Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Dansk muskelkraft

Dynaudio Focus 360

Dynaudio är inte lika kända som sina danska kolleger Bang & Olufsen när det gäller ljud, men det borde de kanske vara. Högtalarna de bygger är definitivt av världsklass.
Ljud & Bild tycker
Ren, ofärgad och kristallklar ljudkaraktär. Djup och hårtslående bas.
Platskrävande. Tungdrivna.
Specifikationer
Dynaudio Focus 360 3-vägs golvhögtalare 1-tums diskant 5,25-tums mellanregister 2 x 8-tums bas Frekvensomfång: 31–25 000 Hz Känslighet: 88 dB Impedans: 4 ohm Pris: 54 000 kr

B&O må ha vunnit otaliga priser för sin design och formgivning, men hos Dynaudio är det de inre kvaliteterna som räknas. De bygger högtalare på det traditionella sättet: handbyggda kabinett med äkta faner och noga utvalda komponenter. Allt från kabinetten till de sofistikerade högtalar­elementen – som Dynaudio även säljer till andra märken över hela världen – byggs i fabriken i Skanderborg.

Dynaudio firade nyligen 30 år som högtalartillverkare och av den anledningen lanserade de jubileumsmodellen Sapphire, en mycket exklusiv hög­talare som kostar 110 000 kronor och bara byggs i     1 000 exemplar. Ljudet är, precis som man kan förvänta sig, kristallklart och mäkta imponerande. Men om man bortser från det betydligt enklare kabinettet så kan du faktiskt få mycket av samma kvaliteter från den lika stora, men hälften så dyra Focus 360.

Focus 360
Focus-seriens nya toppmodell ståtar 124 cm över havet och bara genom att titta på den så vet du att den menar allvar när det gäller att fylla stora rum med potent ljud. Själva hjärtat är det 5,25 tum stora mellanregisterelementet som täcker det viktiga frekvensregistret mellan 400 och 2 200 Hz. Mellanregistret flankeras av två 8-tums baselement längst ned och ett 2,5-millimeters diskantelement längst upp. Mellan- och basregistermembranen är gjorda av Dynaudios egen plastlegering MSP (Magnesium Silicate Polymer), medan diskanten, den berömda Esotar 2, är gjord av silke.

Ljudkvalitet
Det finns gott om högtalare som kan spela högt och rent, men det är få som har samma hårda kombination av muskler och finess som Focus 360. Den bevarar konstant en fokuserad och bergfast ljudbild och blir inte vass i kanten ens när ljudstyrkan närmar sig diskoteksnivåer.

Den avslappnade ljudkaraktären kan lätt uppfattas som lite tillbakadragen. Och mycket riktigt finns det många högtalare som har en mer framåtriktad och direkt ljudkaraktär. En av dem är DALI Helicon 800 mkII, som ställer upp i samma klass som Focus 360 både vad gäller storlek och pris. Helicon-hög­talarna är bland annat kända för sin superupplösta diskant, som ger musiken en suverän öppenhet. Focus 360 kan inte heller sägas ha samma kropp och tyngd i röster som Bowers & Wilkins 800-serie lyckas få fram.

Annons

Det som imponerar mest med Focus-hög­talarna är däremot hur välbalanserat och helhetligt ljudet är. Det sticker inte ut åt något håll rent klangmässigt. Och har en osedvanligt fin sammanhållning från botten till toppen. Det betyder att du slipper bekymra dig för hur högtalarna ska klara olika musikstilar – allt låter som det ska, punkt slut.

Ta det piano
Pianomusik är ofta rena lackmustestet för högtalare på grund av instrumentets komplicerade klangstruktur, som ofta är full av över- och undertoner. Minsta tendens till färgning från högtalarna så kan den kostsamma flygeln från Steinway & Sons lätt förväxlas med en billigare från Yamaha – eller ännu värre: en elektronisk variant från Casio. Men på detta område är Focus 360 i sitt esse. Sätt på Diana Krall, Keith Jarrett eller mer moderna tongångar från Alicia Keys och John Legend, så blir du imponerad över hur realistiskt högtalarna återger pianoklang och röster.

Repertoaren är inte begränsad till jazz eller R&B heller. Dynaudiorna formligen sprudlar med rytmer från Rihanna och Beyoncé, och de två popdrottningarnas röster är så klara att vi knappt har hört något liknande förut, även om inspelningskvaliteten är tämligen komprimerad.

Två kraftiga baselement i ett väldimensionerat kabinett gör Focus-högtalarna fullt förmögna att pumpa ut magmasserande basljud utan att tappa andan. På låg volym är basåtergivningen stram och väldefinierad, utan att vara överväldigande. Men när du vrider upp volymen är det som att väcka den björn som sover. Då tar de fram extra krafter och levererar en ytterst slagkraftig och häftig bas som når djupt ner i avgrunden – tillräckligt för att fylla även de största rum med fysiska basrytmer.

Placering och förstärkare
Högtalarna är inte speciellt svåra att placera, men belönar dig med en extra grad av fokus och spänst om du tar fram måttbandet och anstränger dig. I vårt lyssningsrum fick vi den bästa kombinationen av öppenhet och bastyngd när högtalarna stod ungefär en meter från bak- och sido­väggar, och vinklades svagt inåt mot lyssningsplatsen.

Annons

Focus 360:s neutrala klang gör att de kan paras ihop med en rad olika förstärkare. Den fylliga och varma klangen från Electrocompaniets förstärkare passar fint för att krydda klangbalansen lite, och den öppna och friska spelstilen hos Primare eller Hegel passar också bra – lite beroende av den personliga smaken, naturligtvis. Det bör också påpekas att högtalarna uppskattar kraft, i synnerhet om du ska spela högt i ett större rum. Någonstans kring 150 strömstarka watt rekommenderas som minimum.

Dynaudio hyser ingen tilltro till bi-wiring och högtalarna har därför bara en uppsättning terminaler. Detta utesluter också möjligheten att driva dem med dubbla stereoförstärkare (bi-amping).

Slutsats
Focus 360 bjuder på egenskaper som även dyrare högtalare bara kan drömma om. De är tillräckligt exakta och avslöjande för att kunna användas som studiohögtalare, men är samtidigt tuffa och engagerande nog för att du ska kunna ha ditt eget hemmadiskotek. Detta förutsätter dock att du ger dem rikligt med förstärkarkraft, för de är ganska så törstiga efter watt.

Det finns ännu bättre högtalare där ute, men en högtalare som överträffar Dynaudios på flera områden kan lätt bli oerhört dyr. Focus 360 gör så mycket rätt på en gång att vi ger den vår solklara rekommendation.
 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.