: Tivoli Audio Albergo+

Digital radioklassiker

Den bästa FM-radion har blivit digital. Nu kan du strömma musik direkt från mobilen.
Ljud & Bild tycker
Kompakt och lättskött FM- och DAB-radio med streaming. Finns i flera färgglada utföranden. Bra ljud med alla signalkällor.
Vissa konkurrenter har fylligare klang och spelar med mer kraft.
Specifikationer
  • FM- och DAB-radio
  • USB-laddkontakt och -ljudingång
  • Analog linjeingång
  • Optisk digitalingång
  • Fjärrkontroll
  • Pris: 3 000 kr
  • audionord.se
Annons
Annons
forfatter

Det är nog många som tycker att Tivoli är samma sak som bra radioljud, ikonisk design och rejäl kvalitet. Den klassiska Tivoli-radion finns i tusentals hem och överlever säkert FM-bandet som distributionsform. Men den är också lite gammaldags, inte bara för att den enbart är analog utan för att den inte går att använda som högtalare om man vill strömma musik.

För även om radio fortfarande underhållningsmediet de flesta föredrar att lyssna på, så växer musik-streaming lavinartat.

Det har Tivoli också insett, och den digitala versionen av den klassiska bordsradion har allt sådant. Samt en DAB+-mottagare. Albergo+ har alltså både FM och DAB+ plus stöder streaming från mobil och surfplatta. Via bluetooth.

Radion har även en ingång för analoga ljudkällor samt ett hörlursuttag med stereoljud. Och det finns en utgång för en extra högtalare (som kostar en tusenlapp), med samma storlek och design som radion, som går att koppla in om man vill ha stereoljud. Det är också värt att nämna att Albergo+ har väckarklocka med två alarm, som fungerar även om strömmen bryts.

Ljudkvalitet
En annan kul detalj är att Tivoli-radion finns med svart, vit, röd, blå och grön front, och dessutom kan kombineras med träkabinett. De finns också i olika färger och utföranden, och enligt Tivoli kommer det att komma ännu fler kabinettvarianter så småningom. Då kan man byta till matchande färger när man piffar upp inredningen hemma.

Annons

Med bluetooth är det enkelt att använda mobilen som trådlös spelare. Räckvidden är ungefär tio meter i fri sikt, och ljudet är förvånansvärt bra för att komma från ett högtalarelement som bara är 7,5 cm stort. Albergo+ låter inte lika potent i basen som den större Tivoli Model 10+, men har behållit ett av de klassiska varumärkena: ett klockrent mellanregister som gör röster oerhört rena och tydliga. Klangen är varm och fyllig och du kan vrida upp volymen ganska så mycket innan ljudet börjar skorra.

AlbergoPlus_Green_right
Lösa kabinett kostar 800 kr och finns i flera olika utföranden.

Ljudet faller igenom lite när du lyssnar på favoritlåtarna på radio – eller via Bluetooth – och vrider upp volymen. Då märks det snabbt att det inte finns kolossalt mycket effekt eller bas i den lilla högtalaren, och den hänger inte med lika bra längre när det gäller rytm och dynamisk precision.

Det skulle bara fattas att de fysiska begränsningarna som så här små högtalare har inte skulle gälla Albergo+ också.

Det ingår en fjärrkontroll som styr de flesta funktionerna, och man kan reglera bas och diskant efter egen smak, ställa in alarm och välja mellan radiokanaler. Radions skärm är skarp och lättläst, även på avstånd, och till och med utan träkabinett känns Albergo+ som en kvalitetsprodukt inifrån och ut.

Annons

Slutsats
Den moderna digitalutgåvan av Tivolis analoga klassiker är en naturlig evolution där man får en uppfräschad design, bra ljud och både FM/DAB och Bluetooth. Helt rätt i tiden för moderna ljudprodukter. Albergo+ är inte den billigaste radion som kombinerar Bluetooth med fjärrkontrollens bekvämlighet, men den är helt klart en av de bästa om man vill ha bra ljud när man lyssnar på radio.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.
Kompakt och lätt med bra räckvidd
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!