TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony FDR-X3000R

För dyr och krånglig

Sony har bra bildkvalitet men krånglar till det för mycket med extern sökare och komplicerad navigering.

Av / 2017-03-03 - 09:35
Sony FDR-X3000R

Ljud & Bild tycker

  • ptisk bildstabilisering är bättre än digital, Sonys kamera har otroligt fin bild.
  • Med tanke på priset är det svårt att se varför man skulle välja Sony framför konkurrenterna. De positiva egenskaperna uppväger inte de negativa.

Sonys kamera med den halvklatschiga beteckningen FDR-X3000R skiljer sig en smula från konkurrenterna. I stället för en liten låda med stor färgskärm på baksidan är Sonys modell avlång med en liten grå display på sidan. Sony har satsat stort på tekniken, men har de tappat användarvänligheten på vägen?

En avlång historia
Designen på Sonys kamera är som sagt helt annorlunda än Garmins och GoPros. Sättet den fungerar på skiljer sig också. Det sitter visserligen fysiska knappar på sidan, och det finns en inbyggd display – som tyvärr inte är bakgrundsbelyst – men navigeringen är helt enkelt alldeles för krånglig. Man måste bläddra sig igenom många menyer för att komma till enkla funktioner och allt går oerhört långsamt.

Extern sökare
Sony är de enda som valt att inte bygga in någon sökare i sin kamera. Det jobbet tar i stället en extern enhet hand om, som kopplas till kameran via Bluetooth. Tanken är att man alltid ska se vad kameran filmar och enkelt ska kunna starta och stoppa inspelningen. Sökaren fäster man alltså på armen eller direkt på cykelstyret. Tanken är god, men jag tycker inte att det fungerar i praktiken. Den externa skärmen är inte tryckkänslig och knapparna på sidan är tröga att trycka på. Hela konceptet med att alltid se till att två enheter har laddade batterier är också en nackdel. Dessutom får vi inte glömma att Bluetooth drar mycket ström.

Optisk bildstabilisator
Ett område där Sony däremot lyckas utmärkt på är den optiska bildstabilisatorn. De andra två testdeltagarna utför stabiliseringen digitalt, vilket beskär bilden en del, Sony har däremot byggt in det direkt i sensorn. Det syns på bildkvaliteten och det är bra att det även går att använda funktionen när man filmar i 4K, vilket inte går hos Garmin och GoPro. När det gäller ren bildkvalitet hänger det japanska märket också med fint. Bilden är otroligt snygg och har inte lika överdrivna färger som till exempel GoPro. Med alla tre testdeltagarna bör man dock leka lite med färgprofilerna och eventuellt efterjustera under redigeringen. Eftersom det är små kameror vi har att göra med så är ljusförhållanden ofta ett problem. Här sticker FDR-X3000R ut positivt, den klarar mörka scener bättre.

Klent ljud och batteri
Tyvärr kan man inte filma särskilt länge åt gången förrän man måste ladda batteriet igen. Ungefär 1 timme och 20 minuter hann vi med, vilket är i kortaste laget jämfört med konkurrenterna. Man kan förbättra batteritiden genom att stänga av några av de smarta funktionerna. En annan sak som bör nämnas är kamerahuset som ingår: när kameran sitter inuti det är ljudet ärligt talat för ihåligt och instängt.

Annons

Slutsats
Sonys FDR X3000 utmärker sig på flera fronter. Tyvärr är inte allting lika bra. Om vi ​​börjar med det positiva så är bildkvaliteten i filmerna otroligt bra. Sony har många års erfarenhet av kameror och det syns. Den optiska bildstabilisatorn är ett enormt stort plus och färgerna känns inte heller lika överdrivna som hos de andra två. Tyvärr dras kameran med dålig batteritid och den externa skärmen höjer priset och komplicerar onödigt mycket. Helhetsintrycket blir alltså lite ljummet.

Också i detta test:

GoPro Hero5 Black

GoPro behåller ledningen

En kamera från GoPro har länge varit ett säkert val. Så är det med Hero5 Black också!

GoPro Hero5 Black har utmärkt bildkvalitet, enkel skötsel och är vattentät direkt från fabriken. Det är svårt att hitta något att klaga på.
Batteriet är som alltid ett problem och sätter sina naturliga begränsningar. Dessutom är det synd att de gamla inte längre är kompatibla.
Läs hela testet

Garmin VIRB Ultra 30

GoPro har fått en värdig utmanare

Klokt nog förlitar sig Garmin på sina spårningsmöjligheter, vilket ger produktkateorin ett nytt perspektiv.

Garmin har blivit en seriös utmanare till GoPro. Framför allt är möjligheten att samla in data via G-Metrix och införliva dem i filmerna en cool funktion.
Batteriet får snabbt slut på ström. Överföringen till dator görs med en gammal mini-USB-kabel, det är förvånande att Garmin inte har bytt till mikro-USB eller USB-C.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Rulla till toppen