TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Google Nexus Player

Väntar på innehåll

En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

Ljud & Bild tycker
+En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
-En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 6.0
  • Processor: 1,8 GHz Intel Atom
  • Lagring: 8 GB
  • Anslutningar: HDMI
  • Trådlöst: Wifi 802.11ac, BT 4.1
  • Fjärr: Bluetooth
  • Fysiskt: 140 x 37 x 16 mm, 40 gram
Riktpris: 1000

När vi först testade Nexus Player i augusti var vi lite besvikna. Den skulle ju vara en storebror till Chromecast och kunna mer och ha fler möjligheter. Den använder Android TV, vilket många tillverkare har stoppat in i sina smart-TV apparater. Därmed skulle man ju kunna tro att det var en etablerad plattform där utvecklarna stod i kö för att släppa allt från spel till de stora film- och tjänsterna. Men det ekade tomt. Nu får den en ny chans nästan ett halvår senare.

 

Anslutning och tillbehör

På baksidan gömmer sig en HDMI-kontakt och en USB-kontakt för att ansluta tillbehör. Av någon outgrundlig anledning är det dock en micro-USB-port. Någon nätverksport finns inte utan det är trådlöst som gäller, enligt den senaste standarden. Fjärrkontrollen är av greppvänlig storlek med rejäla knappar. Partytricket är att fjärren även har en inbyggd mikrofon så att man kan använda Googles röstigenkänning. Som ett extra tillbehör finns en spelkontroll för en överkomlig slant.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

När vi först testade Nexus Player fanns det 19(!) appar. Det har visserligen blivit bättre, men inte mycket. Visst finns Googles tjänster och Netflix. Men vi saknar fortfarande HBO Nordic, Viaplay, C More, SF Anytime och Plejmo. Var är TV-kanalernas appar och Spotify? Det enda positiva är att det förutom Plex nu också finns Kodi för att spela upp sina egna filmer. På spelsidan har det dock blivit bättre med åtminstone några titlar från större utvecklare. Men explosionen av appar har uteblivit.

 

Användning

I bästa fall är Nexus TV en mer tillbakalutad soffupplevelse än Chromecast tack vare att det finns en fjärrkontroll och att man ser vad man gör på den stora skärmen. Och skaffar man spelkontrollen kan man få samma avslappnade upplevelse. Vi gillar mikrofonen på fjärrkontrollen, även om röstigenkänningen inte fungerar felfritt med vår skandinaviska accent. Men då det knappt finns några appar måste man ändå förlita sig på att starta sina favorittjänster på surfplattan och ”casta” dem till sin TV.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Apparaten i sig är praktisk, fjärrkontrollen fungerar bra och har en mikrofon för röstsökningar. Vi gillar också att man kan köpa till en handkontroll för att styra spelen. Men om Android TV ska lyckas så måste det finnas innehåll. Och då räcker det inte med YouTube, Netflix och Plex. Det måste finnas appar för de stora lokala strömmande filmtjänsterna, det måste finnas musiktjänster som Spotify och lokala nyheter. Tills det gör det rekommenderar vi att vänta, eller köpa en Chromecast så länge.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Microsoft Xbox One

Hopkopplad låda

Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.

Är också en kompetent spelkonsol och blu-ray-spelare. Integration med Windows 10. Möjlighet att ta emot vissa TV-kanaler. Fjärrkontroll finns som tillbehör.
Få appar för strömmande video från nätet. En spelkontroll är lite klumpig att använda som fjärrkontroll.

Apple TV 4:e Gen

Revolutionerande

Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.

App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare.
Siri finns ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Ingen separat ljudutgång om man vill koppla den till en projektor.

Google Chromecast 2

Google Chromecast 2

Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.

Sony PlayStation 4

PlayStations revansch

Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg.
Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.