Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Klipsch Cinema 800

Ett steg åt sidan

Klipsch Cinema 800 låter festligt med film och musik, men Atmos-ljudeffekterna lever inte riktigt upp till förväntningarna.

Av / 2021-11-10 - 07:59
Klipsch Cinema 800
Geir Nordby & Audun Hage

Klipsch är både berömda och beryktade för sina hifi- och hemmabiohögtalare: De klassiska högtalarna i Reference-serien, med kopparfärgade baselement och högeffektiva horndiskanter, väcker varma känslor hos ljudentusiaster tack vare sin rockiga och dynamiska spelstil. Nu har Klipsch försökt överföra samma DNA till en ny serie soundbar-högtalare, och hittills har vi blivit riktigt imponerade.

Lillebror Klipsch Cinema 600 klarade sig strålande i vårt förra grupptest med soundbar-högtalare. Nu har turen kommit till den större och kraftigare Cinema 800 och förväntningarna är bokstavligt talat skyhöga. Förutom att vara större och kraftfullare har Cinema 800 nämligen stöd för Dolby Atmos-surroundljud, som utlovar en mer tredimensionell ljudbild. Då är bara frågan om Cinema 800 håller vad den lovar?

Klipsch Cinema 800 tweeter
Cinema 800 kännetecknas av de karaktäristiska horndiskanterna på varje sida. Det finns även en horndiskant i mitten, gömd bakom tygfronten, som återger centerkanalen. Foto: Geir Gråbein Nordby)

Klipsch Cinema 800

Cinema 800 har väldig många likheter med Cinema 600 och är bara ett par centimeter bredare än lillebror. Högtalarkonfigurationen är också väldigt snarlik, med en så kallad 3.1-setup bestående av vänster-, höger- och centerkanal. 800-modellen har dock ett extra mellanregister/baselement inbyggt. Den har samma subwoofer som 600-modellen, närmare bestämt en Sub 10 med tiotums bas.

Den största skillnaden är att Cinema 800 – till skillnad från Cinema 600 – klarar av att avkoda och återge Dolby Atmos-ljudspår. Detta så kallade ”objektbaserade” ljudformat ger en förtrollande surroundeffekt och blir allt mer utbredd i nya produktioner.

Obs! Cinema 800 har inga inbyggda höjdkanaler utan använder sig i stället av akustiska knep för att åstadkomma nästan samma effekt. För att få ett riktigt Atmos-ljud med särskilda högtalare som reflekterar ljud mot taket måste man välja toppmodellen Cinema 1200.

Maskulin design

Klipsch förnekar sig inte när det gäller design: De kunde säkert ha valt ett mer strömlinjeformat utseende, fast då hade det ju inte varit äkta Klipsch!

Förutom att vara kantig och grov i stilen är designen också lite klumpig på sina ställen. Vinylfinishen som ska imitera faner är inte den läckraste vi har sett och med tanke på priset är byggkvaliteten bara medelmåttig.

Cinema-serien passar därför bäst i en tuff gillestuga med tegelväggar, stressless-fåtöljer och skinnsoffor, snarare än i en stilren takvåning med designmöbler. Tycker vi, i alla fall.

Cinema 800 är klädd i tyg och har sidor med borstad yta och kanter av trä. Foto: Geir Gråbein Nordby)

 

Användning och finesser

Klipsch Cinema 800 har två HDMI-ingångar för anslutning av videokällor, plus en HDMI eARC (ljudreturkanal) som kopplas direkt till TV:n. På så sätt kan du enkelt hämta ut ljudet från inbyggda streamingtjänster som Netflix och HBO Max.

Soundbar-högtalaren har inbyggt Wi-Fi så att den kan kopplas till nätverk och styras via den nedladdningsbara Klipsch Connect-appen. Då får du även tillgång till att spela musik via Spotify Connect. Direkt musikuppspelning via Bluetooth är ett annat alternativ.

Vi upptäckte att Klipsch-högtalaren var lätt att installera: vi var bara tvungna att se till att aktivera ”eARC”-ljudutgången på vår LG-TV, sedan dök högtalaren upp som en Atmos-kompatibel enhet, med synligt stöd för exempelvis Netflix.

Klipsch Connect-appen gör det enkelt att ladda ner firmware-uppdateringar och Klipsch antyder också att det på sikt kommer equalizer-inställningar i appen. Men för det mesta tyckte vi att det funkade fint att använda den medföljande fjärrkontrollen, som har upplysta knappar. Där kan man styra volymen och välja ingång och ljudläge.

Klipsch Cinema 800 display Klipsch Cinema 800 & 1200 remote Klipsch Cinema 800 sub
<
>
Fjärrkontrollen ger enkel tillgång till funktioner som val av källa och ljudläge. Plus i kanten för bakgrundsbelysta knappar! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ljudkvalitet

Innan vi satte igång med testet av Cinema 800 tog vi oss en litet återseende av Cinema 600, som vi fortfarande har kvar i testrummet. Den mindre Klipsch-högtalaren kännetecknas av en tät, nära och energisk ljudbild med ett härligt tryck i diskanten – och stenhård bas! Den kan spela högt, djupt och utan ansträngning, med stor inlevelse med både film och musik. Men här finns inget Atmos-ljud, vilket gör ljudet relativt frontfokuserat och utan större surroundeffekt.

När Cinema 800 kommer in på arenan hade vi därför stora förväntningar om en mer omslutande, rörlig och trovärdig ”ljudbubbla”. Och mycket riktigt: ljudeffekterna får lite mer fart i den här konfigurationen. Formel 1-bilarna susar förbi oss, röster och ljudeffekter får lite större klang och det är rent allmänt mer liv och rörelse i ljudbilden.

Ändå uteblir det stora haksläppet. Jämfört med potenta Atmos-modeller som Samsung HW-Q960A och Sonos Arc lyckas Cinema 800 inte riktigt fylla rummet på samma sätt. Höjden, bredden och storleken på ljudbilden är lite snäv jämfört med konkurrenterna.

– Det här låter ju väldigt likt lillebror? konstaterar Geir. Och Audun håller med:

– Jag får ingen stor wow-känsla av Atmos-effekterna.

Detta är lite problematiskt för Klipsch, för medan vi tycker att Cinema 600 är ett fynd för pengarna så kostar Cinema 800 nästan dubbelt så mycket – 13 500 mot 7 000 kronor – utan att den lyfter ljudet enormt mycket.

Vi testade naturligtvis även med en del musik, men inte heller då lyckades Cinema 800 göra någon särskilt stor skillnad. Visst, här finns massor av tryck diskanten, ett rent och klart mellanregister med massor av dynamik, och inte minst en fet, hårtslående bas! Men allt det får du med Cinema 600 också, till ett betydligt trevligare pris.

Slutsats

Med Cinema 800 introducerar Klipsch Atmos-surroundljud för första gången i en av sina soundbar-högtalare. Och Cinema 800 låter väldigt energiskt och dynamiskt och har en stenhård bas. Med det sagt så är den totala ljudupplevelsen väldigt lik lillebror Cinema 600. Den som letar efter en soundbar med fullblods-Atmos bör hellre sikta på toppmodellen Cinema 1200. Den har vi nämligen också haft besök av i testrummet, och den är ett helt annat monster!

Karakter
Klipsch Cinema 800
Premium

Ljud & Bild tycker

Klipsch Cinema 800 serverar ett snyggt surroundljud med massiv bas från subwoofern som ingår. Trots Dolby Atmos-stöd är ljudet inte nämnvärt bättre än från den billigare Cinema 600.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen