Datorn har blivit den främsta musikkällan hemma hos många. Det kan vara YouTube, streaming-tjänster eller nedladdad musik som gäller. Men datorn är egentligen ingen bra musikförmedlare om man inte byter ut ljudkortet. Eller, vilket är allra enklast, kopplar in en digitalomvandlare (DAC) med USB mellan datorn och den befintliga stereon.
Vi stiftade bekantskap med Henry Audio i fjol, när vi fick besök av USB DAC 128 i testrummet. Det var en liten piffig USB-omvandlare till datorn som hade en prislapp på bara 1 200 kronor, men som lät som om den kostade 4 000. Den trollade fram guld ur datorn och imponerade mot dyrare omvandlare. Vårt enda klagomål var att den saknade lite tryck i djupbasregistret. Därför ska det bli spännande att se hur efterträdaren lyckas i den disciplinen.
Och det är just detta som Henry Audio har satsat på i mk II-versionen, som har försetts med en ny strömförsörjning med större kondensatorbank.
En annan förbättring syns på utsidan, i form av nya RCA-kontakter som sticker ut mer från chassiet och klarar av kablar med större skärm. Kontakterna är dessutom förgyllda, för bättre terminering. Uppgraderingarna har gjort att priset har gått upp en del, nu står det 2 000 kronor på prislappen.
Internationell USB-konstruktion
Mest spännande med Henry Audio USB DAC 128 mkII är kanske den asynkrona USB-överföringen av ljudsignalen. Precis som hos föregångaren är den ett resultat av ett open source-projekt där konstruktör Børge Strand-Bergesen har jobbet över landsgränserna med kollegor i Kanada, Singapore, England och Ryssland för att gemensamt komma fram till en lösning där digitalsignalen transporteras så opåverkad som möjligt från datorn till digitalomvandlaren.
MkII-utgåvan av Henry Audio USB DAC 128 ser likadan ut som föregångaren.
Det lilla som behövdes
Det är helt uppenbart att den redan mycket fina USB DAC 128 har blivit ännu bättre. För precis som utlovat har mk II-versionen mer fokus på basresponsen. Bastrumman har lite mer pondus i fundamentet, flygeln har en bättre klangbotten och musiken har rent allmänt lite högre kontrast.
Samtidigt upplevs ljudbilden som varmare och mjukare, utan att den blivit trögare. Tonstrukturen är mycket bra och oavsett om det är ett par B&W 685 S2-stativhögtalare för 6 000 kronor eller undertecknades egna Gallo Reference 3.5 för 63 000 kronor som spelar, så lyfter Henry Audio-omvandlaren musikupplevelsen rejält.
I likhet med sin föregångare har inte mkII-versionen lika mycket tryck i basen som den dyrare HRT MusicStreamer HD, men den kommer närmare. När övertonerna dessutom är luftigare och mer upplösta är jag lockad att säga att Henry Audio-omvandlaren är bättre. Helt enkelt ett kanonköp!
RCA-kontakterna är numera förgyllda och sticker ut mer för att passa kablar med större skärm. Knapparna på baksidan används för att ändra maximal upplösning från 48 till 192 kHz.
Slutsats
Henry Audios nya digitalomvandlare förbättrar ljudet ännu mer än sin redan briljanta föregångare. Det är inte våldsamt påtagligt, så om du redan har den första versionen kan du sitta nöjd. Men med tiden märker man de subtila förändringarna, som först och främst hörs i basregistret, vilket ger ljudbilden en större klangbotten och utökad kontrast. När den dessutom låter sagolikt i de ljusare tonerna så är detta ett fynd som bör övervägas oavsett om din stereo kostar 5 000 eller 50 000 kronor.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser