Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: WiiM Mini trådlös mediespelare

Wiim Mini 24-bitars mediespelare

Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.

Skrivet av / 2022-07-31 - 08:00
WiiM Mini trådlös mediespelare
Lasse Svendsen

Vad i allsin dar är det här, minns jag att jag tänkte. Länken till webbplatsen visar nämligt bilden av en Bluetooth-hörlur från Samsung och en grå låda som liknar en Bluetooth-högtalare. I mitten av bilden finns en liten svart puck. Lite mindre än en hockeypuck. Med touch-knappar ovanpå.

Sådana bilder gör mig alltid skeptisk, men importören antydde att det här skulle kunna vara värt att testa. En trådlös strömningsenhet som klarar högupplöst ljud, och kan kopplas till vad som helst? Sorry, den visan har vi hört förr.

Det var inte förrän jag läst igenom hela webbsidan från Wiim Audio som jag insåg att detta kunde vara den nya Chromecast Audio. Som för länge sedan har försvunnit från marknaden. Vilket faktiskt var synd. För Chromecast Audio var ett billigt och enkelt sätt att göra en anläggning trådlös.

Wiim Mini, som den kallas, visade sig snabbt vara en lika enkel om än något dyrare lösning. Den svarta pucken på 7 cm är en av de enklaste jag har provat, och användarvänligheten är bra tack vare en översiktlig och serviceinriktad app.

Wiim mini 1
Wiim Mini ansluts direkt till anläggningen, några minuter senare har man trådlös strömning. Foto: Lasse Svendsen

Tanken med Wiim Mini är helt enkelt att erbjuda trådlös musikströmning, antingen med Bluetooth eller helst Wi-Fi. Den stöder AirPlay 2 och integreras enkelt med flera högtalare eller andra Wiim Mini-enheter med AirPlay 2 för strömning i flera rum. Men viktigare, åtminstone för audiofiler, är att den stöder högupplöst ljud upp till 24 bitar och 192 kHz.

Sådant brukar kosta lite mer, och är ofta lite mer komplicerat att ställa in.

Lätt att använda

Första gången man ansluter en Wiim Mini guidas man genom processen i appen. Det hela tar några få minuter, sen är Mini ansluten till nätverket. Men innan man kommer så långt måste man ansluta den till en ledig ingång på anläggningen, soundbar-högtalaren eller ett par aktiva högtalare, om det är där man vill ha strömning. Den behöver även ström, och då använder man den medföljande USB-C till USB-A-kabeln. Men eftersom få förstärkare har en USB-A-kontakt kan man behöva en 5V USB-laddare, av samma typ som man använder när man laddar mobilen.

Wiim mini 3
Ström via USB, ljud via Toslink. Foto: Lasse Svendsen

Med strömförsörjningen ordnad kan man välja mellan analogt ljud ut via minijack eller digitalt via en optisk Toslink-kabel. Som också följer med. Det är den man ska använda om man vill ha bästa möjliga ljud, eftersom den analoga utgången låter grå och livlös.

Det gör inte den digitala utgången.

Wiim mini 6
Allt utom strömförsörjning följer med. Foto: Lasse Svendsen

Extern ljudingång

Wiim Mini har också en minijack-ingång, om man vill ansluta en analog ljudkälla. Jag förstår inte riktigt vem det skulle vara aktuellt för. De flesta som väljer en Wiim Mini gör det eftersom den ger dem enkel tillgång till strömmat högupplöst ljud.

Vilket i sin tur kräver att man har en bra digitalomvandlare. Antingen en separat, eller som i mitt fall, den eminenta DAC:en i en integrerad Hegel H190, som jag anslöt Mini till.

Wiim mini 4
Wiim Mini och anslutningar. Foto: Lasse Svendsen

Då kunde jag strömma från vad som helst. I appen kan man logga in på sitt eget konto hos bland annat Spotify, Napster (vem hade trott det), Deezer, Amazon Music, Qobuz och Tidal. Men inte Apple Music.

Kanske är det inte så viktigt heller. Som regel väljer jag att ställa in en strömningsenhet som denna och välja den under AirPlay på en iPhone eller iPad och sedan strömma direkt från Tidal.

Bit perfect

Man får även röststyrning, med Alexa eller Siri via mobilen, och det är möjligt att ställa in en tid när musiken ska starta eller räkna ner tills den stoppas. Appen har också en egen meny för olika equalizerinställningar, och man kan välja hur högt man vill gå i upplösning från den digitala utgången. Hela vägen upp till 24-bitars och 192 kHz. Men då krävs det att DAC:en stöder det. Den observanta läsaren har redan insett att Mini stöder bit-perfect – alltså att musiken strömmas i originalupplösning till DAC:en i andra änden.

Uppspelningen av musiken görs gapless, det vill säga att det inte är någon konstgjord paus mellan exempelvis låtarna i en liveinspelning.

IMG 8163 IMG 8162 IMG 8161 IMG 8160 IMG 8159
<
>
Wiim appen

Lyfter ljudkvaliteten

Bluetooth är enkelt och bekvämt när man är på språng. Ett par bra trådlösa hörlurar, och en mobil med Apple Music, Tidal eller Qobuz, kan ge verkligt minnesvärda musikupplevelser. Men när man kommer hem och har en hel anläggning tillgänglig vill man gärna ha bättre ljud också. Det är ju därför man har anläggningen.

Det går så klart att strömma till hörlurar hemma också. Men då ansluter man en Wiim Mini till antingen anläggningen eller en hörlursförstärkare med inbyggd DAC. Oavsett om man föredrar högtalare eller hörlurar, gärna båda, är det viktigt att använda den digitala utgången från Wiim mini.

Den analoga är nödlösningen man använder när det inte finns något annat, men då kan man lika gärna strömma över Bluetooth. För det är inte där man får det bästa ljudet. Med Mini ansluten till en av de optiska ingångarna på en H190 blev det mycket mer dynamiskt, och basen på Burna Boys Last Last fick både botten och tyngd.

En Wiim Mini är ingen match för en dyr strömningsenhet vad gäller ljudkvalitet, men den klarar sig förvånansvärt bra. Åtminstone om priset vägs in. Pianojazz med bara bas och trummor pålagt låter fylligt och fint, det finns inte så mycket djup i ljudbilden, men det är balanserat och välfokuserat. Diskanten klingar lite grått och färglöst, och i andra änden har inte basen den räckvidd eller dynamik man får med en Linn Majik DSM, men det förväntar man sig inte heller i prisklassen.

Wiim mini 5
Wiim Mini. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Wiim Mini är först och främst ett enkelt och relativt billigt sätt att skaffa sig trådlös strömning av högupplöst musik. Den är enkel att installera och använda, och kommer att lyfta ljudkvaliteten enormt jämfört med att strömma via Bluetooth.  Ljudkvaliteten når inte riktigt upp till de påkostade nätverksspelare vi har testat, men det är inte heller meningen. Tänk på den som en modern Chromecast Audio, med bättre bit-perfekt ljud och användarvänlighet. Då är den värd varenda krona.

 1. Google Chromecast med Google TV

  Ger din gamla TV nytt liv

  Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.

  Smart-TV med 4K, HDR och Dolby Vision för en billig peng! Intuitivt och bra gränssnitt, enkel styrning med fjärrkontroll. Ger gamla TV-apparater en välbehövlig uppdatering.
  Bara 8 GB lagringsutrymme, med drygt 4 GB tillgängligt för appar och offline-innehåll. Stöder inte automatisk bildfrekvens.
  Läs hela testet
 2. 3 streamingförstärkare

  Fett ljud i liten förpackning

  Njut av bekvämligheten av streaming, utan att mista ljudkvalitet på vägen! Bli lycklig med en av dessa tre små streamingförstärkare.

  Läs hela testet
 3. Linn Majik DSM

  Bekymmerslös strömningsförstärkare

  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.

  Effektiv rumskorrektion, silkeslent och dynamiskt ljud. Välutrustad och användarvänlig.
  Inte all världens kraft för tungdrivna högtalare. Rumskorrektionen är genial, men komplex.
  Läs hela testet
Karakter
WiiM Mini trådlös mediespelare
Basic

Ljud & Bild tycker

Superlätt att använda med översiktlig app. AirPlay 2-stöd. Bit-perfekt strömning upp till 24-bit/192kHz. Mycket bra ljudkvalitet från den optiska utgången. Stöder än så länge inte Chromecast, Apple Music, MQA eller Roon. Behöver strömförsörjning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen