Libratone Loop

Mitt i prick

Alla som är sugna på en trådlös högtalare som inte är så stor bör läsa det här testet av Libratone Loop.
Ljud & Bild tycker
Libratone Loop är en snygg liten högtalare med ett vackert ljud och en öppen ljudbild. AirPlay ger smidig överföring av musiken.
Libratone Loop spelar av naturliga skäl ingen djupbas, och klarar inte heller våldsamma volymer. Och så saknar den bluetooth-överföring.
Specifikationer
  • Trådlös högtalare
  • Tvåvägs högtalare med passiv bas
  • Wifi, minijack-ingång
  • Mått: 33,5 x 8 cm
  • 3,5-mm ljudingång
  • Pris: 4 400 kr
forfatter

Urvalet av trådlösa högtalare har exploderat. Nu finns de i alla kvaliteter, storlekar och prisklasser. Man kan hitta en högtalare som passar att hänga på väggen eller en som är tillräckligt liten för att få plats i väskan och som går på batteri – eller en som hör hemma i bokhyllan.

Tyvärr är vissa av dem krångliga att få att fungera, och några låter inget vidare. Och en del är inte bra på något sätt.

Lyckligtvis finns det människor som bryr sig lite mer än andra. Danska Libratone är ett bra exempel. De har flera modeller som alla är trådlösa och en ren fröjd för ögon och öron. De är kanske inte det allra senaste i ljudkvalitet om man frågar audiofiler, men å andra siden är de inte heller byggda för audiofila guldöron. Utan snarare vanligt folk som vill ha bra ljud som inte tar någon plats.

Platskrävande kan man inte säga att Loop är. Libratones senaste familjemedlem bygger på arvet från Live, som är en högtalare som ser ut som en stor tekanna. Men Loop har en helt annan design och ser ut som en rund tallrik, så att den går att hänga på väggen. Eller bara ta lite plats.

Trådlös via AirPlay
Formen gör att den passar var som helst. Vill man ha den på väggen ingår det skruvar och ett praktiskt väggfäste som är format som en krok, så att det är enkelt att haka av högtalaren om man vill lyssna på musik i ett annat rum.

Eller så kan Loop vila på slagrutan, ett Y-format ben som klickas fast på baksidan. Där det också finns en analog ljudingång om man vill lyssna på musik från en ljudkälla som inte är trådlös. Till exempel TV:n.

Loop är nämligen trådlös och upprättar sitt eget inbyggda wifi-nätverk. Den använder Apples AirPlay-teknik, som fungerar med alla trådlösa iOS-enheter – till exempel iPhone eller iPad – men stöder även DLNA så att man kan använda den med Android-mobiler. Det enda den inte har är bluetooth.

Påkostad teknik
Som vanligt när det handlar om Libratone-produkter är kvaliteten felfri. Loop finns i flera olika färger, eller rättare sagt: den är överdragen av färgad italiensk ull som kan bytas ut om man föredrar någon annan färg.

Rent tekniskt är Loop inte så olik andra trådlösa högtalare. Med digitalstyrd ljudbehandling och digital förstärkning. Men den skiljer sig från mängden genom att den har en mellanregisterbas i mitten som flankeras av en banddiskant på varje sida. Det är ovanligt i den här prisklassen och något vi i stort sett bara hittar i dyrare högtalare. Tillsammans med ett ellipsformat passivt basmembran skapar elementen en fyllig och ovanligt luftig ljudbild.

Libratone_Loop_IcyBlue_Concret_03

Ljudet
Men innan man kommer så långt måste man para ihop högtalaren med avspelaren. Så fort Loop kopplas till vägguttaget är den redo att paras ihop trådlöst med mobilen eller surfplattan. Man behöver bara välja Libratone när den dyker upp på skärmen, så kan man köra igång. Fast jag rekommenderar att man laddar ner Libratones gratis-app som ger fler möjligheter.

I appen finns en EQ-meny där man kan anpassa klangbalansen efter var någonstans högtalaren står i rummet. Appen har också förprogrammerade EQ-inställningar som man kan använda efter egen smak eller musikstil. Själv föredrog jag den neutrala inställningen med nästan all musik.

Loop kan spela tämligen högt utan att förvränga mycket, men den är lite för liten i ett stort vardagsrum om man ska ha ljud på fester. Då behöver man tyngre grejor. Men så länge man är klar över begränsningarna kan man ha riktigt kul med Loop. Alla i familjen kan sköta den och den trivs lika bra med klassisk musik som med hiphop eller rock. Ljudbilden är fyllig, med fint balanserad bas – fast ingen djupbas, givetvis. Det låter öppet och framför allt diskanten bidrar till att göra musiken tydligare. Även om ljudbildens balans hämmas en smula av en något ojämn frekvensrespons i lägre mellanregistret.

No big deal, Loop lyckas ändå engagera lyssnaren. Rent dynamiskt är den riktigt livlig och har bra kontroll på komplexa rytmer. Ljudbilden blir sällan tröttsam eller grötig. Detta är helt enkelt en väldigt bra högtalare som är enkel att använda, ser snygg ut och passar överallt. Med ett pris som avspeglar kvaliteten man får, och inte minst ljudkvaliteten.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.