: Google Chromecast 2

Google Chromecast 2

Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

Januari 2016Google Chromecast 2

Ljud & Bild tycker

Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.
 • Operativsystem: Chrome OS
 • Processor: 1,2 GHz ARM Cortex A7
 • Lagring: 256 MB
 • Anslutningar: HDMI
 • Trådlöst: Wifi 802.11ac
 • Fjärr: -
 • Fysiskt: 52 x 52 x 13 mm, 39 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 390 kr

Den första Chromecast öppnade upp en hel ny värld för dem som inte hade en smart-TV och inte ville investera i en Apple TV. Helt plötsligt fanns en löjligt billig pryl som man kunde plugga in i sin TV och kolla på Netflix. Och vem som helst som kunde använda en surfplatta fattade med en gång hur man skulle använda den. Men det fanns inte många appar att välja mellan. Nu har den andra generationen dykt upp till samma låga pris och vi tar en ny titt på hur långt Chromecast har kommit.

 

Anslutning och tillbehör

Liksom den gamla Chromecast pluggas den in direkt i en HDMI-port på din TV eller receiver. Den gamla var dock lite stor vilket ibland blockerade portarna intill. Det är nu löst då den har en liten sladd. Strömmen får den via USB, antingen med en mobilladdare eller från TV-apparaten. Anslutningen är enbart via trådlöst nätverk. Här är den stora skillnaden från föregångaren att man stöder betydligt snabbare standarder samt att man med tre antenner får betydligt bättre mottagning och hastighet.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

I det förra testet klagade vi på att det bara fanns 32 appar, varav Netflix och YouTube var de enda intressanta. Det har nu löst sig då Viaplay och HBO Nordic också släppt appar. Dessutom finns Google Play Filmer samt skandinavisk TV som SVT Play, TV4 Play, NRK TV och DR TV. På musiksidan finns Google Play Music och nu äntligen Spotify. Dessutom finns äntligen stöd för Plex och Infuse så att man kan strömma sina egna filmer till hemmabion.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning

Installationen är störtenkel vare sig man använder Chromecast-appen eller webbläsaren Chrome på sin dator. Det är också därifrån man döper sin Chromecast och gör eventuella inställningar. När man sedan vill titta på något startar man en app med stöd för ”casting” och trycker på den lilla ikonen. Vips så dyker bilden också upp på TV-apparaten. Starta, stoppa och pausa, eller välja annat innehåll, gör man på pekskärmen precis som om man hade tittat där. Det kan inte vara enklare.

Slutsats

För den som inte är redo att investera i en mer kompetent mediespelare är Chromecast ett mycket lockande alternativ. Om allt man kräver är att man ska kunna se samma sak på TV-skärmen som man gör på surfplattan så duger den bra. Och med tanke på att den är så billig kan man unna sig att sätta en i TV-apparaten i sovrummet också. Eller stoppa den i väskan när man åker till landet eller ska ut och resa. Den har visserligen blivit lite klumpigare än förr men å andra sidan är app-utbudet nu helt acceptabelt.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Microsoft Xbox One - Hopkopplad låda
  Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.
  Apple TV 4:e Gen - Revolutionerande
  Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.
  Google Nexus Player - Väntar på innehåll
  En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.
  Sony PlayStation 4 - PlayStations revansch
  Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.