: Sony PlayStation 4

PlayStations revansch

Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

Ljud & Bild tycker

Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg.
Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.
 • Operativsystem: Orbis OS
 • Processor: 1,6 GHz quadcore AMD
 • Lagring: 500-1 000 GB
 • Anslutningar: HDMI 1.4, Gbit Ethernet
 • Trådlöst: Wifi 802.11b/g/n, BT 2.1
 • Fjärr: BT Spelkontroll
 • Fysiskt: 31 x 28 x 5 cm, 2,8 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4000 kr

När vi testade PlayStation 4 som mediespelare för två år sedan var vi inte alls nöjda. Vi kallade den ”usel” och gav den tre stjärnor. Detta eftersom det mesta som hade gjort PS3 till en bra mediespelare hade plockats bort. Man kunde inte komma åt något alls på nätverket, spela MP3 eller ens CD-skivor. Sony verkar ha lyssnat till alla protester, för med tiden har man lagt till fler och fler av de saknade funktionerna. Vi ska därför inte vara griniga utan ge konsolen en ny chans att visa vad den kan.

 

Anslutning och tillbehör

Då HDMI-anslutningen inte är av senaste version är stödet för 4K begränsat. Inte heller det trådlösa nätverket är toppmodernt, men hastigheten räcker om man har bra täckning. Och det finns trådat nätverk i nödfall. Tack vare att handkontrollen använder Bluetooth så finns det även stöd för trådlösa hörlurar. Fjärrkontrollen som vi saknade i förra testet finns nu att köpa i USA och den sägs vara på väg till den skandinaviska marknaden också.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

Det tidigare saknade Mediespelar-appen gör vad den ska och kan spela upp media från USB-lagringsmedia och från DLNA-enheter i nätverket. Och formatstödet verkar tillräckligt bra för att spela upp de vanligaste mediatyperna. Även här skulle vi dock rekommendera att använda Plex-appen för en bättre upplevelse. App-utbudet är lite bättre än på Xbox. Förutom Netflix och Viaplay får man nämligen HBO Nordic och inte minst Spotify. Den senare är till och med officiell ”PlayStation Music”-app.

 

Användning

Att använda handkontrollen för att navigera i menyer och välja media fungerar bra. Men det är onödigt bökigt att spola och pausa när man måste lära sig vilken knapp som gör vad. Förhoppningsvis kommer den officiella fjärrkontrollen hit snart. Det som står ut från Xbox är den snygga integrationen av PlayStation Music (Spotify) i konsolen där musik kan spelas i bakgrunden, eller till och med användas i spelen. Med Remote Play kan man läckert nog koppla ihop PS4 med Xperias mobila enheter.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Vår tidigare sågning av PS4 som mediespelare kan vi nu lämna bakom oss. Sony har steg för steg återinfört alla de funktioner vi saknade från PS3. Och därmed är den faktiskt en riktigt bra mediespelare så länge man använder rätt appar. Speciellt om man får tag på fjärrkontrollen som ska vara på väg. Dessutom får man ju en helt okej blu-ray-spelare och en spelkonsol på köpet. App-utbudet är fortfarande långt efter Apple TV, men de viktigaste film- och musiktjänsterna finns där.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Microsoft Xbox One - Hopkopplad låda
  Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.
  Apple TV 4:e Gen - Revolutionerande
  Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.
  Google Chromecast 2 - Google Chromecast 2
  Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.
  Google Nexus Player - Väntar på innehåll
  En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.