Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Creative Sound Blaster Katana V2X

För spelare som inte vill ha headset

Creatives senaste gaming-soundbar Katana V2X gör vad den ska i alla discipliner och har en slimmad subwoofer som är lätt att placera.

Av / 2023-04-01 - 09:20
Creative Sound Blaster Katana V2X
Geir Gråbein Nordby

Uppfinnaren av Sound Blaster-ljudkortet har uppgraderat sin Katana-soundbar. Den ursprungliga Katana saknade HDMI men nya Katana V2X en HDMI-kontakt med ljudreturkanal (ARC). Den kopplas direkt till TV:n, sedan får du ljud oavsett om du tittar på film eller TV eller spelar spel på PlayStation eller Xbox.

Creative Katana-V2 3-scaled
Foto: Creative

Det finns även en Katana V2, som är identisk med Katana V2X fast har en bredare och klumpigare subwoofer. Den som ingår till V2X har en smalare form för att passa in på fler ställen.

Soundbar-högtalaren har fem högtalarelement: vänster, center och höger, plus ett par på ovansidan som spelar uppåt för att skapa ett större 5.1-surroundljud.

Eftersom Katana V2X främst är avsedd för gaming har den en USB-C-ingång som tar över för datorns ljudkort.

En överskådlig display och dito fjärrkontroll gör användningen enkel till vardags. Bara att koppla in och köra igång! Observera att subwoofern är passiv och ansluten via kabel, så den måste stå i närheten.

Katana V2X har RGB-ljus på undersidan, du kan välja mellan blinkande RGB och en statisk färg, men det går att släcka helt också.

Creative Katana-V2 2-scaled
Foto: Creative

Ljudet från Creative Sound Blaster Katana V2X

Eftersom den här soundbar-högtalaren i första hand är avsedd för spel börjar vi med Forza Horizon 5. Man får ett fint intryck av mullrande motorer och bilar som susar förbi varandra. Jag måste erkänna att jag har hört större ljudbilder, men för de här pengarna låter det mer än godkänt.

Eftersom man inte har något headset är det logiskt att Creative har placerat två mikrofoner i högtalaren. De är bara av okej kvalitet och användarens röst kunde ha plockats upp ännu tydligare. Om du ofta spelar spel där du måste kommunicera med andra skulle jag ändå använda ett headset.

Vi är mindre säkra på om det blå ljuset på undersidan i Gaming-ljudläget är en god idé – eller att hela undersidan lyser upp i alla regnbågens färger när man lyssnar på musik i Concert-läge.

Creative Katana-V2-scaled
Den smala subwoofern levererar hyfsad bas. Foto: Creative

Välfungerande subwoofer

Jag var beredd att slakta subwoofern, men den hänger faktiskt med förvånansvärt bra med film och musik, det hörs inte mycket okontrollerat muller. Den är långt ifrån något kraftpaket men den gör jobbet. Ljudbilden är också ganska stor och sträcker sig långt ut mot sidorna, även om det aldrig känns som om ljudet kommer bakifrån. Surroundeffekten är begränsad.

Lite instängd

Soundbaren har ett hyfsat och fylligt mellanregister, vilket är viktigt för dialoger, men tyvärr finns det också en viss färgning som gör att röster låter lite instängda. Detta varierar mycket beroende på underlaget – och många kommer nog att lägga en sådan här soundbar på en billig och ihålig TV-bänk med spånskiva – men som tur är går det att justera ljudet. Fast för att kunna göra det MÅSTE du ladda ner Creative-appen först.

Creative Sound-Blaster-Katana-V2 remote
Fjärrkontrollen är fin och har till och med minnesknappar som du kan spara önskade funktioner på. Foto: Foto: Creative

EQ

Du kan välja från ”världens längsta” lista med förinställda klang-inställningar, det finns säkert minst 30-40 stycken. Alla låter lite olika, men ingen av dem tar bort färgningen i mellanregistret. Jag tror att jag föredrar Music-läget, som gör mellanregistret lite tunnare och höjer diskanten.

Katana V2X når ändå inte upp till dyrare varianter, men för de här pengarna är den ett okej alternativ.

Vem vill ha en soundbar för spel?

Soundbaren kan också användas som ett ljudkort för ett trådbundet headset, då kan du använda olika SXFI-ljudfunktioner för att få fram dämpade detaljer i spelet. Så att du hör om en fiende smyger i gräset bakom dig, till exempel.

Ändå är jag lite osäker på hur många gamers som föredrar en soundbar framför ett headset. Med ett headset har man bättre kontroll, bättre mikrofonljud och möjlighet att inte irritera andra – eller bli irriterad själv.

Creative Soundblaster Katana V2 drivers
Foto: Creative

Konkurrenter

Jämfört med andra soundbar-högtalare för film och TV klarar sig Creatives fint med tanke på priset. Du får mer bas än med Sonos Ray, som kostar lika mycket men saknar subwoofer. Men det finns gott om andra konkurrenter. TCL TS8111 kostar ännu mindre och stöder Dolby Atmos, även om den inte har några dedikerade topphögtalare.

Det har däremot både TCL TS8132 och Denon DHT-S517, som båda ger ett mycket större och kraftfullare ljud än Katana V2X. Ändå tycker jag att Creative-högtalaren ligger rätt i pris för sitt segment, och du kommer inte att bli missnöjd så länge du är medveten om dess kompromisser.

Foto: Creative

Slutsats

Creative Sound Blaster Katana V2X är en mer komplett soundbar än den första versionen, inte minst eftersom man nu äntligen får HDMI-anslutning. Inte heller den här är något muskelknippe, men den engagerar fint med spel och det fungerar helt okej med film och TV också. Musik är något annat, där betonas svagheter i mellanregistret och diskanten mer. Det låter godkänt, men blir aldrig några stora upplevelser.

Ändå är det ganska imponerande hur många anslutningar och funktioner man kan få i den här prisklassen. Som USB-DAC-ingång, blinkande RGB-ljud, fjärrkontroll och hörlursuttag med Creatives egen SXFI-ljudbehandling.

Karakter
Creative Sound Blaster Katana V2X
Basic

Ljud & Bild tycker

Fylligt ljud, bättre än ett par billiga PC-högtalare. Subwoofern hakar på soundbar-ljudet bra. Tuffare ljud än från TV. Tydlig display. Saknar luft i toppen, luddiga dialoger, musik engagerar inte riktigt. Inget stöd för DTS eller immersive-format som Dolby Atmos.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Rulla till toppen