: Microsoft Xbox One

Hopkopplad låda

Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.

Ljud & Bild tycker

Är också en kompetent spelkonsol och blu-ray-spelare. Integration med Windows 10. Möjlighet att ta emot vissa TV-kanaler. Fjärrkontroll finns som tillbehör.
Få appar för strömmande video från nätet. En spelkontroll är lite klumpig att använda som fjärrkontroll.
 • Operativsystem: Xbox OS
 • Processor: 1,75 GHz quadcore AMD
 • Lagring: 500-1 000 GB
 • Anslutningar: HDMI 1.4, Gbit Ethernet
 • Trådlöst: Wifi 802.11a/b/g/n
 • Fjärr: RF-spelkontroll
 • Fysiskt: 33 x 28 x 8 cm, 3,2 kg
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4000 kr

För bara ett år sedan var Xbox One inte mycket till mediespelare. Blu-ray-spelaren envisades med amerikanska standarder och samma sak gällde möjligheten att använda den som TV-mottagare. Men framför allt kunde den inte spela upp dina lokala mediefiler överhuvud taget. Sedan dess har Microsoft släppt en rad uppgraderingar av mjukvaran där problem efter problem lösts. Så nu är det äntligen dags att se om spelkonsolen helt kan ersätta en separat mediespelare.

 

Anslutning och tillbehör

Konsolen ansluter du till din TV, eller ännu hellre hemmabioreceiver, med HDMI. 4K stöds, men i begränsad omfattning. Du ansluter till nätet antingen med sladd eller trådlöst och båda har tillräckligt med bandbredd. Man kan även ansluta TV-mottagaren till en ingång för att slippa växla ingångar, och det finns nu en digital-TV-mottagare för gratiskanalerna om man inte redan har en box. Det går dock utanför detta test. Som tillbehör finns även en fjärrkontroll för enklare medieuppspelning.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

Tack vare den nya mediespelar-appen kan man spela upp innehåll från USB-lagringsmedia och bläddra efter DLNA-enheter i nätverket. Det är inte snyggt, men funkar i nödfall. Bättre är då att installera Plex för att visa dem på ett snyggt sätt. Notera att det tyvärr i dagsläget kräver en Plex Pass-prenumeration. Däremot är det magert med appar, vi hittade bara 38(!) stycken. Förutom den obligatoriska Netflix finns bara Viaplay. Ingen lokal TV, ingen HBO eller C More.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning

Spelkontrollen fungerar bra för att navigera i gränssnittet men känns inte logisk när man ska hantera medieuppspelning. Man måste hela tiden komma ihåg vilken knapp som får upp skärmmenyn med knappar för att spola eller pausa. Men det kan lösas genom att köpa fjärrkontrollen. Däremot gillar vi att Microsoft mer och mer kopplar ihop konsolen med andra Windows-enheter och där har vi nog bara sett början. Med Windows 10 i mobil, surfplatta och dator kan Xbox bli en underhållningscentral.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Microsoft har verkligen gjort en insats sedan lanseringen för att göra Xbox One till mer än en spelkonsol. Blu-ray-uppspelning har blivit mycket bättre och det har kommit stöd för att ta emot lokala TV-sändningar med en extra mottagare. Men framför allt kan man nu spela upp alla typer av mediefiler, även om det inte är någon snygg lösning. Det kan man dock lösa med appar, men däremot är det dåligt ställt med appar för filmtjänsterna på nätet och lokala TV-stationers internetsändningar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Apple TV 4:e Gen - Revolutionerande
  Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.
  Google Chromecast 2 - Google Chromecast 2
  Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.
  Google Nexus Player - Väntar på innehåll
  En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.
  Sony PlayStation 4 - PlayStations revansch
  Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

  Läs också

  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.