: Google Nexus Player

Väntar på innehåll

En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

Ljud & Bild tycker

En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.
 • Operativsystem: Android 6.0
 • Processor: 1,8 GHz Intel Atom
 • Lagring: 8 GB
 • Anslutningar: HDMI
 • Trådlöst: Wifi 802.11ac, BT 4.1
 • Fjärr: Bluetooth
 • Fysiskt: 140 x 37 x 16 mm, 40 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 1000 kr

När vi först testade Nexus Player i augusti var vi lite besvikna. Den skulle ju vara en storebror till Chromecast och kunna mer och ha fler möjligheter. Den använder Android TV, vilket många tillverkare har stoppat in i sina smart-TV apparater. Därmed skulle man ju kunna tro att det var en etablerad plattform där utvecklarna stod i kö för att släppa allt från spel till de stora film- och tjänsterna. Men det ekade tomt. Nu får den en ny chans nästan ett halvår senare.

 

Anslutning och tillbehör

På baksidan gömmer sig en HDMI-kontakt och en USB-kontakt för att ansluta tillbehör. Av någon outgrundlig anledning är det dock en micro-USB-port. Någon nätverksport finns inte utan det är trådlöst som gäller, enligt den senaste standarden. Fjärrkontrollen är av greppvänlig storlek med rejäla knappar. Partytricket är att fjärren även har en inbyggd mikrofon så att man kan använda Googles röstigenkänning. Som ett extra tillbehör finns en spelkontroll för en överkomlig slant.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

När vi först testade Nexus Player fanns det 19(!) appar. Det har visserligen blivit bättre, men inte mycket. Visst finns Googles tjänster och Netflix. Men vi saknar fortfarande HBO Nordic, Viaplay, C More, SF Anytime och Plejmo. Var är TV-kanalernas appar och Spotify? Det enda positiva är att det förutom Plex nu också finns Kodi för att spela upp sina egna filmer. På spelsidan har det dock blivit bättre med åtminstone några titlar från större utvecklare. Men explosionen av appar har uteblivit.

 

Användning

I bästa fall är Nexus TV en mer tillbakalutad soffupplevelse än Chromecast tack vare att det finns en fjärrkontroll och att man ser vad man gör på den stora skärmen. Och skaffar man spelkontrollen kan man få samma avslappnade upplevelse. Vi gillar mikrofonen på fjärrkontrollen, även om röstigenkänningen inte fungerar felfritt med vår skandinaviska accent. Men då det knappt finns några appar måste man ändå förlita sig på att starta sina favorittjänster på surfplattan och ”casta” dem till sin TV.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Apparaten i sig är praktisk, fjärrkontrollen fungerar bra och har en mikrofon för röstsökningar. Vi gillar också att man kan köpa till en handkontroll för att styra spelen. Men om Android TV ska lyckas så måste det finnas innehåll. Och då räcker det inte med YouTube, Netflix och Plex. Det måste finnas appar för de stora lokala strömmande filmtjänsterna, det måste finnas musiktjänster som Spotify och lokala nyheter. Tills det gör det rekommenderar vi att vänta, eller köpa en Chromecast så länge.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Microsoft Xbox One - Hopkopplad låda
  Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.
  Apple TV 4:e Gen - Revolutionerande
  Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.
  Google Chromecast 2 - Google Chromecast 2
  Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.
  Sony PlayStation 4 - PlayStations revansch
  Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.