TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Alfie och Omega

Roth Audio Alfie

Det första vi undrar över när vi ser en ny iPod-anläggning är dess begränsningar. Men det finns faktiskt de som har färre brister och fler fördelar än man kanske skulle kunna tro.

forfatter
Publicerad 2009-08-20 - 18:10
L&B tycker
Kristallklar ljudkvalitet. Hörlursuttag och linjeingång. Spelar iPod och iPhone.
Saknar HDMI-utgång. Begränsat stereo- perspektiv. Hopplös fjärrkontroll.
Specifikationer

FM- och AM-radio
DVD-spelare
Linjeingång
Mått: 39 x 11 x 26 cm
Pris: 5 900 kr

Riktpris: 5900Pr. 2009-08-20 Produktsida

Man kan snart inte titta in på närmaste bensinstation eller kiosk utan att stöta på iPod-prylar. De flesta av dem är till­verkade på något ställe ingen har hört talas om och har ett plastliknande kabinett och kass elektronik. Men visst finns det undantag – och ett par av dem är riktigt bra! Geneva Labs, B&W och Fatman Audio är några exempel på det. Och här är, gudskelov, ännu en ordentlig anläggning. Med iPod-docka. Kvalitet blir aldrig omodernt, det har vi alltid hävdat.

Till skillnad från så många iPod-anläggningar är ALFiE snudd på komplett. Här finns DVD-spelare, radio, klocka med alarm, infällbar iPod-docka och stereohögtalare. Allt är vackert förenat i en kompakt låda med svart högglansakryl omgärdad av ett grått chassi, och med ett knappfält på ovansidan som är markerat med rött ljus. De två stereohögtalarna drivs av var sin 10-watts förstärkare och subbasen, som sitter under kabinettet, drivs av en separat, 20-watts förstärkare. Inget överdådigt, och inte tillräckligt för att fylla ett vardagsrum med festvolym en sen lördagskväll, men det räcker ändå gott och väl för de flesta. ALFiE är ett välljudande och kompakt alternativ för alla som vill ha en liten nummer-två-anläggning.

Ljudkvalitet
Videokvaliteten är inte sämre än från många andra mikroanläggningar med DVD-spelare, men ALFiE saknar HDMI-utgång. Ljudkvaliteten är däremot betydligt mer intressant. För ALFiE har en förvånansvärt fullvuxen och fyllig klang, sin ringa storlek till trots. Stereohögtalarna färgar ljudet i mellanregistret och det finns en begränsad räckvidd i diskanten. Oavsett ljudkälla måste jag konstant höja diskanten två snäpp. Då blir det bättre balans i ljudbilden, som vilar stadigt på ett utomordentligt underhållande basfundament. ALFiE sparkar ifrån sig fint i basen och även om förstärkaren inte har all världens kraft så spelar den högt och rent även om man lockas att dra på lite grand.

Slutsats
ALFiE har allt man behöver om man är ute efter en komplett andraanläggning till sovrummet, sommarstugan, barnrummet, kontoret eller någon annanstans. Den spelar inte våldsamt högt och kunde med fördel ha haft lite mer fyllighet i mellanregistret, men den största nageln i ögat är den hopplösa fjärrkontrollen. Som knappt svarar på knapptryckningar och har nästan oläsliga tecken i dämpad belysning. Ett klart minus i kanten för en i övrigt förtrollande liten mikroanläggning som håller vad den lovar. Och mer än så.

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend