: Tre actionkameror

Ljus, kamera, action!

Hitta din inre actionhjälte och fånga allt på film.

Adrenalinet pumpar genom kroppen. Jag är på väg ner för Vallée Blanche i Chamonix Mont Blanc. Snö och grenar yr genom luften. Var det egentligen så smart att åka offpist? Skit i det, det här blir en supercool film!

Ja, för jag har naturligtvis en kamera i pannan som filmar hela härligheten – som bara ett par minuter senare hittar till Facebook till alla vänners stora förtjusning. Man är väl en skrytmåns!

I många år var det amerikanska GoPro som hade kameran alla skidåkare, skateboard-åkare och wakeboard-surfare ville ha när de skulle föreviga sitt dödsförakt på video. Men mycket har hänt med actionkamerorna sedan den första GoPro kom ut på marknaden 2002, i dag finns det ett brett urval av tillverkare och kameror i olika prisklasser och kvaliteter.

Gemensamt för dem alla är att de kan sättas fast precis där du vill ha dem, till exempel på bröstet, på huvudet, i vindrutan på bilen eller på en skidstav. Därifrån ger de udda och annorlunda klipp som både ser snygga ut i de digitala fotoalbumen och funkar som skryt för vännerna. Möjligheterna är stora, det är bara fantasin som sätter gränserna.

(Foto: Tillverkare)

En actionkamera måste – vilket namnet ger en antydan om – tåla lite av varje. Konstruktionen är mer rejäl än vanliga kameror och tål därför en hel del stryk. Viktigast är dock att den är smuts- och vattentät, så du inte behöver oroa dig för att tekniken ska gå sönder när du är ute och surfar eller åker skidor. Därför är de flesta kamerorna utrustade med ett speciellt hus av plast, som gör att de fungerar under vatten och överlever extrema förhållanden. Sådana hus ingår oftast till de dyraste modellerna men är extrautrustning till de billigaste.

Hos en del tillverkare är huset överflödigt eftersom själva kamerorna är så stabilt byggda att de inte behöver det extra skyddet. Det är ett stort framsteg eftersom det extra skalet av plast annars inte bara gör kamerorna större utan även täcker för mikrofonen och gör det lite krångligare att sköta kameran.

Pekskärm och röststyrning
Precis som i andra produktkategorier har tillverkarna av actionkameror behövt förnya och förbättra sig i flera omgångar för att hålla uppe kundernas intresse. Varför köpa en ny actionkamera om den man haft i flera år fortfarande funkar fint och gör bra inspelningar?

Svaret är ny teknik och nya möjligheter!

När det gäller actionkameror innebär detta funktioner som röststyrning, pekskärmar och trådlös anslutning till datorn och mobilen. En del saker är ”bra att ha” medan andra utgör betydande förbättringar för hur man använder och styr kameran. När kameran sitter fastspänd på huvudet är det till exempel inte alltid så lätt att trycka på rätt knapp. I stället pratar man med kameran och talar om för den att starta inspelningen innan man susar ner för pisten. Via wifi och Bluetooth kan man upprätta en trådlös anslutning till mobilen eller datorn. Telefonen fungerar som sökare och fjärrstyr kameran. Apparna som ingår gör att man kan överföra och redigera filmerna direkt – en snabb vända i redigeringsprogrammet och sedan rätt upp på Facebook!

Filma i 4K
Ett annat område som actionkamerorna har gått framåt på är högre upplösning, precis som vi sett i TV-apparater och i vanliga kameror. Men precis som med TV:n hemma är det inte bara upplösningen som spelar roll, man måste tänka på hur många bildrutor som visas per sekund. Detta kallas ”fps” (frames per second).

De senaste och dyraste actionkamerorna, som filmar i 4K, är begränsade till 30 bildrutor per sekund. De billigare och äldre generationerna får nöja sig med 15. Det säger sig självt att ju fler bilder som tas i sekunden, desto bättre blir filmen. 30 per sekund är acceptabelt men 60 är ändå bättre. Vill du ha en helt sömlös bild så bör du därför stanna vid 1080p-upplösning och välja 60 fps eftersom 4K-upplösning med 60 fps inte finns ännu. Det är dock på gång och förväntas dyka upp på marknaden någon gång senare i år.

Du får vad du betalar för
De senaste teknologiska landvinningarna finns som sagt främst i kamerorna som kostar lite mer. Men du får mer än trådlös teknik, GPS, röststyrning och annat om du betalar lite extra. Optiken, som egentligen är det viktigaste i en kamera, blir bara bättre ju högre upp du kommer, vilket helt konkret leder till ett bättre resultat i form av snyggare filmer. Som vanligt hänger pris och kvalitet ihop. Av just det skälet har vi valt att titta närmare på tre nya actionkameror i den dyrare änden från GoPro, Sony och Garmin. De här tre representerar några av de bästa på marknaden just nu och är utrustade med den senaste tekniken.

Hur vi testade
Vi har utsatt de tre kandidaterna för lite av varje. De har monterats i vindrutan på bilar, suttit på ett cykelstyre och på en hjälm, samt hängt i gimbal (kardanupphängning) och teleskopstång. Så långt det har varit möjligt har vi filmat under liknande förhållanden för att ge ett rättvisande underlag för vår bedömning.

(Foto: Tillverkare)
Montering
Kamerorna går att montera fast på alla tänkbara och otänkbara ytor tack vare en mängd olika små fästen. De brukar vara gjorda av en bit plast och ett par skruvar och finns i en lång rad kvaliteter och prisklasser. Kan monteras på både djur och människor.
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

För dyr och krånglig

Sony har bra bildkvalitet men krånglar till det för mycket med extern sökare och komplicerad navigering.

Ljud & Bild tycker

ptisk bildstabilisering är bättre än digital, Sonys kamera har otroligt fin bild.
Med tanke på priset är det svårt att se varför man skulle välja Sony framför konkurrenterna. De positiva egenskaperna uppväger inte de negativa.
 • 1080p/60 fps, 1080p/30 fps, 720p/30fps, 720p/ 120fps, 480p/240 fps, 2160p/30 fps, 1080p/120 fps, 1080p/60 fps
 • BSI Exmor R CMOS-sensor
 • Optisk bildstabilisering
 • Zeiss Tessar-objektiv
 • Vattentät till 60 meter med det medföljande huset
 • Maximal bithastighet: 100 Mbit/s
 • Wifi, NFC, Bluetooth
 • Mikro-HDMI, Micro-SD
 • Vikt: 114 gram
 • Batteri: 1240 mAh
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5800 kr

Sonys kamera med den halvklatschiga beteckningen FDR-X3000R skiljer sig en smula från konkurrenterna. I stället för en liten låda med stor färgskärm på baksidan är Sonys modell avlång med en liten grå display på sidan. Sony har satsat stort på tekniken, men har de tappat användarvänligheten på vägen?

En avlång historia
Designen på Sonys kamera är som sagt helt annorlunda än Garmins och GoPros. Sättet den fungerar på skiljer sig också. Det sitter visserligen fysiska knappar på sidan, och det finns en inbyggd display – som tyvärr inte är bakgrundsbelyst – men navigeringen är helt enkelt alldeles för krånglig. Man måste bläddra sig igenom många menyer för att komma till enkla funktioner och allt går oerhört långsamt.

Extern sökare
Sony är de enda som valt att inte bygga in någon sökare i sin kamera. Det jobbet tar i stället en extern enhet hand om, som kopplas till kameran via Bluetooth. Tanken är att man alltid ska se vad kameran filmar och enkelt ska kunna starta och stoppa inspelningen. Sökaren fäster man alltså på armen eller direkt på cykelstyret. Tanken är god, men jag tycker inte att det fungerar i praktiken. Den externa skärmen är inte tryckkänslig och knapparna på sidan är tröga att trycka på. Hela konceptet med att alltid se till att två enheter har laddade batterier är också en nackdel. Dessutom får vi inte glömma att Bluetooth drar mycket ström.

Optisk bildstabilisator
Ett område där Sony däremot lyckas utmärkt på är den optiska bildstabilisatorn. De andra två testdeltagarna utför stabiliseringen digitalt, vilket beskär bilden en del, Sony har däremot byggt in det direkt i sensorn. Det syns på bildkvaliteten och det är bra att det även går att använda funktionen när man filmar i 4K, vilket inte går hos Garmin och GoPro. När det gäller ren bildkvalitet hänger det japanska märket också med fint. Bilden är otroligt snygg och har inte lika överdrivna färger som till exempel GoPro. Med alla tre testdeltagarna bör man dock leka lite med färgprofilerna och eventuellt efterjustera under redigeringen. Eftersom det är små kameror vi har att göra med så är ljusförhållanden ofta ett problem. Här sticker FDR-X3000R ut positivt, den klarar mörka scener bättre.

Klent ljud och batteri
Tyvärr kan man inte filma särskilt länge åt gången förrän man måste ladda batteriet igen. Ungefär 1 timme och 20 minuter hann vi med, vilket är i kortaste laget jämfört med konkurrenterna. Man kan förbättra batteritiden genom att stänga av några av de smarta funktionerna. En annan sak som bör nämnas är kamerahuset som ingår: när kameran sitter inuti det är ljudet ärligt talat för ihåligt och instängt.

Slutsats
Sonys FDR X3000 utmärker sig på flera fronter. Tyvärr är inte allting lika bra. Om vi ​​börjar med det positiva så är bildkvaliteten i filmerna otroligt bra. Sony har många års erfarenhet av kameror och det syns. Den optiska bildstabilisatorn är ett enormt stort plus och färgerna känns inte heller lika överdrivna som hos de andra två. Tyvärr dras kameran med dålig batteritid och den externa skärmen höjer priset och komplicerar onödigt mycket. Helhetsintrycket blir alltså lite ljummet.

GoPro Hero5 Black
En kamera från GoPro har länge varit ett säkert val. Så är det med Hero5 Black också!
Garmin VIRB Ultra 30
Klokt nog förlitar sig Garmin på sina spårningsmöjligheter, vilket ger produktkateorin ett nytt perspektiv.

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.