Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Insigna HPA-3

Viagra för hörlurarna

Om din bärbara spelare låter lite slapp kan du ge den extra potens med Insignias lilla bärbara förstärkare.
Ljud & Bild tycker
Högre ljudstyrka. Liten och behändig. Sparar batteri.
Lite fetare och mattare ljud.
Specifikationer

Bärbar hörlursförstärkare
Effekt: 70 mW (32 ohm)/12 mW (300 ohm)
Frekvensomfång: 10–40 000 Hz
Mått: 23x55x15 mm
Vikt: 11 g
Pris: 180 kr

De flesta som tar steget upp från öronproppar till riktiga hörlurar upplever att ljudet blir bättre, men det är inte alltid man kan utnyttja den högre ljudkvaliteten. Många av de minsta MP3-spelarna är helt enkelt inte starka nog för att orka driva lite mer tungdrivna hörlurar på en tillfredställande ljudnivå. I synnerhet om det handlar om lite mer påkostade hifi-modeller som ofta har högre impedans än öronsnäckor för bärbart bruk.

Bärbar förstärkare
Lösningen kan vara en liten mojäng som Insignia HPA-3. Det är en bärbar hörlursförstärkare som är tänkt att ge din MP3-spelare en energiboost. Den pyttelilla enheten väger bara 11 gram och går på ett enda AAA-batteri. Du pluggar helt enkelt in den mellan MP3-spelaren och hörlurarna. Förstärkaren har en effekt på upp till 70 milliwatt, vilket är betydligt mer än de minsta MP3-spelarna, som ofta inte har mer än 10 milliwatt till förfogande.

Hur fungerar det?
För att verkligen sätta miniförstärkaren på prov testade vi den först med ett par hörlurar från Koss, som med sin svåra impedanskurva kan tvinga ner de starkaste MP3-spelare på knä. Och vi märkte direkt att HPA-3 gav den inbyggda förstärkaren en efterlängtad skjuts så att ljudstyrkan ökade markant.

För att undersöka om det fanns någon hörbar skillnad i ljudkvalitet bytte vi till Sennheisers avslöjande HD555. Då kunde vi höra att Insignia inte bara ökar ljudstyrkan betydligt, den bidrar också med en rejäl ”loudness”-effekt. Ljudet får en fetare klang och en påtaglig ökning av basnivån. Men samtidigt blir ljudet lite mer ”luddigt” i toppen och de mest finslipade detaljerna från röster och musik­instrument hörs inte lika tydligt. Ändå tror vi att många föredrar den här ljudkaraktären framför att behöva leva med lägre ljudstyrka.

En produkt av den här typen måste naturligtvis användas med viss försiktighet. Den gör det möjligt att överskrida ljudnivån som din MP3-spelare har från fabrik. Att använda den tillsammans med små och lättdrivna öronsnäckor är inte något vi nödvändigtvis rekommenderar. HPA-3 är främst avsedd för dem som vill använda mer tungdrivna hörlurar på ett bättre sätt.

Annons

Slutsats
Insignia HPA-3 passar utmärkt för alla som vill ha lite extra kräm i ljudet från hörlurarna. Den pyttelilla grunkan kan inte förvandla vatten till vin och gör inte ljudkvaliteten bättre än den var från början. När det gäller att höja ljudnivån håller den däremot vad den lovar, och för de här pengarna ser vi ingen anledning att klaga. En bonus är att HPA-3 kan förlänga spelarens batteritid eftersom den avlastar batteriet.  AH

forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.