Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Primare NP5 Prisma MK2

Musikstreaming med premiumljud

Ibland är det väldigt enkelt att få bättre ljud i anläggningen. Det är den här ett bevis på.

Av / 2023-04-22 - 13:21
Primare NP5 Prisma MK2
Lasse Svendsen

Alla som streamar musik från mobilen vet hur enkelt det är att få musik i öronen. De flesta använder Bluetooth för att det är så enkelt, och det förstår vi.

Det kan vara lika enkelt att spela musik över Wi-Fi-nätverket, men då behöver man en bättre streaminglösning.

I budgetklassen är den lilla WiiM Mini, eller den lite bättre WiiM Pro, ett bra val för den som vill fintrimma ljudet. Men det går att få ännu bättre ljud ur högtalarna genom att skaffa en bättre nätverksspelare, som är lika enkel att installera och använda.

Den nya versionen av Primares nätverksspelare, NP5 Prisma MK2, har inte fler knappar och rattar än WiiM Pro, den är faktiskt lika kompakt och simpel att använda. Men de som är villiga att betala mer får bättre ljud från Primares nätverksspelare.

Den nya MK2-versionen har fått en ny digital krets från Texas Instruments som ersätter föregångarens AKM-processor. Den har även stöd för DSD128 för de som behöver det, och den stöder Roon-klienten som många använder när de streamar musik.

NP5 MK2 är inte mycket större än en Apple TV-box. Foto: Lasse Svendsen

NP5 Prisma MK2 har även stöd för MQA-filer som används av Tidal, men det kan man bara utnyttja när spelaren är ansluten till en separat – eller inbyggd – DAC med MQA-stöd. Här finns nämligen inga analoga utgångar, bara optisk och koaxial digitalutgång, så man får inget ljud alls om inte NP5 Prisma MK2 kopplas till en DAC.

Som så många andra sådana här små nätverksspelare är NP5 Prisma MK2 uppbyggd kring Googles universum. Det innebär att man installerar den med Google Home-appen, som även används för att styra vilket rum man vill ha ljud i, om man har flera Chromecast-produkter hemma. Den har dessutom AirPlay 2 och stöder alltså multiroom även för Apple-användare – som naturligtvis kan använda Google Home-appen, de också.

Två digitala men inga analoga utgångar. Foto: Lasse Svendsen

Man kan streama musik med Bluetooth, men vi rekommenderar Wi-Fi eller Ethernet så att man kan njuta maximalt av musiken.

Primare Prisma-appen

Det finns givetvis en Primare-app, där man kan välja streamingtjänsten man föredrar, listan i appen inkluderar Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, Deezer, Google Play Music, TuneIn radio och SoundCloud.

 

IMG_9164 IMG_9163
<
>
Alla större streamingtjänster stöds, förutom Apple Music. Illustration: Lasse Svendsen

Musik lagrad på en hårddisk eller ett USB-minne kan streamas över nätverket eller kopplas till USB-ingången på baksidan och styras från Primare-appen. I samma app kan man välja att NP5 Prisma MK2 ska skicka upp till 192 kHz från de digitala utgångarna och styr man volymen från en förstärkare kan utgångarna ställas in på fast utsignal i stället för variabel.

Primare-streamern stöder de allra flesta ljudformat som finns där ute, och det finns faktiskt en RS232-kontakt och medföljande kabel som man använder om man styra en äldre Primare-produkt.

Tidal Hi-Fi Master

Är man Tidal-användare så beror det ofta på att man vill spela musik i så hög upplösning som möjligt och då har man ett Tidal HiFi-abonnemang. Med Prisma-streamern är Master-filerna för närvarande begränsade till 16 bit och 44,1 kHz när man streamar med AirPlay eller 24 bitar och 96 kHz när man streamar från en Roon-klient via Chromecast.

Primare säger att de planerar en mjukvaruuppdatering som kommer att stödja 24 bitar och 192 kHz med Qobuz, medan Tidal-användare för närvarande är begränsade till 24 bitar och 48 kHz – men bara om de använder en tredjeparts-app som BubbleUpNP för DLNA.

NP5 MK2 strömmar högupplöst ljud via nätverket. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk och potent

Man skulle kanske inte kunna tro att en så här liten och enkel streamer kunde låta särskilt bra, men Primare visar att det är värt pengarna att betala mer för att få bättre ljud.

NP5 Prisma MK2 spelar inte riktigt på samma nivå som en Auralic Altair G1.1 eller en Naim ND5 XS2, men när den kopplas till en bra DAC hör man snabbt att den har en större, öppnare och mer dynamisk ljudbild än den billigare WiiM Pro.

Kopplad till DACen i en Hegel H190 växer skalan på Brad Mehldaus och Pat Methenys Summer Day, på samma gång som det blir mer djup i pianoklangen. Gitarren låter större, klangen är varmare och fylligare och det är bättre dynamisk kontrast.

Streamern återger också The Hard Way med PNAU och Khalid med en potentare och stramare bas. Skillnaden är inte våldsamt stor, men tillräcklig för att de som är väldigt måna om ljudet ska föredra Prisma-streamern.

Det märks även i Miley Cyrus Flowers, där bastrumman har mer tyngd. Och när jag byter till Short Story med Arild Andersen Group återges slagverk och små detaljer som kantslag på cymbaler med bättre fokus.

WiiM-streamern maskerar några av de finaste nyanserna i ljudbilden, men Primare-streamern lyckas få fram mer av de finare nyanserna och de små detaljerna har tydligare fokus.

Slutsats

Primare NP5 Prisma MK2 är en rejäl uppgradering från de billigaste nätverksspelarna och en betydande uppgradering från det mesta som finns inbyggt i billiga förstärkare och receivrar. Alla som vill ha bättre ljud när de streamar musik bör definitivt sätta upp Primare-streamern på listan. Den saknar en del av möjligheterna man får med dyrare varianter och har till exempel inga analoga utgångar eller fjärrkontroll, men ljudet är i absolut toppklass. Och det är som bekant det som betyder mest för de flesta av oss.

 

Karakter
Primare NP5 Prisma MK2
Premium

Ljud & Bild tycker

Enkel nätverksspelare med Chromecast Audio och AirPlay 2. Suverän ljudkvalitet för pengarna med en stor, öppen och dynamisk ljudbild. Du måste ha en digitalomvandlare eller förstärkare med digitala ingångar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen