förvrängning. De trivs däremot inte lika bra på lägre frekvenser utan kräver en hög delningsfrekvens. DALIs lösning är en hybridkonstruktion där det lägre diskantregistret återges av en silkesdome.
För att matcha den distinkta diskantåtergivningen har övriga element väldigt lätta membran av papp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Letar du efter en ny soundbar? Kolla in vår topp 10-lista. Vill du ha bättre ljud från din TV? Här hittar du de 10 bästa soundbar-högtalarna just nu!
Marshall förnyar sina trådlösa högtalare Uppdatering av Acton, Stanmore och Woburn.
Den trådlösa favoriten får en efterlängtad funktion KEF LSX II blir ännu bättre och ännu mer praktiska.
Gatufest med handtag från Sony Sony lanserar tre nya högtalare i X-serien, XG300, XE300 och XE200 för dig som vill ta festen med dig.
Bärbara sommarhögtalare från Philips Philips S4807 och S7807 är vatten-, sand- och stötsäkra Bluetooth-högtalare
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend