Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Geneva DeCon

Dekonstruerad hifi

Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.

Skrivet av / 2021-01-15 - 09:20
Geneva DeCon
Lasse Svendsen

Man drar på smilbanden när man läser i pressmeddelandet att Geneva har dekonstruerat hifi-konceptet med sin nya DeCon-högtalare. Därav namnet. Men sedan sätter man på den första låten och efter tre takter suddas flinet bort med eftertryck.

Det som ser ut som en snofsigt uppklädd monohögtalare är i praktiken en komplett stereoanläggning i en enda låda, med sammanlagt 500 watts förstärkare och fem inbyggda högtalare. Som sopar mattan med de flesta allt-i-ett-högtalare.

Formmässigt är Geneva DeCon efterträdaren till den enorma XL-högtalaren som vilade på en sockel, med en CD-spelare bakom brevinkastet på framsidan och Genevas karaktäristiska konvexa metallgrill.

Den här gången har Geneva övergett den ursprungliga formen och hämtat inspiration från skandinaviska möbelkataloger från slutet av 60-talet. Strama linjer utan dekor eller pynt. Inte så mycket som en lysdiod – än mindre en skärm – fick finnas med när ritningarna gjordes klara.

I stället får man ett asketiskt yttre som mer antyder än avslöjar vad detta är för något.

Kabinettet med måtten 45 x 40 x 78 cm har antingen svart wenge-faner med en kopparfärgad aluminiumlist, vit lack med svarteloxerad aluminium eller ljus valnöt med eloxerad aluminiumlist. Alla versioner står på golvstativ, de två förstnämnda har svart och den sistnämnda har eloxerad aluminium.

DeCon finns i vitt också, alla versioner står på en solid fot av metall.

Utan display ser man inte vilken ljudkälla man har valt, men tanken är att man ska använda fjärrkontrollen som ingår. Fast då måste man först ställa in och förbereda högtalaren för användning.

Vilket är ganska så enkelt att få till. Man behöver en iPhone- eller Android-mobil med antingen AirPlay 2 (iOS) eller Google Home för att ansluta högtalaren till nätverket, lägga in spellistor och lagra upp till sex förinställda webbradiostationer.

Med appen kan man lägga till högtalare i flera rum och strömma musik från Spotify, Tidal och internetradio.

Om man har flera högtalare som stöder AirPlay2 eller Chromecast så kan de anslutas till samma nätverk och man kan spela musik i flera rum.

Det första steget, efter att högtalaren har skruvats fast i stativet, är att para ihop Bluetooth-fjärrkontrollen med högtalaren. Sedan kopplas den till nätverket via appen i mobilen och man lägger in sina preferenser.

Ska man spela musik från Spotify eller Tidal görs det via Bluetooth – eller Wifi, från mobilen eller surfplattan. Högtalaren har ingen Ethernet-kontakt, vilket hade gjort det smidigare att strömma högupplöst musik genom nätverket.

Den svarta DeCon-högtalaren sticker ut med en mässingsfärgad ram runt grillen.

Förutom HDMI-ingången med ARC för TV-ljud har den en koaxial digitalingång och en analog ingång för andra ljudkällor, men man kan inte koppla in en laptop via USB, och det finns ingen optisk digitalingång.

Vilket är konstigt, för ljudet från DeCon är fenomenalt. Inte bara för att den spelar lika högt som ett litet PA-system, utan för att den gör det bättre än de flesta andra.

Mäktig bas och kristallklart ljud

Man kan använda fjärrkontrollen till vardags, till allt som inte involverar sekundära inställningar. Eller så kan man använda Geneva All-in-One Music Player-appen på mobilen, vilket är mer praktiskt när man strömmar musik från mobilen.

I appen finns färdiga EQ-inställningar för ljudet, men man kan också justera bas och diskant själv från appen eller fjärrkontrollen.

Inuti högtalaren sitter det förstärkare på sammanlagt 500 watt, fördelade på en 10-tums subwoofer längst ned och en diskant och ett mellanregister för varje kanal bakom den perforerade metallgrillen.

Det fungerar över all förväntan. DeCon går mycket djupare än vad vi är vana vid från trådlösa högtalare och den har stålkontroll även när jag spelar högt. Subwoofern skakar verkligen dammet av gardinerna med James Blakes Limit To Your Love och basrytmerna i Wasted Energy med Alicia Keys, Diamond Platnumz och Kaash Paige är mäktigt tuffa när jag drar upp volymen.

Wasted Energy med Alicia Keys, Diamond Platnumz och Kaash Paige

Det är snärt i kantslagen på virveltrumman, sångröster är kristallklara och basen återges med en auktoritet som jag inte har hört ens från Naim Mu-so 2. Som har varit referensen bland större trådlösa bordshögtalare.

Ljudet saknar inte finess helt heller. I klassisk musik återges stråkar med varm och fyllig klang och det finns mycket substans i pianot i Keith Jarretts trio-inspelningar på ECM. Märkligt nog lyckas DeCon återge rumsakustik med ovanlig övertygelse, men stereoperspektivet är bättre när man sitter nära än en bit bort från högtalaren.

Konkurrenter

På längre avstånd är KEF LS50 Wireless II ett bättre alternativ. De låter helt fantastiskt och levererar ett mycket mer övertygande stereoperspektiv, men är inte lika smidiga att placera som en DeCon kan vara.

Ovan nämnda Naim Mu-so 2 har mycket av samma sak, men är en mindre bordshögtalare som inte spelar med samma auktoritet i basen, och saknar lite av den finess i ljudbilden som DeCon har.

Slutsats

Många böner har blivit hörda i Genevas DeCon. För de som vill ha bästa möjliga ljud på liten plats, utan trassel med kablar, är detta högtalaren man ska ha. Koppla den till TV:n och använd den i stället för en soundbar, och styr strömningen från mobilen. Med ett par ingångar till och en fjärrkontroll med skärm i stället för LED hade den varit ännu mer användbar. Men det finns väldigt lite att klaga på ljudkvaliteten, som sätter referensen för trådlösa högtalare i den här klassen. Det höga priset kan verka avskräckande, men letar man efter bekymmerslös och lättmöblerad hifi så är det Genevas DeCon man ska köpa.

Skandinavisk look med ljus valnötsfaner och aluminium.

Karakter
Geneva DeCon
Premium

Ljud & Bild tycker

Mäktig och kristallklar ljudbild i stereo. Spelar högt med full kontroll. Snyggt kabinett. Fot ingår i priset. Ingen Ethernet-ingång och högt pris.

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen