TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Audioquest Dragonfly

Kanske världens coolaste DAC

Dragonfly är något så tufft som en digitalomvandlare och hörlursförstärkare som är lika stor som ett USB-minne. Och låter utmärkt!

forfatter
Publicerad 2013-02-19 - 06:00
L&B tycker
Ljudkvaliteten Superbärbar
Aningen högt pris
Specifikationer
 • USB-DAC
 • Asynkron
 • 24 bit/96 kHz
 • Analogutgång: 3,5-mm minijack
 • Pris: 2 200 kr
Riktpris: 2200Pr. 2013-02-19 Produktsida

Jag erkänner det gärna: jag använder knappt CD-skivor längre. Det går inte en dag utan att jag strömmar musik från nätet, och min digitalt lagrade musiksamling växer stadigt. Datorn har med andra ord blivit en viktig del av stereon. Lyckligtvis betyder inte det att musiken måste låta dåligt. Tvärtom!

Det som står mellan datorn och fullständig musikalisk njutning är det inbyggda ljudkortet. I tio fall av tio är det lika dåligt som det är billigt. Som tur är finns det en enkel lösning. Allt du behöver är en digitalomvandlare – eller DAC – med USB-koppling. Den kopplas till en av datorns USB-portar och tar över rollen som ljudkort. Datorns dåliga ljudkort blir oskadliggjort. Du kan dock inte använda ett sådant externt ljudkort tillsammans med datorns inbyggda högtalare, utan måste lyssna i hörlurar eller med anläggningens högtalare.

Skiljer sig från mängden
Även om marknaden är full av både billiga och dyra USB-omvandlare så skiljer sig highend-tillverkaren Audioquest från mängden: de har en omvandlare av hög kvalitet som inte är större än ett USB-minne! Många andra märken har visserligen också bärbara omvandlare men Dragonfly är den första i verkligt fickformat.

Dragonfly är läcker och nätt samtidigt som den väger mer och känns mycket robustare än ett USB-minne. Den stöder ljud med högre upplösning än CD – upp till 24 bit/96 kHz.

Användning
Jag har bara testat Dragonfly med Mac och Windows 7, och här är det plugga-och-spela för hela slanten. Tryck i den i USB-porten och stoppa hörlurskontakten i andra änden. Ljudet kommer direkt. På Audioquests hemsida står det att omvandlaren är inkompatibel med Windows Vista och att Windows 8 kan vara instabilt och orsaka hackningar och dropouts, men att Microsoft jobbar på saken för båda plattformarna. Undertecknad har dock inte testat detta.

Dragonfly använder sig av PC:ns eller Macens inbyggda ljudkontroller. Bäst upplösning och dynamik får man om man ställer in ljudnivån med datorns huvudkontroll.

Kraftfullt ljud
Det första jag lägger märke till är hur hög ljudnivå den lilla krabaten har. Nivån är markant högre än i de flesta andra omvandlare, tack vare inbyggd digitalförstärkning. Det betyder att man kan få hög volym även ur tungdrivna hörlurar med hög impedans. Jämfört med HRT HeadStreamer, en populär hörlurs-DAC för runt tusenlappen, är det faktiskt lite mer sprutt i basen hos Dragonfly. Den är mycket stram och rytmisk, utan att det i övrigt är enkelt att skilja mellan de två omvandlarna.

Med Sennheiser HD598 får Audioquest fram detaljerna i musiken. REM:s klassiker ”Automatic for the People” i 24 bit/48 kHz gav mig gåshud för första gången sedan 1992. Särskilt första låten ”Drive”. Dragonfly gräver fram guldet mellan anslagen och plockningarna på gitarren. Klangen breder ut sig fint i ett stort och luftigt rum och de saftiga trummorna – de få gånger de är med – trycker till ordentligt, samtidigt som cymbalerna svävar. Det låter verkligen bra!

Digitalomvandlingen sker asynkront, vilket betyder att omvandlaren inte använder sig av datorns klocka (som inte alls är särskilt anpassad för ljud) utan går förbi den och i stället utnyttjar Dragonflys egen klocka. Detta kan bidra till det fina ljudet, även om adaptiva omvandlare också kan låta väldigt bra.

Stereo
Inkopplad till stereon hemma svänger det också om musiken. Tori Amos senaste album ”Gold Dust” är inspelad med orkester i 24 bit/96 kHz-upplösning och återges med ett brett dynamiskt spektrum och bra upplösning. Hennes röst framträder väl och påminner mig om hur mycket mer musik kan vara än bara Spotify och Wimp. Men visst, Dragonfly får även komprimerad musik att låta bra.

Om man ska sätta in den lilla omvandlaren i en total referens så finns det många dyrare alternativ som är ännu mer upplösta i toppen och som målar upp en ännu större ljudbild. Om jag bara var ute efter en DAC till stereoanläggningen så skulle jag nog ha hostat upp en tusenlapp till och köpt Cambridge DacMagic Plus. Fast poängen med Dragonfly är ju att den är otroligt liten och bärbar.

Slutsats
Audioquest Dragonfly är en superbärbar digitalomvandlare som ryms i fickan och som alltså kan följa med överallt och ge hifi-ljudkvalitet även med riktigt usla datorer. Troligtvis kommer du främst att använda Dragonfly med hörlurar, en uppgift den klarar lekande lätt. Musiken framträder stort, upplöst och med bra tryck. Audioquest-omvandlaren kan ge liv åt relativt tungdrivna hörlurar, men även om volymen är tillräckligt hög så kan det låta lite platt.

Som renodlad hifi-omvandlare i stereon är Dragonfly bra, men kan inte mäta sig med de allra bästa. Fast det är ju inte poängen heller.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend