: Pioneer NC-50DAB

Nästan helt komplett

Här saknas bara högtalare för att få en komplett stereo. Till och med CD-spelare får du, och det låter riktigt bra.

Ljud & Bild tycker

Stöder i princip alla musikformat och kan till och med spela CD-samlingen. Förstärkaren är läcker att titta på och låter rent och snyggt.
Saknar kraft och engagemang, framför allt i basen. Gränssnittet i appen har ingen grafik och är oinspirerande.
Pioneer NC-50 DAB
Trådlös nätverksförstärkare
Effekt: 2 x 50 watt (4 ohm, 1 kHz, 10% THD)
Tjänster: Spotify, Tidal, Deezer, internetradio (TuneIn)
Ingångar: Optisk/koaxial digital, 2 USB A, linjeingång, skivspelare, ethernet, wifii, AirPlay, Bluetooth
Format: MP3, WMA, WAV, AIFF, AAC, FLAC, ALAC, DSD (11,2 MHz)
Styrning: ControlApp för iOS och Android
Övrigt: CD-spelare, FireConnect multiroom

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9000 kr

Lösa komponenter är inte populära längre. Alla utom de ivrigaste hifi-entusiasterna vill ha enkla, läckra allt-i-ett-lösningar som man kan strömma musik till trådlöst från mobiltelefonen. De senaste åren har försäljningen av trådlösa Bluetooth-högtalare exploderat och många har till och med en trådlös bordshögtalare som huvudanläggning i vardagsrummet. Det är ett misstag, tycker jag. Du får ett mycket större och omringande ljud av två högtalare som spelar i stereo, och du kommer undan med att spela på mycket lägre volym eftersom högtalarna fyller rummet mer effektivt.

Komplett stereo
Låt mig i stället presentera en minimalistisk variant av en komplett stereoanläggning, i form av den här nätverksförstärkaren från Pioneer. NC-50 DAB, som den heter, är snygg och elegant och innehåller absolut allt du behöver, bortsett från högtalare. Vi snackar FM/DAB-radio, internetradio och streaming av nästan alla musikfiler både trådlöst och från USB-minne. Musiktjänsterna Spotify, Tidal och Deezer finns inbyggda, vilket nästan gör att hela världens musikbibliotek finns inom räckhåll. Dessutom har den både Bluetooth och AirPlay så att du kan strömma musik trådlöst från din mobil, oavsett märke och typ. Den har till och med en CD-spelare och ingång för skivspelare. Som sagt: komplett. Så småningom kommer förstärkaren också att få stöd för multiroom-ljud genom FireConnect, så att flera produkter kan spela ihop trådlöst. Under testperioden var dock denna funktion inte färdig ännu.

På baksidan hittar du alla ingångar du behöver: digitalt, nätverk, skivspelare, you name it! Det enda vi saknar är en USB-DAC-ingång. Foto: Pioneer
På baksidan hittar du alla ingångar du behöver: digitalt, nätverk, skivspelare, you name it! Det enda vi saknar är en USB-DAC-ingång. Foto: Pioneer

 

Behöver känsliga högtalare
Förstärkareffekten anges till bara 2 x 50 watt i 4 ohm. Och det är med full gas och skyhög förvrängning, så i praktiken är effekten förmodligen ungefär 2 x 40 watt. I 8 ohm sjunker den ytterligare, till 30 watt eller något i den stilen. Förstärkaren trivs alltså bäst med lättdrivna högtalare (helst med 90 dB i känslighet). Till exempel stativhögtalarna Focal Aria 906, eller de billigare PSB Imagine XB. För att på bästa sätt avslöja vad förstärkaren klarar av även i basregistret testade jag med golvhögtalarna Canton GLE 496, som kostar 9 000 kronor och som vi utsåg till Bästa köp i december 2016.

Vi gillar grafiken i displayen, men texten är liten och svår att läsa på håll. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vi gillar grafiken i displayen, men texten är liten och svår att läsa på håll. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Användning
En av de viktigaste egenskaperna med en sådan här apparat är att den är användarvänlig. Alla måste kunna använda den. Då är Bluetooth-funktionen guld värd, eftersom de flesta vet hur de ska koppla in mobilen och spela musiken därifrån.
Men ska man utnyttja funktionerna fullt ut så måste man sätta sig in i hur strömningen fungerar. Jag misstänker att USB-minne inte används i någon större utsträckning, eftersom en hårddisk eller ett USB-minne måste pluggas in i datorn för att överföra filer och därefter kopplas in till förstärkaren för att spela upp musiken. Då är trådlös strömning från en nätverksansluten hårddisk (DLNA) mer aktuellt, men de flesta som inte föredrar högupplösta musikfiler lyssnar på en streaming-tjänst 90 procent av tiden. Spotify-användare kan använda Spotify-appen de är vana vid och de som spelar musik från Tidal eller Deezer använder Pioneers eget gränssnitt i ControlApp för iOS och Android.

Att strömma från musiktjänster i appen är ganska oinspirerande rent grafikmässigt. Foto: skärmdump från iPhone
Att strömma från musiktjänster i appen är ganska oinspirerande rent grafikmässigt. Foto: skärmdump från iPhone

 

Oinspirerande listor
Som Tidal-användare måste jag säga att jag är lite besviken på appen. De som minns telefonkatalogen vet vad jag pratar om. Låtar, album och spellistor visas i ren listform, helt utan grafik. Det är oinspirerande och inte särskilt överskådligt. Men annars fungerar det bra, musiken spelar som den ska och man hittar både redaktionella listor och egna favoriter.
Jag föredrar PC eller Mac före gränssnittet på NC-50 DAB. Pioneer har inte tagit hänsyn till merparten av PC-användarna eftersom det saknas en USB-DAC-ingång. Mac-användare kan använda den optiska digitalingången som stöder upp till 192 kHz.

Ljudkvalitet
Ljudet från Pioneer NC-50 DAB är klart och neutralt. Förstärkaren trivs bäst på låg till måttlig volym och då helst med inte alltför komplex musik. Vismusik och jazz med små orkestrar låter snyggt och prydligt, det är till exempel fin snärt i pianot på Norah Jones ”Tragedy” från 2016-albumet Day Breaks. Baskontroll är inte förstärkarens starkaste sida, men basgitarren har en fin ton.
Musik med mer driv, till exempel Puscifers ”Life of Brian (Omniflux Mix)”, med hårda och industriella rytmer, saknar den brutalitet som behövs för att få igång feststämningen. Om vi kopplar in Hegel Röst, som på papperet inte verkar våldsamt mycket kraftigare med sina 2 x 75 watt, så gör den mos av Pioneeren. Det har mycket bättre kontroll i basen, ljudbilden dras ut mer i rummet och allt är mycket roligare. Och då spelar jag fortfarande på Canton GLE 496. Även Yamaha R-N602, en nätverksförstärkare för 5 000 kronor, har mer vitalitet i basen och dessutom en djupare, rikare ljudbild. Fast den har ingen CD-spelare.
Ett par kompakta högtalare som Focal Aria 906 är en bättre matchning. Man faller inte lika mycket för frestelsen att spela högt, och plockar man bort fokus från djupbasen så märker man förstärkarens kvaliteter längre upp. Det låter väldigt öppet och rent, och jämför vi med folkets favorit Sonos Connect: Amp (5 400 kr) så finns det mer luft i Pioneers ljudbild.

NC-50DAB finns i svart också. Foto: Pioneer
NC-50DAB finns i svart också. Foto: Pioneer

 

Slutsats
Pioneer har byggt en otroligt komplett apparat. NC-50DAB har både förstärkning, trådlös strömning, FM/DAB-radio, CD-spelare och anslutning för skivspelare. Allt du behöver är högtalare.
Användarvänligheten är riktigt bra, särskilt med Bluetooth och AirPlay, men appen som används för att strömma musik via nätverket saknar ett ordentligt grafiskt gränssnitt och känns mest som en telefonkatalog. Godkänt, men inte mer.
Ljudet är ganska bra. Pioneer-förstärkaren låter framför allt rent och snyggt. Men det går inte att bortse från att det låter väl försiktigt, på gränsen till tunt. Med andra ord: komplett när det gäller funktioner, bara nästan när det gäller upplevelser.

 

DAB-radio låter inte bra i 64 kbit/s, men det är inte Pioneers fel. Foto: Geir Gråbein Nordby
DAB-radio låter inte bra i 64 kbit/s, men det är inte Pioneers fel. Foto: Geir Gråbein Nordby
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.