TEST: Sbooster BOTW MKII

Bergfast strömförsörjning

Byter du ut den gamla nätdelen mot en ny så kan det hända att du blir lika överraskad som vi blev.
Karakter
Sbooster BOTW MKII
Ljud & Bild tycker
Ger märkbart stabilare bas, mer precist stereoperspektiv och lite bättre dynamik.
Tar stor plats. Kostsam uppgradering om man behöver flera stycken.
Specifikationer
  • Typ: Strömförsörjning
  • Antal utgångar: 1
  • Utspänning: 15, 16, 16,5 V
  • Spänning: 100–240V / 50–60Hz
  • Max strömstyrka: 2,5 A
  • Transformator: 50 VA
  • Mått (B x H x D): 24 x 13 x 7,5 cm
  • Vikt: 1,85 kg
  • Webb: mycaudio.se
Annons
Annons
forfatter

De små strömförsörjningarna som ingår till så många apparater brukar vara helt generiska 220-volts adaptrar med låg utspänning och precis tillräckligt med ström för att driva vad det än är som kopplas in.

De ingår till alla möjliga produkter. Skivspelare, phono-steg, digitalomvandlare och mycket annat som behöver en extern strömförsörjning för att fungera.

Och fungerar gör det. En Rega-skivspelare snurrar utmärkt med 33 1/3 varv i minuten med den medföljande strömförsörjningen och DACen gör vad den ska med en koaxial strömkontakt i baken.

Därför är det lätt att tro att allt är som det ska. Men som med så mycket annat som har att göra med hifi och ljudåtergivning kan det alltid bli bättre.

Renare och mer stabil ström är ett smart ställe att börja på.

Där allt startar

Stickkontakten i väggen är slutstationen för många mil elkabel, strömmen har färdats långt för att du ska få ljus i lamporna och ljud i systemet. I samma ögonblick som du stoppar i kontakten i väggen fortsätter överföringen av ström från väggen och in till DACen, skivspelaren, förstärkaren och så vidare. Och allting i form av brus, störningar, spänningsvariationer och strömdippar följer med.

Hela vägen ut till högtalarna.

Det är inte säkert att man märker om ljudet är grumligt, orent, luddigt eller konstigt på något sätt, men man märker vad man har gått miste om när man gör som vi: provar med en bättre strömförsörjning och sedan byter tillbaka till den ursprungliga.

Det finns många olika ”strömrensare” med magiska förmågor som transformerar ljudet i anläggningen så att även en billig stereo låter som en miljon. Åtminstone om man ska tro mycket av all hype online om strömrensning.

Hos Sbooster har de en mer ödmjuk attityd och låter främst användarna och recensenterna tala – och det tycks fungera.

Renare ström ger renare ljud

De gör strömförsörjningar som ser lika sansade ut som språket i deras litteratur, men de kallar dem oblygt för BOTW-uppgraderingar (Best of Two Worlds).

Själva strömförsörjningen är en svart låda utan hemligheter inuti. Den bygger på en 50 VA torodialtransformator, med kopparskärmade lindningar och magnetisk och elektrostatisk avskärmning. Strömmen passerar genom Schottky-likriktare, polypropylenkondensatorer och silverpläterade kopparkablar och slutar i en koaxialkontakt.

Strömförsörjningen har ett tvåstegs nätfilter som delar upp jord och fas, filtret sitter före transformatorn så att högfrekvent brus inte hänger med till likriktarna och kondensatorerna – och slutar inne i dina öron.

I kartongen ligger det en separat jordad nätkabel och sex koaxialkontakter av olika storlekar så att man kan hitta en som passar. De pluggas in i änden av den fastmonterade kabeln i utgången och har ett tjockt och ett tunt stift så att det inte går att vända på plus och minus.

På den fasta kabeln sitter det en split current-krets som delar upp strömmen, vilket ska ge snabbare respons när det behövs.

Läs också
IsoTek EVO3 Corvus Det är ingen tvekan längre: ren ström lyfter ljudet. Rejält!

Fungerar det?

Sbooster BOTW MKII finns i flera olika versioner som passar till många apparater som har externa strömförsörjningar, från 5 till 24 volt. Vårt testexemplar lämnar 15 till 16,5 volt, anpassat för Martin Logans hybrid-elektrostater som behöver ström för att ladda polerna i elektrostatelementet.

Perfekt för oss som har ett par Electromotion ESL X stående, med en 15-volts strömförsörjning lika stor som en tändsticksask. Den gör naturligtvis sitt jobb. Högtalarens vertikala elektrostatiska element smälter ihop fint med de två baselementen som tar hand om de lägre frekvenserna (41–400 Hz).

Men med en Sbooster till varje högtalare märker man hur mycket ren och stabil ström kan betyda för ljudet. Ljudbilden blir lugnare, det finns mer balans mellan bas- och elektrostatelementen och stereoperspektivet uppfattas som bättre definierat.

Intressant nog tyckte jag också att basen blev tightare och samtidigt mer markerad i ljudbilden, och s-ljud och andra sibilanter fick sina skarpaste kanter bortpolerade.

Rytmen i musiken blev stabilare. Det är ingen tvekan om att en bättre strömförsörjning har en hörbar effekt.

Sbooster till vänster, den ursprungliga strömförsörjningen till höger. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Personligen skulle jag inte tveka att byta ut en vanlig strömförsörjning om jag var säker på att ljudet blev bättre. I många fall är förbättringen – eller skillnaden – så liten att den inte är värd kostnaden, men en Sbooster bör alla prova som gillar att lyssna på musik. Den kostar mycket mer än en vanlig strömförsörjning och tar mycket mer plats, men den fungerar mycket bättre också. Det hörs.

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Med någon av de här får du garanterat en bra jul.
Trådlös musik i stereo blir inte bättre än med KEFs små högtalare.
Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.