TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Spinner BT

Prisvänlig instegsmodell

Med Bluetooth-streaming till hörlurarna är JBL:s prisvärda skivspelare en bekväm utgångspunkt för en spirande skivsamling.

Av / 2023-12-14 - 12:00
JBL Spinner BT

Ljud & Bild tycker

  • Livligt ljud och engagerande ljud för den här prisklassen. Bluetooth aptX HD. Ljudet öppnar upp sig när man kopplar bort det inbyggda phonosteget.
  • Anemisk dynamik och tunn bas. Billig konstruktion. Fungerar inte med AirPods.

JBL:s kompakta skivspelare kombinerar trådlös streaming till Bluetooth-högtalare och hörlurar – eller öronproppar – med enkel hantering och helt okej ljud. Spinner BT är ett bra ställe att börja på för alla som har köpt sin första LP och har planer på fler.

Det är inte här man hittar den ultimata ljudkvaliteten i budgetklassen, då ska man hellre ta en titt på billiga skivspelare från Rega, Pro-Ject eller Reloop.

Men den trådlösa JBL-spelaren är bland de mest prisvärda skivspelarna som låter bra, och som även kan uppgraderas längre fram. Det återkommer jag till om en liten stund. Men först ett par ord om vad man får för pengarna.

JBL Spinner BT är en av väldigt få trådlösa skivspelare med Bluetooth aptX HD, som stöder streaming med upp till 24-bitars högupplöst ljud och är den Bluetooth-standard som potentiellt ger högst ljudkvalitet.

Nackdelen är att aptX HD bara fungerar med hörlurar och högtalare som också stöder aptX HD, så man kan till exempel inte streama musik till någon av Apples AirPods-modeller. De fungerar som bekant bara med Apple-enheter.

Annonce

Men man kan koppla in stereoanläggningen via utgångarna på baksidan.

Foto: Lasse Svendsen

Inbyggt phonosteg

Spinner levereras med allt man behöver för att komma igång. Den är byggd på en enkel plint i lätt MDF, med en tunn aluminiumskivtallrik som drivs av en silikonrem. Det ingår filtmatta, kablar, dammlock, singeladapter och en MM-pickup som är förmonterad i ett avtagbart pickuphus.

Det tar inte lång tid att sätta ihop den, hur man gör förklaras väl i bruksanvisningen. När allt är på plats är det bara att se till att skivspelaren ställs på ett plant och stabilt underlag. Sedan är det bara att koppla in den och börja spela vinyl.

Pickupen från Audio-Technica är billig och bra – och utbytbar. Foto: Lasse Svendsen

På baksidan hittar man en blå knapp för att ansluta med Bluetooth. Håll inne knappen och vänta tills det blå ljuset bakom skivtallriken blinkar hastigt, då kan du para ihop skivspelaren med en högtalare eller ett par hörlurar. Den medföljande kabeln kopplas in i förstärkaren och om den har ett inbyggt phonosteg för MM-pickuper så kan man koppla ur det inbyggda i skivspelaren med en strömbrytare på baksidan.

Bluetooth-kopplingen görs från baksidan. Foto: Lasse Svendsen

Den tredje av fyra omkopplare på baksidan är en brytare som sätter på eller stänger av autostart. Om den funktionen är inkopplad lyfter man bara tonarmen mot skivan, så börjar skivtallriken snurra.

Den sista omkopplaren är strömbrytaren.

Hastigheten ändras mellan 33 och 45 varv/minut med två knappar på framsidan.

I den här prisklassen lägger vi inte så stor vikt vid mätningar, men de måste ändå nämnas. Rotationshastigheten vid 33,33 varv var något lägre: 33,15. Vilket är en avvikelse på –0,55 procent och inom det acceptabla intervallet. Men svängningar – wow & flutter – var det värre med. Här visade mätningarna en avvikelse på 0,75 procent. I praktiken betyder det att man kan höra hur en pianoton varierar i tonhöjd.

Foto: Lasse Svendsen

Ljudet

Den medföljande pickupen är en billig Audio Technica AT3600L, som gör ett hyfsat godkänt jobb, men eftersom den är monterad i ett avtagbart pickuphus är det enkelt att uppgradera genom att byta pickup. Till exempel till en Audio-Technica AT-VM95, Ortofon 2M Red eller Sumiko Oyster. En ännu dyrare pickup skulle vara ett slöseri, eftersom det finns en hel del resonanser i spelaren. Bland annat från en aningen oprecis armupphängning, som gör att resonanser fortplantar sig till pickupen.

Upphängningen till tonarmen av aluminium är lite slapp. Foto: Lasse Svendsen

Vibrationer och resonanser låter inte som brus i högtalarna eller hörlurarna, utan färgar ljudet och dämpar dynamiken. Trots det låter musiken både livligt och engagerande med Spinner BT. Med JBL:s utmärkta trådlösa hörlurar Tour One MK2 inkopplade får man en klar och öppen ljudbild i öronen. Det sprudlar inte om dynamiken, och basen är lite tillbakadragen, men det fungerar utmärkt och är ett praktiskt sätt att kunna spela musik. Speciellt om man inte vill störa andra.

När skivspelaren kopplas till en anläggning blir det både bättre och sämre.

Det inbyggda phonosteget bör kopplas ur om man kan. Foto: Lasse Svendsen

Ljudbilden blir mycket större och fylligare inkopplad till Hegel H190 – från skivspelarens inbyggda phonosteg – och ett par Dynaudio Special Forty. Även bra inspelningar som 2L:s Living med Jan Gunnar Hoff solo på en konsertflygel låter fint.

Med spelarens inbyggda phonosteg låter pianot väldefinierat, men det saknar djup och basåtergivningen är tam. Desto värre är att ljudbilden är platt, det finns knappt någon märkbar dynamik. Skivbyten till Keith Jarrett, Dire Straits eller Miles Davis gör ingenting för att ändra min uppfattning.

Med spelarens inbyggda phonosteg urkopplat, till förmån för skivspelaringången i vår referens Yamaha A-S3200, låter allt genast bättre. Basen kommer fram från var den än har gömt sig, ljudbilden öppnar sig och det finns faktiskt en del dynamik i ljudet från JBL-spelaren. Den har inte samma varma, fylliga klang som den trådlösa Yamaha TT-N503, och inte heller samma dynamiska kontrast som Rega Planar 1, men det visar att det finns bra ljud i den billiga JBL-spelaren också. Fast under vissa förutsättningar.

Läs också Rega Planar 1 Plus Rega visar varför de betraktas som nummer 1 när det gäller ljud för varje krona.

Slutsats

JBL Spinner BT har fördelen att den är den enda trådlösa skivspelaren med Bluetooth aptX HD. Som potentiellt kan ge bättre ljud i kompatibla högtalare eller hörlurar. Den har inte Wi-Fi, vilket JBL börjat rulla ut i flera av sina Bluetooth-högtalare, men den har ett inbyggt phonosteg, vilket gör att den kan kopplas in i vilken förstärkare som helst – eller direkt till högtalare som har ljudingång. Ljudkvaliteten är godkänd när man streamar via Bluetooth och den blir bättre, med fylligare ljud och större ljudbild, när skivspelaren kopplas till en stereoanläggning. Men den är inte lika dynamisk och öppen som med de bästa skivspelarna i samma prisklass. Om man är väldigt intresserad av ljudkvalitet bör man fundera på hur viktigt det är att spelaren är trådlös. Kan man leva utan det får man bättre ljud för pengarna någon annanstans.

 

Läs också Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500 Yamaha har sin egen variant av trådlös avspelning – som fungerar över all förväntan.
Karakter
JBL Spinner BT
Basic

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Rulla till toppen