TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Google Chromecast 2

Google Chromecast 2

Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

forfatter
Publicerad 2016-01-30 - 05:00
L&B tycker
Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.
Specifikationer
  • Operativsystem: Chrome OS
  • Processor: 1,2 GHz ARM Cortex A7
  • Lagring: 256 MB
  • Anslutningar: HDMI
  • Trådlöst: Wifi 802.11ac
  • Fjärr: -
  • Fysiskt: 52 x 52 x 13 mm, 39 gram

Den första Chromecast öppnade upp en hel ny värld för dem som inte hade en smart-TV och inte ville investera i en Apple TV. Helt plötsligt fanns en löjligt billig pryl som man kunde plugga in i sin TV och kolla på Netflix. Och vem som helst som kunde använda en surfplatta fattade med en gång hur man skulle använda den. Men det fanns inte många appar att välja mellan. Nu har den andra generationen dykt upp till samma låga pris och vi tar en ny titt på hur långt Chromecast har kommit.

 

Anslutning och tillbehör

Liksom den gamla Chromecast pluggas den in direkt i en HDMI-port på din TV eller receiver. Den gamla var dock lite stor vilket ibland blockerade portarna intill. Det är nu löst då den har en liten sladd. Strömmen får den via USB, antingen med en mobilladdare eller från TV-apparaten. Anslutningen är enbart via trådlöst nätverk. Här är den stora skillnaden från föregångaren att man stöder betydligt snabbare standarder samt att man med tre antenner får betydligt bättre mottagning och hastighet.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

I det förra testet klagade vi på att det bara fanns 32 appar, varav Netflix och YouTube var de enda intressanta. Det har nu löst sig då Viaplay och HBO Nordic också släppt appar. Dessutom finns Google Play Filmer samt skandinavisk TV som SVT Play, TV4 Play, NRK TV och DR TV. På musiksidan finns Google Play Music och nu äntligen Spotify. Dessutom finns äntligen stöd för Plex och Infuse så att man kan strömma sina egna filmer till hemmabion.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning

Installationen är störtenkel vare sig man använder Chromecast-appen eller webbläsaren Chrome på sin dator. Det är också därifrån man döper sin Chromecast och gör eventuella inställningar. När man sedan vill titta på något startar man en app med stöd för ”casting” och trycker på den lilla ikonen. Vips så dyker bilden också upp på TV-apparaten. Starta, stoppa och pausa, eller välja annat innehåll, gör man på pekskärmen precis som om man hade tittat där. Det kan inte vara enklare.

Slutsats

För den som inte är redo att investera i en mer kompetent mediespelare är Chromecast ett mycket lockande alternativ. Om allt man kräver är att man ska kunna se samma sak på TV-skärmen som man gör på surfplattan så duger den bra. Och med tanke på att den är så billig kan man unna sig att sätta en i TV-apparaten i sovrummet också. Eller stoppa den i väskan när man åker till landet eller ska ut och resa. Den har visserligen blivit lite klumpigare än förr men å andra sidan är app-utbudet nu helt acceptabelt.

Också i detta test:

Microsoft Xbox One

Hopkopplad låda

Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.

Är också en kompetent spelkonsol och blu-ray-spelare. Integration med Windows 10. Möjlighet att ta emot vissa TV-kanaler. Fjärrkontroll finns som tillbehör.
Få appar för strömmande video från nätet. En spelkontroll är lite klumpig att använda som fjärrkontroll.

Apple TV 4:e Gen

Revolutionerande

Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.

App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare.
Siri finns ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Ingen separat ljudutgång om man vill koppla den till en projektor.

Google Nexus Player

Väntar på innehåll

En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.

Sony PlayStation 4

PlayStations revansch

Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg.
Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend