Dali MOTIF LCR

Motif på väggen

Det finns två sorters högtalare som är avsedda för vägg­montering: de som är dekorativa och de som låter bra. DALI har försökt sig på både och med sin Motif.

Vägghögtalare är inget nytt, men det är först på senare tid som de har blivit riktigt bra. Intresset för dem har ökat kraftigt i takt med att fler och fler hänger upp TV:n på väggen. Vanliga hifi-högtalare kan vara svåra att få att passa ihop med en flatskärm eftersom de helst ska ha ett visst avstånd till bakväggen.

De flesta som köper en ny flatskärm gör det inte uteslutande för bildens skull, utan också för det rent estetiska. Och det rimmar ju illa att matcha den platta och fina bilden med klumpiga och fyrkantiga högtalare. Det har DALI också insett och lagt ned stora resurser på att bygga väggmonterade högtalare som kan låta lika bra som golvstående varianter. Resultatet är Motif.

MOTIF
Utförandet på DALI:s nya vägghögtalare är onekligen läckert. Motif är precis så stora som de måste vara, inte mer. Tack vare en strömlinjeformad form ockuperar högtalarna minimalt med väggyta. Det speciella väggfästet gör att de kan monteras både lodrätt och vågrätt om de användas som centerhögtalare.

Själva monteringen kräver minimalt med händighet. För att få upp högtalarna på väggen måste du naturligtvis borra ett par hål, men det ingår en monteringsanvisning och en mall som ger rätt avstånd och vinkel mellan de fyra hålen. En särskilt praktisk detalj är att själva högtalaren och väggfästet är två separata delar. Du skruvar alltså först fast väggfästet, därefter snäpps högtalaren på plats. Väggfästet fungerar samtidigt som högtalarterminal.

Ljudkvalitet
Utseende och kvalitetsintryck är en sak, men hur är det med ljudet? Relativt kostsamma som Motif är, måste de ju kunna leverera varorna också. Vi hade inte förväntat oss något särskilt fylligt ljud från två så små högtalare, men Motif får oväntad draghjälp från bakväggen. Med vanliga hifi-högtalare kan en placering nära väggen lätt förstärka basfrekvenserna och orsaka obalans i ljudet, men här har detta vänts till en fördel.

Eftersom Motif är ”fintrimmad” för att spela tätt intill väggen har de en förvånansvärt kraftig och fyllig basåtergivning som lätt kan förväxlas med större högtalare. Samtidigt är ljudbilden mycket större än man kanske skulle kunna förvänta sig, med tanke på att högtalarna sitter tätt monterade på var sin sida av flatskärmen. Motif har också en förförande öppenhet i mellanregistret, som många ordinära högtalare lär bli avundsjuka på.

Röståtergivningen är spröd, detaljerad och har en hög grad av realism. Allt från Bob Dylans lugna visor till The Killers halsbrytande rocklåtar återges med största självklarhet. Diskanten är också omisskännligt DALI-aktig – den är både energisk och raffinerad. Motiferna håller inte tillbaka några övertoner och i många fall kan de få fram nyanser som mindre detaljerade högtalare maskerar. Samtidigt har de en tendens att sätta mindre lyckade inspelningar i dålig dager. Då kan diskanten lätt bli lite i vassaste laget och man måste sänka volymen för att inte ljudet ska skära i öronen.

Subbas en fördel
Testar man Motif med lite mer krävande inspelningar, och framför allt med filmljud, märker man snart att den fylliga basen har sina begränsningar. Högtalarna har en förvånansvärt väldefinierad basåtergivning ned till 50–60 Hz, men under detta är det definitivt stopp. Högtalarna är alltför små för att kunna spela äkta djupbas och bör därför ställas in som ”Small” i hemmabioförstärkarens menyer. Då slipper de handskas med de svåraste basfrekvenserna. För att ta igen det som förlorats är det en fördel att komplettera Motif med en subbas som kan ta hand om det lägsta basregistret. En subbas är inte särskilt praktisk att montera fast på väggen, men går å andra sidan fint att gömma bakom soffan eller bakom krukväxten i hörnet.

Slutsats
DALI:s vägghögtalare rymmer mer välljud än de små och strömlinjeformade kabinetten ger en antydan om. Motif är framför allt en högtalare för alla som vill ha bästa möjliga ljud från väggmonterade högtalare, utan att behöva göra hål i väggen. Motif passar utmärkt till både små och stora flatskärmar och passar lika fint som centerhögtalare. Vi är överlag imponerade över ljudkvaliteten men se till att matcha Motif med en aktiv subbas om du vill ha tvättäkta djupbas.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: