Search
Generic filters

: Audioquest Dragonfly

Kanske världens coolaste DAC

Dragonfly är något så tufft som en digitalomvandlare och hörlursförstärkare som är lika stor som ett USB-minne. Och låter utmärkt!

Ljud & Bild tycker

Ljudkvaliteten Superbärbar
Aningen högt pris
 • USB-DAC
 • Asynkron
 • 24 bit/96 kHz
 • Analogutgång: 3,5-mm minijack
 • Pris: 2 200 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2200 kr

Jag erkänner det gärna: jag använder knappt CD-skivor längre. Det går inte en dag utan att jag strömmar musik från nätet, och min digitalt lagrade musiksamling växer stadigt. Datorn har med andra ord blivit en viktig del av stereon. Lyckligtvis betyder inte det att musiken måste låta dåligt. Tvärtom!

Det som står mellan datorn och fullständig musikalisk njutning är det inbyggda ljudkortet. I tio fall av tio är det lika dåligt som det är billigt. Som tur är finns det en enkel lösning. Allt du behöver är en digitalomvandlare – eller DAC – med USB-koppling. Den kopplas till en av datorns USB-portar och tar över rollen som ljudkort. Datorns dåliga ljudkort blir oskadliggjort. Du kan dock inte använda ett sådant externt ljudkort tillsammans med datorns inbyggda högtalare, utan måste lyssna i hörlurar eller med anläggningens högtalare.

Skiljer sig från mängden
Även om marknaden är full av både billiga och dyra USB-omvandlare så skiljer sig highend-tillverkaren Audioquest från mängden: de har en omvandlare av hög kvalitet som inte är större än ett USB-minne! Många andra märken har visserligen också bärbara omvandlare men Dragonfly är den första i verkligt fickformat.

Dragonfly är läcker och nätt samtidigt som den väger mer och känns mycket robustare än ett USB-minne. Den stöder ljud med högre upplösning än CD – upp till 24 bit/96 kHz.

Användning
Jag har bara testat Dragonfly med Mac och Windows 7, och här är det plugga-och-spela för hela slanten. Tryck i den i USB-porten och stoppa hörlurskontakten i andra änden. Ljudet kommer direkt. På Audioquests hemsida står det att omvandlaren är inkompatibel med Windows Vista och att Windows 8 kan vara instabilt och orsaka hackningar och dropouts, men att Microsoft jobbar på saken för båda plattformarna. Undertecknad har dock inte testat detta.

Dragonfly använder sig av PC:ns eller Macens inbyggda ljudkontroller. Bäst upplösning och dynamik får man om man ställer in ljudnivån med datorns huvudkontroll.

Kraftfullt ljud
Det första jag lägger märke till är hur hög ljudnivå den lilla krabaten har. Nivån är markant högre än i de flesta andra omvandlare, tack vare inbyggd digitalförstärkning. Det betyder att man kan få hög volym även ur tungdrivna hörlurar med hög impedans. Jämfört med HRT HeadStreamer, en populär hörlurs-DAC för runt tusenlappen, är det faktiskt lite mer sprutt i basen hos Dragonfly. Den är mycket stram och rytmisk, utan att det i övrigt är enkelt att skilja mellan de två omvandlarna.

Med Sennheiser HD598 får Audioquest fram detaljerna i musiken. REM:s klassiker ”Automatic for the People” i 24 bit/48 kHz gav mig gåshud för första gången sedan 1992. Särskilt första låten ”Drive”. Dragonfly gräver fram guldet mellan anslagen och plockningarna på gitarren. Klangen breder ut sig fint i ett stort och luftigt rum och de saftiga trummorna – de få gånger de är med – trycker till ordentligt, samtidigt som cymbalerna svävar. Det låter verkligen bra!

Digitalomvandlingen sker asynkront, vilket betyder att omvandlaren inte använder sig av datorns klocka (som inte alls är särskilt anpassad för ljud) utan går förbi den och i stället utnyttjar Dragonflys egen klocka. Detta kan bidra till det fina ljudet, även om adaptiva omvandlare också kan låta väldigt bra.

Stereo
Inkopplad till stereon hemma svänger det också om musiken. Tori Amos senaste album ”Gold Dust” är inspelad med orkester i 24 bit/96 kHz-upplösning och återges med ett brett dynamiskt spektrum och bra upplösning. Hennes röst framträder väl och påminner mig om hur mycket mer musik kan vara än bara Spotify och Wimp. Men visst, Dragonfly får även komprimerad musik att låta bra.

Om man ska sätta in den lilla omvandlaren i en total referens så finns det många dyrare alternativ som är ännu mer upplösta i toppen och som målar upp en ännu större ljudbild. Om jag bara var ute efter en DAC till stereoanläggningen så skulle jag nog ha hostat upp en tusenlapp till och köpt Cambridge DacMagic Plus. Fast poängen med Dragonfly är ju att den är otroligt liten och bärbar.

Slutsats
Audioquest Dragonfly är en superbärbar digitalomvandlare som ryms i fickan och som alltså kan följa med överallt och ge hifi-ljudkvalitet även med riktigt usla datorer. Troligtvis kommer du främst att använda Dragonfly med hörlurar, en uppgift den klarar lekande lätt. Musiken framträder stort, upplöst och med bra tryck. Audioquest-omvandlaren kan ge liv åt relativt tungdrivna hörlurar, men även om volymen är tillräckligt hög så kan det låta lite platt.

Som renodlad hifi-omvandlare i stereon är Dragonfly bra, men kan inte mäta sig med de allra bästa. Fast det är ju inte poängen heller.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.
  Shure Aonic har kanske det bästa ljudet vi har hört i några brusdämpande hörlurar.
  Nikons billigaste Z-fullformatkamera är bäst i klassen på ett område, men har vissa brister och kostar för mycket.
  Samsungs toppmodell Q950TS har råläcker design, knivskarp bild och imponerande ljud – men den kostar!
  Asus har tagit klivet ända upp till highend-klassen med en tungviktsmobil som kan mäta sig med de allra bästa på marknaden. Är det Asus tur nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Vera Audio P400/1000

  Riktpris: 32000 kr Sanningen kommer alltid fram

  Electrocompaniet ECI 80D

  Riktpris: 25000 kr Skön, varm klang

  NAD M33

  Riktpris: 50000 kr Kul, klok och stark

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Riktpris: 52000 kr Legendarisk skivspelare
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.