TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Microsoft Xbox One

Hopkopplad låda

Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.

Ljud & Bild tycker
+Är också en kompetent spelkonsol och blu-ray-spelare. Integration med Windows 10. Möjlighet att ta emot vissa TV-kanaler. Fjärrkontroll finns som tillbehör.
-Få appar för strömmande video från nätet. En spelkontroll är lite klumpig att använda som fjärrkontroll.
Specifikationer
  • Operativsystem: Xbox OS
  • Processor: 1,75 GHz quadcore AMD
  • Lagring: 500-1 000 GB
  • Anslutningar: HDMI 1.4, Gbit Ethernet
  • Trådlöst: Wifi 802.11a/b/g/n
  • Fjärr: RF-spelkontroll
  • Fysiskt: 33 x 28 x 8 cm, 3,2 kg
Riktpris: 4000

För bara ett år sedan var Xbox One inte mycket till mediespelare. Blu-ray-spelaren envisades med amerikanska standarder och samma sak gällde möjligheten att använda den som TV-mottagare. Men framför allt kunde den inte spela upp dina lokala mediefiler överhuvud taget. Sedan dess har Microsoft släppt en rad uppgraderingar av mjukvaran där problem efter problem lösts. Så nu är det äntligen dags att se om spelkonsolen helt kan ersätta en separat mediespelare.

 

Anslutning och tillbehör

Konsolen ansluter du till din TV, eller ännu hellre hemmabioreceiver, med HDMI. 4K stöds, men i begränsad omfattning. Du ansluter till nätet antingen med sladd eller trådlöst och båda har tillräckligt med bandbredd. Man kan även ansluta TV-mottagaren till en ingång för att slippa växla ingångar, och det finns nu en digital-TV-mottagare för gratiskanalerna om man inte redan har en box. Det går dock utanför detta test. Som tillbehör finns även en fjärrkontroll för enklare medieuppspelning.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

Tack vare den nya mediespelar-appen kan man spela upp innehåll från USB-lagringsmedia och bläddra efter DLNA-enheter i nätverket. Det är inte snyggt, men funkar i nödfall. Bättre är då att installera Plex för att visa dem på ett snyggt sätt. Notera att det tyvärr i dagsläget kräver en Plex Pass-prenumeration. Däremot är det magert med appar, vi hittade bara 38(!) stycken. Förutom den obligatoriska Netflix finns bara Viaplay. Ingen lokal TV, ingen HBO eller C More.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning

Spelkontrollen fungerar bra för att navigera i gränssnittet men känns inte logisk när man ska hantera medieuppspelning. Man måste hela tiden komma ihåg vilken knapp som får upp skärmmenyn med knappar för att spola eller pausa. Men det kan lösas genom att köpa fjärrkontrollen. Däremot gillar vi att Microsoft mer och mer kopplar ihop konsolen med andra Windows-enheter och där har vi nog bara sett början. Med Windows 10 i mobil, surfplatta och dator kan Xbox bli en underhållningscentral.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Microsoft har verkligen gjort en insats sedan lanseringen för att göra Xbox One till mer än en spelkonsol. Blu-ray-uppspelning har blivit mycket bättre och det har kommit stöd för att ta emot lokala TV-sändningar med en extra mottagare. Men framför allt kan man nu spela upp alla typer av mediefiler, även om det inte är någon snygg lösning. Det kan man dock lösa med appar, men däremot är det dåligt ställt med appar för filmtjänsterna på nätet och lokala TV-stationers internetsändningar.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Apple TV 4:e Gen

Revolutionerande

Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.

App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare.
Siri finns ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Ingen separat ljudutgång om man vill koppla den till en projektor.

Google Chromecast 2

Google Chromecast 2

Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.

Google Nexus Player

Väntar på innehåll

En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.

Sony PlayStation 4

PlayStations revansch

Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg.
Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.