Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony PlayStation 4

PlayStations revansch

Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

Av / 2016-01-30 - 05:00
Sony PlayStation 4
Jonas Ekelund

När vi testade PlayStation 4 som mediespelare för två år sedan var vi inte alls nöjda. Vi kallade den ”usel” och gav den tre stjärnor. Detta eftersom det mesta som hade gjort PS3 till en bra mediespelare hade plockats bort. Man kunde inte komma åt något alls på nätverket, spela MP3 eller ens CD-skivor. Sony verkar ha lyssnat till alla protester, för med tiden har man lagt till fler och fler av de saknade funktionerna. Vi ska därför inte vara griniga utan ge konsolen en ny chans att visa vad den kan.

 

Anslutning och tillbehör

Då HDMI-anslutningen inte är av senaste version är stödet för 4K begränsat. Inte heller det trådlösa nätverket är toppmodernt, men hastigheten räcker om man har bra täckning. Och det finns trådat nätverk i nödfall. Tack vare att handkontrollen använder Bluetooth så finns det även stöd för trådlösa hörlurar. Fjärrkontrollen som vi saknade i förra testet finns nu att köpa i USA och den sägs vara på väg till den skandinaviska marknaden också.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

Det tidigare saknade Mediespelar-appen gör vad den ska och kan spela upp media från USB-lagringsmedia och från DLNA-enheter i nätverket. Och formatstödet verkar tillräckligt bra för att spela upp de vanligaste mediatyperna. Även här skulle vi dock rekommendera att använda Plex-appen för en bättre upplevelse. App-utbudet är lite bättre än på Xbox. Förutom Netflix och Viaplay får man nämligen HBO Nordic och inte minst Spotify. Den senare är till och med officiell ”PlayStation Music”-app.

 

Användning

Att använda handkontrollen för att navigera i menyer och välja media fungerar bra. Men det är onödigt bökigt att spola och pausa när man måste lära sig vilken knapp som gör vad. Förhoppningsvis kommer den officiella fjärrkontrollen hit snart. Det som står ut från Xbox är den snygga integrationen av PlayStation Music (Spotify) i konsolen där musik kan spelas i bakgrunden, eller till och med användas i spelen. Med Remote Play kan man läckert nog koppla ihop PS4 med Xperias mobila enheter.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Vår tidigare sågning av PS4 som mediespelare kan vi nu lämna bakom oss. Sony har steg för steg återinfört alla de funktioner vi saknade från PS3. Och därmed är den faktiskt en riktigt bra mediespelare så länge man använder rätt appar. Speciellt om man får tag på fjärrkontrollen som ska vara på väg. Dessutom får man ju en helt okej blu-ray-spelare och en spelkonsol på köpet. App-utbudet är fortfarande långt efter Apple TV, men de viktigaste film- och musiktjänsterna finns där.

Ljud & Bild tycker

Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg. Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.

Också i detta test:

5 Mediespelare

Microsoft Xbox One

Hopkopplad låda

Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.

Är också en kompetent spelkonsol och blu-ray-spelare. Integration med Windows 10. Möjlighet att ta emot vissa TV-kanaler. Fjärrkontroll finns som tillbehör.
Få appar för strömmande video från nätet. En spelkontroll är lite klumpig att använda som fjärrkontroll.
Läs hela testet

Apple TV 4:e Gen

Revolutionerande

Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.

App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare.
Siri finns ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Ingen separat ljudutgång om man vill koppla den till en projektor.
Läs hela testet

Google Chromecast 2

Google Chromecast 2

Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.
Läs hela testet

Google Nexus Player

Väntar på innehåll

En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Rulla till toppen