Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon DHT-S517

Den lilla, stora överraskningen

Denons billigaste soundbar med Dolby Atmos har förvånansvärt bra ljud.

Av / 2022-08-19 - 08:45
Denon DHT-S517
Geir Gråbein Nordby

Denons billigaste Atmos-soundbar DHT-S517 är också den enda hittills med separata topphögtalare. Genom att flytta takkanalerna till ovansidan riktar högtalarelementen ljudet upp mot taket, där det studsar ner mot lyssnarna i soffan. Och ger på så sätt en bättre känsla av att ljud kommer uppifrån på riktigt. Ljudbilden blir därför en hel del större.

Högtalaren är ganska kompakt, med en längd som motsvarar bredden på en 43-tums TV. Den passar alltså in i vilken TV-hörna som helst utan att ta för mycket plats rent visuellt.

Denon DHT-S517
Foto: Denon

Subwoofer med tryckkammare

Det ingår en liten, trådlös subwoofer. Där sitter ett 13-centimeters (5,25-tums) baselement i en sluten baslåda. En så kallad tryckkammare har inte lika mycket energi i det djupaste basregistret som en portad basreflex, men spelar i gengäld ofta renare bas.

Denon DHT-S517
Den kompakta subwoofern har ett slutet kabinett för att ge mindre förvrängning i basregistret. Foto: Denon

Ljudretur

För att utan problem kunna leverera Dolby Atmos från streamingtjänster som är inbyggda i TV:n är DHT-S517 utrustad med eARC, det vill säga en ljudreturkanal där e:et står för enhanced. Detta skickar ut ljudet baklänges genom HDMI-kabeln som ansluter soundbaren till TV:n, och den senaste standarden har större bandbredd och utökad funktionalitet med fler och bättre ljudformat.

Dessutom finns en ren HDMI-ingång, med stöd för 4K Ultra HD i upp till 60 Hz. Ingen 8K eller 4K 120 Hz med andra ord, så om du har en nyare spelkonsol så bör den kopplas till TV:n med HDMI 2.1 och sedan vidarebefordra ljudsignalen till soundbaren med eARC.

Denon DHT S517 connections
Denon DHT-S517 har både en separat HDMI-ingång och en HDMI-utgång med utökad ljudretur (eARC). Foto: Denon

Bluetooth

Denon har valt att inte utrusta DHT-S517 med nätverksanslutning, vilket innebär att du måste använda Bluetooth för att streama musik. Det är vettigt, eftersom högtalare i den här prisklassen sällan låter särskilt bra med musik ändå, då är det bättre att lägga budgeten på bättre komponenter där det gäller.

Strålande filmljud

Jag måste erkänna att jag hade förväntat mig en platt ljudbild med mumlade dialoger och ett märkbart färgat ljud. Det är bara så det brukar vara i den här prisklassen. Så det var en angenäm överraskning att ljudet visar sig vara både balanserat och fint.

Dialogen i The Gray Man är ren och klar och har dessutom fin fyllighet längre ner i bröstklangsregistret. Övergången mellan soundbar och subwoofer är sömlös, utan problem. Det hörs ingen ful turbulens eller distorsion från subwoofern, som hade kunnat göra om den haft en basreflexport. Man betalar för det genom att basen är mindre potent, men den är tight och tillför det nödvändiga extra till ljudbilden som behövs för att skapa underhållning i vardagsrummet.

Denon DHT S517 remote
Fjärrkontrollen är tillräckligt liten för att glida ner mellan soffkuddarna och kan bli föremål för räddningsaktioner. Foto. Denon

Vår favorit hittills i den här prisklassen, TCL TS8132, gör kanske mer i basen, men subwoofern är inte lika väl integrerad och ljudet är rent allmänt luddigare. Denon har inte samma maxnivå, men är överlag en bättre soundbar. Tycker jag.

Även Formula 1: Drive to Survive tjänar på rena dialoger, vårt största klagomål är att man inte får lika hög ljudnivå som med dyrare soundbar-modeller. Både Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 (puh!) och framför allt Samsung HW-Q995B har betydligt mer ljudtryck och dessutom en mycket större och öppnare ljudbild. Även om Denon har särskilda topphögtalare för Atmos-ljud finns det gränser för hur mycket DHT-S517 lyckas öppna upp ljudbilden så att man tror att man hör äkta surround.

Återigen blir jag förtjust i hur rappt och distinkt subwoofern spelar, för när man tittar på film på en mer normal ljudnivå finns det inga uppenbara fel eller irritationsmoment med Denons soundbar.

Ljudet är milsvida bättre än från någon TV och mycket bättre än jag hade förväntat mig.

Audun håller med:

– Det låter imponerande balanserat och fint!

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Denon DHT-S517
Foto. Denon

Begränsad till musik

Musik låter bäst i Pure-ljudläget, som inte försöker sträcka ut ljudbilden uppåt eller runt oss. Auroras ljusa, krävande röst avslöjar en lite dämpad diskant i den stillsamma låten A Potion For Love, som lika gärna kunde ha sjungits av Susanne Sundfør.

Subwoofern klarar sig fint med både under rytmer och djupa, långa bastoner, men saknar lite storslagenhet och dynamik. Allt fungerar med andra ord hur bra som helst, men låter samtidigt ganska anonymt.

Rammstein är kända för sitt gitarrljud, som målar upp en stor vägg av ljud. Men här blir det lite tamt. Gitarrerna i Zick Zack är för försiktiga i mellanregistret, de biter inte ifrån sig ordentligt. Man kan byta till ljudläget Music och ställa in Dialog Enhancer till Medium, vilket ger mer kick i gitarrerna och även Till Lindemanns röst. Då framträder gitarrerna bättre i mellanregistret och stereoljudet blir lite bredare. Ändå finns det bättre alternativ för musik, för de här pengarna innebär det att man hoppar över en soundbar helt och i stället satsar på ett par aktiva högtalare. Då får man bättre ljud med musik i stereo, men tappar de centrerade dialogerna med film, baseffekterna från subwoofern och illusionen av surroundljud. Denon-högtalaren öppnar sig nämligen mer både uppåt och bakåt än vad ett par stereohögtalare gör.

Denon DHT-S517
Foto: Denon

Denon DHT-S517: Slutsats

Denon DHT-S517 är en kompakt soundbar som smälter in i vilken miljö som helst, men som ändå har fått plats för egna Atmos-högtalare på toppen. Tillsammans med den kompakta subwoofern ger den ett imponerande bra och välbalanserat ljud med film, och ljudbilden sträcker sig snyggt uppåt och utåt, med rena och trovärdiga dialoger. Rent allmänt har den mycket att erbjuda när man tittar på film. Vi har helt enkelt hittat en ny favorit i prisklassen!

Musik i stereo låter lite tamt, men det får man räkna med.

Karakter
Denon DHT-S517
Basic

Ljud & Bild tycker

Ytterst välbalanserat ljud, med klara och naturliga dialoger. Milsvida bättre än typiskt TV-ljud och det bästa vi har hört i klassen. Dolby Atmos med dedikerade topphögtalare. Musik låter lite luddigt. Dyrare soundbar-högtalare har ett större och starkare ljud. Bara Bluetooth som streaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Släktfejd hos B&W

Få fart på filmen med Dolby Atmos!

Kanske det bästa köpet du kan göra

Förstklassig högtalarteknik med mindre budget

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Rulla till toppen