Den första Chromecast öppnade upp en hel ny värld för dem som inte hade en smart-TV och inte ville investera i en Apple TV. Helt plötsligt fanns en löjligt billig pryl som man kunde plugga in i sin TV och kolla på Netflix. Och vem som helst som kunde använda en surfplatta fattade med en gång hur man skulle använda den. Men det fanns inte många appar att välja mellan. Nu har den andra generationen dykt upp till samma låga pris och vi tar en ny titt på hur långt Chromecast har kommit.
Anslutning och tillbehör
Liksom den gamla Chromecast pluggas den in direkt i en HDMI-port på din TV eller receiver. Den gamla var dock lite stor vilket ibland blockerade portarna intill. Det är nu löst då den har en liten sladd. Strömmen får den via USB, antingen med en mobilladdare eller från TV-apparaten. Anslutningen är enbart via trådlöst nätverk. Här är den stora skillnaden från föregångaren att man stöder betydligt snabbare standarder samt att man med tre antenner får betydligt bättre mottagning och hastighet.
App-utbud
I det förra testet klagade vi på att det bara fanns 32 appar, varav Netflix och YouTube var de enda intressanta. Det har nu löst sig då Viaplay och HBO Nordic också släppt appar. Dessutom finns Google Play Filmer samt skandinavisk TV som SVT Play, TV4 Play, NRK TV och DR TV. På musiksidan finns Google Play Music och nu äntligen Spotify. Dessutom finns äntligen stöd för Plex och Infuse så att man kan strömma sina egna filmer till hemmabion.
Användning
Installationen är störtenkel vare sig man använder Chromecast-appen eller webbläsaren Chrome på sin dator. Det är också därifrån man döper sin Chromecast och gör eventuella inställningar. När man sedan vill titta på något startar man en app med stöd för ”casting” och trycker på den lilla ikonen. Vips så dyker bilden också upp på TV-apparaten. Starta, stoppa och pausa, eller välja annat innehåll, gör man på pekskärmen precis som om man hade tittat där. Det kan inte vara enklare.
Slutsats
För den som inte är redo att investera i en mer kompetent mediespelare är Chromecast ett mycket lockande alternativ. Om allt man kräver är att man ska kunna se samma sak på TV-skärmen som man gör på surfplattan så duger den bra. Och med tanke på att den är så billig kan man unna sig att sätta en i TV-apparaten i sovrummet också. Eller stoppa den i väskan när man åker till landet eller ska ut och resa. Den har visserligen blivit lite klumpigare än förr men å andra sidan är app-utbudet nu helt acceptabelt.
Ljud & Bild tycker
Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar. Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.
Riktpris: 390 kr
Specifikationer
- Operativsystem: Chrome OS
- Processor: 1,2 GHz ARM Cortex A7
- Lagring: 256 MB
- Anslutningar: HDMI
- Trådlöst: Wifi 802.11ac
- Fjärr: -
- Fysiskt: 52 x 52 x 13 mm, 39 gram
Också i detta test:
5 Mediespelare
Microsoft Xbox One
Hopkopplad låda
Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.
Apple TV 4:e Gen
Revolutionerande
Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.
Google Nexus Player
Väntar på innehåll
En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.
Sony PlayStation 4
PlayStations revansch
Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser