TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Bose SoundLink Flex

Rent ljud överallt

Bose SoundLink Flex är en bärbar och snygg högtalare som låter bra och tål både väder och vind.

forfatter
Publicerad 2022-03-09 - 08:00
Karakter
Bose SoundLink Flex
L&B tycker
Relativt fyllig bas och balanserat ljud precis framför högtalaren. Inbyggda mikrofonen fungerar fint i mobilsamtal.
Försiktigt mellanregister, särskilt kvinnliga röster ligger lite efter. Instängt ljud om högtalaren inte pekar rakt mot öronen. Ingen EQ.
Specifikationer
 • Anslutning: Bluetooth 4.2 (SBC)
 • Uteffekt: ingen uppgift
 • Funktioner: Bose Connect-app, stereokoppling, partyläge
 • Tålighet: IP67 (damm- och vattentät)
 • Batteri: Upp till 12 timmar (USB-C)
 • Mått/vikt: 9 x 20,1 x 5,2 cm/580g
 • Webb: bose.se
Riktpris: 1 800Pr. 2022-03-09 Produktsida

Bose SoundLink Flex är en högtalare som är gjord för att tåla hårt väder, och skulle du tappa den i bubbelpoolen eller simbassängen i några minuter så går det också bra. Den kan hänge med till sandstranden också, eftersom den dessutom är dammtätt och tål salt. Den har en snygg och rundad form, och även om den inte precis är i fickformat så är den tillräckligt slimmad för att inte knöla till en väska eller liten ryggsäck.

Vi pratar med andra ord om en konkurrent till favoriter som Sony SRS-XB33, JBL Charge 5 och Sonos Roam.

Som ett vapen mot sina närmaste rivaler har Bose SoundLink Flex en inbyggd mikrofon för mobilsamtal, så att du kan sitta på stranden och lyssna på musik och sedan svara om det ringer utan att rent fysiskt behöva plocka fram den parkopplade mobiltelefonen. Det kan ingen av de ovan nämnda konkurrenterna.

Bluetooth 4.2

Bose-högtalaren har däremot bara Bluetooth-version 4.2, vilket i princip utesluter så kallad flerpunktsuppkoppling, alltså att den kan kopplas till två källor samtidigt. Dator och mobiltelefon, till exempel. Men Bose har ändå fått till det på något sätt, så man kan växla mellan dem genom att trycka två gånger på Bluetooth-knappen. Helt sömlöst är det dock inte, och med min iPhone och MacBook Pro anslutna upplevde jag både dropouts och att det var väldigt inkonsekvent hur lätt det gick att växla mellan de två enheterna. Bluetooth 5 hade garanterat underlättat.

Bose SoundLink Flex carry
Bose SoundLink Flex. Foto: Geir Gråbein Nordby

Batteritid och räckvidd

En batteritid på upp till 12 timmar är helt normalt, detsamma är en laddningstid på runt 4 timmar via USB-C. Trådlös räckvidd uppges vara 9 meter, men på hemsidan står det också att du kan ansluta en enhet på upp till 30 meters avstånd.

Så jag var tvungen att stega och testa. Inne på redaktionens kontor kunde jag ta med mig högtalaren genom öppna dörrar och korridorer upp till ungefär 20 meter bort från mobiltelefonen innan ljudströmmen hackades upp. Utomhus kunde jag däremot bära högtalaren 40–50 meter bort från telefonen innan det blev dropouts. Det är väldigt bra, speciellt med tanke på att Bluetooth 4.2 normalt ska ha en betydligt kortare räckvidd än version 5.

Användning

Bose SoundLink Flex har knappar under gummit på ovansidan, där du ställer in ljudnivån med separata knappar eller pausar och startar musiken med ett tryck på mittenknappen. Detsamma gör du för att svara på eller avsluta ett samtal. Tryck två gånger för att hoppa fram till nästa låt, eller tre gånger för att gå tillbaka till föregående. Eller håll inne knappen för att aktivera telefonens röstassistent.

Med Bose Connect-appen kan du länka ihop flera kompatibla SoundLink-högtalare i ett så kallat Party Mode, och har du två SoundLink Flex kan de kopplas ihop till ett stereopar.

När det ringer är det enkelt att svara på samtalet och ljudet var helt OK i de samtal jag hade under testets gång. Inga problem där.

Bose SoundLink Flex top
Bose SoundLink Flex har användarvänliga knappar på toppen, under gummit. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Bose SoundLink Flex

Sedan tidigare är jag van vid att Bose ofta har ett mjukt och behagligt ljud, men ofta har lite platt dynamik, färgad bas och tillbakadraget mellanregister.

Ur den synvinkeln överraskar SoundLink Flex positivt. På ett sätt. När högtalaren är vinklad rakt mot öronhöjd är röster i både musik och nyheter klockrena, och basen är behagligt fyllig utan överdriva. Diskanten är distinkt och tydlig. Musik låter mycket mer naturligt än jag förväntat mig, högtalaren delar många styrkor med Sonos Roam – och kan dessutom spela högre. Den kan mäta sig med ungefär samma ljudtryck som JBL Charge 5, men har lite att gå på jämfört med Sony XB33. Med andra ord spelar den mer än tillräckligt högt för sitt användningsområde, utan att för den skull vinna något pris som Årets partyhögtalare.

Sämre ljud från sidan och ovanifrån

Ljudet däremot ändras ganska så rejält så fort man rör sig bort från högtalarens axel. Spridningskaraktäristiken är ganska snäv, och basen blir plötsligt överdrivet svulstig i förhållande till mellanregistret om högtalaren placeras på en annan höjd än öronen, eller vinklas åt sidan. Mer än jag är van vid från andra högtalare i samma kategori, inklusive de tre nämnda konkurrenterna.

Det gör att gitarrer och sång – framför allt kvinnoröster – låter ganska färgade och plötsligt bär sig inte nyhetsuppläsarens röst inte lika bra heller. Och oavsett vinkel är dynamiken lite tam – speciellt när man vräker på lite.

Personligen placerar jag sällan en bärbar högtalare som SoundLink Flex i en perfekt vinkel mot öronen, så jag brukar lyssna på musik som låter överdrivet svulstig och färgad. Å andra sidan blir det aldrig vasst eller obehagligt, det ska Bose ha. Som jämförelse är JBL Charge 5 ett snäpp vassare i diskanten. Och Sony XB33 behöver dessutom en vända i equalizern för att få fram diskanten tillräckligt bra.

Ingen EQ

Vilket leder mig till ett önskemål, nämligen att Bose även inkluderar en equalizer till SoundLink Flex i nästa uppdatering av Connect-appen. I dag finns det ingen möjlighet att ställa in ljudet hur man vill, något som både Sony och JBL kan.

Till Boses favör finns en inbyggd gyrosensor (Bose PositionIQ) som känner av hur högtalaren är placerad (vågrätt, lodrätt, etc.) och optimerar ljudet därefter. Helt okej, men den ersätter inte en manuell EQ och Bose-högtalaren är inte heller lika exakt som Sonos Roam när det gäller att anpassa ljudet efter miljön den spelar i.

Bose SoundLink Flex blue
Foto: Bose

Slutsats

Bose SoundLink Flex är en praktisk och portabel högtalare som tål vatten och dessutom är helt dammtät. Den är användarvänlig, vilket sådana här högtalare ofta är, det finns få eller inga fällor att gå i. Att man kan använda högtalaren för mobilsamtal är också ett plus.

Ljudkvaliteten är bra och balanserad när man är i rätt vinkel från högtalaren. Den kan också spela mer än tillräckligt högt för en vinkväll ut på terrassen och andra aktiviteter som inte inbegriper dans eller headbanging … Lite tam dynamik har den fortfarande, och vi hade föredragit att kvinnoröster kom fram bättre.

Om högtalaren inte är vinklad direkt mot öronen försvinner mycket av ljudets renhet och basen blir för svulstig. Det går ut över placeringsvänligheten, som vi anser är viktig i den bärbara klassen.

Vi tar med den reservationen i vår rekommendation av SoundLink Flex.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
Följ Ljud & Bild