TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

5 Mediespelare

Kriget om vardagsrummet

Apple mot Google, Microsoft och Sony – vem gör den bästa mediespelaren?

forfatter
Publicerad 2016-01-30 - 06:00
Produkter i testet
 • Microsoft Xbox One
 • Apple TV 4:e Gen
 • Google Chromecast 2
 • Google Nexus Player
 • Sony PlayStation 4
 • När vi för några år sedan testade mediespelare fanns det ett stort utbud av mer eller mindre kända märken på marknaden. De försökte alla lösa problemet med hur man visar sina bilder och filmer på TV-apparaten på ett enkelt sätt. Vissa av dem var riktigt bra men några storsäljare blev de aldrig. Sedan dess har vi fått smarta TV-apparater som ofta har den funktionen inbyggd. Det var visserligen inte lika enkelt, men tillräckligt bra för att intresset för mediespelarna skulle dala ytterligare.

  Sedan dess har vi börjat konsumera media på våra mobiler och surfplattor i en omfattning som var svår att förutse. Tjänster som Netflix, Viaplay, HBO Nordic och C More erbjuder ett enormt utbud av TV-serier och filmer till en rimlig slant. Och alla har appar för våra mobila apparater, vilket är bekvämt när man ligger i sängen. Men det gjorde också det gamla problemet aktuellt igen. Hur sjutton får man upp det på sin stora skärm i vardagsrummet på ett enkelt sätt?

   

  Strömma till din tv

  Ett sätt som funnit i många år är att använda en Apple TV. Den kunde visserligen inte spela så mycket själv, men den hade AirPlay. Därmed kunde man lätt från sin iPhone eller iPad säga till appen att spela upp filmen på sin Apple TV istället för på den egna skärmen. Problemet var bara att det krävde att man hade Apple-prylar. Men så kom Google med sin Chromecast. En billig liten pinne man pluggade in i sin TV och sedan kunde man plötsligt göra samma sak från Android-prylar också. Lysande!

  Att skicka grejer till sin TV är dock inte riktigt lika bekvämt som att ligga i soffan med en fjärrkontroll. Därför dröjde det inte länge innan Google utvecklade sin enkla sticka till en riktig mediespelare. Nexus Player hade riktig fjärr och appar på skärmen för att göra lite allt möjligt. Och nyligen dundrade Apple in på arenan igen med en uppdaterad Apple TV som minsann skulle kunna göra allting som en iPad kan, fast i storformat på TV-skärmen. Och det gjorde de riktigt bra.

   

  Vad ska man köpa?

  Enkelt uttryckt kan man säga att det beror på vad du vill göra och hur du konsumerar din underhållning. Om du idag oftast tittar på plattan och bara ibland vill få en storbildsupplevelse så är det billigast och enklast att ”casta” till en Chromecast. Vill du ha apparna på skärmen och välja med fjärren så är det Nexus Player eller Apple TV som gäller. Men är du i första hand en spelare, där filmtittande är sekundärt, så duger både Xbox och PlayStation bra för ändamålet.

  TESTKRITERIER
  Mediespelarna i testet skulle kunna visa bilder, spela musik och visa filmer på din TV, ansluta till nätet för att visa strömmad film samt enkelt kunna betjänas från TV-soffan. Dessutom skulle de finnas lätt tillgängliga i Skandinavien, vilket sorterade bort amerikanska produkter som Amazon Fire TV och Roku. Vi bedömde hur enkelt det var att installera dem och komma åt lokala mediefiler, samt tittade på hur stort utbud av filmtjänster som fanns tillgängligt. Däremot var utbudet av spel inte viktigt för detta test och nämndes därför bara i förbigående. Slutligen bedömde vi bild- och ljudkvalitet samt hur nöjda vi var totalt. Där vägdes även priset in i slutbetyget.

  Produkter i testet

  Microsoft Xbox One

  Hopkopplad låda

  Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.

  Är också en kompetent spelkonsol och blu-ray-spelare. Integration med Windows 10. Möjlighet att ta emot vissa TV-kanaler. Fjärrkontroll finns som tillbehör.
  Få appar för strömmande video från nätet. En spelkontroll är lite klumpig att använda som fjärrkontroll.

  Apple TV 4:e Gen

  Revolutionerande

  Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.

  App Store ger oändliga möjligheter. Smidig fjärrkontroll med gyro. Så mycket mer än en mediespelare.
  Siri finns ännu inte på svenska vilket förtar en stor del av poängen. Ingen separat ljudutgång om man vill koppla den till en projektor.

  Google Chromecast 2

  Google Chromecast 2

  Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

  Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
  Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.

  Google Nexus Player

  Väntar på innehåll

  En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.

  En lovande plattform för framtiden. Bra fjärrkontroll med mikrofon. Spelkontroller ger möjlighet till bättre styrning av spelen.
  En katastrofal brist på appar trots att det inte är en helt ny plattform. Ingen nätverkskontakt för den med dålig Wifi-täckning.

  Sony PlayStation 4

  PlayStations revansch

  Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

  Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg.
  Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Sonos Sub Mini: Mindre och billigare bashögtalare Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.
  Billigare än så får du inte 150 tum Epsons laserprojektor kan stå i vardagsrummet.
  Stort ljud från liten soundbar? Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Följ Ljud & Bild