: VQ Bardot

Feminin digitalradio

60-talsdesign ska locka den feminina delen av radiolyssnarna.
Ljud & Bild tycker
Klockrent ljud och snygg design.
För tunt ljud för att engagera. Uppladdningsbara batterier är extrautrustning.
Specifikationer
  • Bordsradio
  • FM/DAB-mottagare, webbradio
  • Anslutningar: Minijack-ingång, Bluetooth
  • Mått: 31,4 x 16,6 x 9,5 cm
  • Vikt: 1,5 kg
Annons
Annons
forfatter

Trött på fyrkantiga apparater? Då kan du ta en närmare titt på ViewQuests digitalradio som lystrar till det glamorösa namnet Bardot – döpt efter den franska skådespelerskan Brigitte Bardot.

Radioapparaten ser ut som en handväska och utförandet i konstläder ska skapa ett exklusivt intryck. Allt påminner en smula om engelska Robert Radios retrodesign, men Bardot är smalare och billigare.

Läs vårt test av digitalradioapparater.

För 1 500 kronor får man en digitalradio med Bluetooth-strömning av musik från mobilen och en ljudingång för externa källor, men inga batterier. Bardot är nämligen bärbar, fast det ingår inga uppladdningsbara batterier. Det får man köpa till själv – eller vanliga C-batterier. Med C-batterier anges batteritiden till 25 timmar, med laddbara något kortare.

Det kan verka som om ViewQuest har brytt sig mest om designen, men de har faktiskt också ansträngt sig för att få ut ett bra ljud ur den lilla radion. De flesta tillverkare tar en genväg och stoppar i små standardiserade högtalarelement men Bardot-radion har fått något som kallas för NXT-element. De kostar lite mer men är platta – och det finns två stycken av dem, vart och ett 5,8 centimeter stort – och utlovar ett mer välbalanserat ljud med större frekvensregister än vanliga fullregisterelement. Något extra baselement finns inte, vare sig passivt eller aktivt.

Det finns också en app som man kan styra radion med när mobilen är inkopplad trådlöst. Och en USB-port för laddning av mobilen. Klocka med alarm, programmerbara stationer och timer finns också.

 

Klart och tydligt

Somliga tycker att det är viktigt att röster låter klart och tydligt när de lyssnar på radio. Och det gör det här. Trots lite betoning i mellanregistret återges tal klockrent. Faktiskt bättre än i många andra små bordsradioapparater vi har testat i den här prisklassen. De som har dålig hörsel kommer att bli lyckliga i sällskap med Bardot.

Radion har förprogrammerad equalizer som ger en annan ljudbild och det går att ställa in bas, diskant och loudness själv och på så sätt anpassa ljudet efter den personliga smaken. Det är helt nödvändigt eftersom högtalarna saknar tillräckligt med fyllighet i basen för att Kygo eller Bruno Mars ska få höfterna att svänga. Det låter helt enkelt för tunt för att det ska blir riktig roligt när man blir sugen att vrida upp volymen.

Det gäller även när man strömmar från mobilen. Då är ljudet ännu klarare och mer detaljerat än när man lyssnar på radio, men en genomgång av spellistorna med klassiskt, rock, pop och rap på Tidal HiFi bekräftade att ljudet är för tunt för att Bardot ska få mer än en fyra i ljudbetyg.

Det finns radioapparater som har ett fylligare ljud, som Radionette Solist och Tivoli Audio PAL+, men det är väldigt få som låter lika klart och tydligt. Därför är det synd att VQ inte har lyckats göra samma sak med basen som de har gjort med resten av tonregistret med de platta högtalarelementen.

Bardot-radion finns även i en Christie-version, döpt efter brittiska Julie Christie, med en mer klassisk design för dem som tycker att Bardot är för feminin. Christie kostar lika mycket och är nästan likadan på insidan – ergo låter den likadant.

Nästa gång hoppas vi att VQ lanserar en Cary Grant eller en Johnny Wayne med lite mer guts i basen.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Den är inte pigg, den laddar långsamt och den kör inte långt. Men Mazda MX-30 har en ljudanläggning som många kommer att bli avundsjuka på.
Netatmo Smart Video Doorbell är en av få trådbundna smarta dörrklockor som fungerar med svensk strömförsörjning. Och du behöver inget abonnemang för att få alla funktioner.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Geneva är tillbaka med en gnistrande stereohögtalare i ett stilrent retrokabinett.
Volvos första elbil har allt som behövs för att bli en storsäljare, men det finns två saker man måste tänka på.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!