Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Quad QC-24P

Den glömda juvelen

Välljudande skivspelarförstärkare för erfarna med växande LP-samlingar.

Publicerad 2014-12-29 - 06:00
Quad QC-24P
Lasse Svendsen

Den är inte ny, Quads lilla grammofonförstärkare. Men det innebär inte att den inte är intressant. Åtminstone för dem som letar efter ett bättre RIAA-steg eller en grammofonförstärkare. Dem har det blivit fler av på senare tid, för försäljningen av LP-skivor och grammofoner är bättre än på länge. En skivspelarförstärkare är helt nödvändig för att kunna spela vinylskivor i en anläggning som saknar ingång för skivspelare.

Den billigaste lösningen är en liten adapter för ett par hundralappar, men har man lagt pengar på en bra skivspelare och en påkostad pickup så behöver man något bättre. Som Quads lilla förstärkare. Den är som allt annat Quad har med radiorör designad av legenden Tim DeParavicini, som är lite av en guru i hifi-sammanhang. Det betyder att man kan förvänta sig en klangbild som är mer modern än den klassiska designen.

QC-24P har en särskild förförstärkarutgång med volymkontroll, så att man kan bygga sig en minimalistisk anläggning med enbart grammofon, Quad-förstärkaren och ett par aktiva högtalare. Något för kontoret, eller sommarstugan, kanske?

Val av pickup – MM eller MC – görs med en brytare på baksidan, där det också sitter en omkopplare för känslighet i tre steg. Så att man kan välja hur mycket förstärkning som behövs till pickupen. En pickup med låg utgångsspänning behöver mer förstärkning och då ska omkopplaren vridas till ”High”. Mer än så behöver man inte tänka på, det finns ingen kapacitansjustering eller några RIAA-kurvor att leka med.

Tim DePavaricinis enkla konstruktion är en synnerligen välljudande sådan. Se bara till att jorda skivspelaren ordentligt så finns det knappt något märkbart brus i ljudbilden överhuvudtaget. I stället möts man av en stor ljudbild med mycket atmosfär och nerv. Klangen är varm och behaglig utan att ljudbilden är beslöjad. Den hänger med lekande lätt i komplexa rytmer, det må vara Beautiful South eller Dire Straits. Och är genomskinlig nog för att få fram nyanserna i stora symfonier.

Quad-förstärkaren låter övertygande med allt man utmanar den med och är en glömd juvel i hifi-djungeln. QC-24P bör man absolut fundera på när en uppgradering av den analoga delen av anläggningen står på dagordningen.

Ljud & Bild tycker

En särdeles lyckad konstruktion med stor ljudbild, tilltalande atmosfär och fyllig klang från vinyl. Fungerar med alla skivspelare och nästan alla pickuper, och har praktiskt nog inbyggd volymkontroll. Aningen begränsade justeringsmöjligheter, och tydligt brum om man slarvar med jordningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen