TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Sony a6600

Sonys grymmaste och dyraste är nästan perfekt

Sony a6600 har vad många behöver, men det kostar att ligga på topp.

forfatter
Publicerad 2019-12-31 - 11:34
Karakter
Sony a6600
L&B tycker
Klassledande autofokus och hög bildhastighet. Litet, lätt och vädertätat kamerahus. Felfri bildkvalitet och bra batteritid.
Kostsam. Små knappar. Trög buffert och skärmrespons. Rolling shutter-effekt med 4K.
Specifikationer
 • Typ: Systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
 • Optik: Sony E-fattning
 • Skärm: Vändbar 7,6 cm LCD med 0,921 Mp
 • Sökare: 2,36 Mp OLED
 • Seriefoto: 11 bilder/s
 • Video: 4K/30p 100 Mbit/s, 8-bitars 4:2:2 HDMI
 • Mått/vikt: 120 x 67 x 69 mm/503 g
 • Egenskaper: 5-stegs bildstabilisator, wifi, Bluetooth, vändbar pekskärm, elektronisk/mekanisk slutare, 425 fokuspunkter, TTL-blixtsko, HDMI-utgång, mikrofoningång, hörlursuttag, USB-laddning
 • Webb: sony.se

Vilken kamera ska jag välja? är en fråga vi ofta får, och efter ett par kontrollfrågor brukar vi kunna ge ett svar. Men vilken Sony-kamera man ska välja är inte alltid så enkelt att svara på.

Ta till exempel de piffiga kompaktmodellerna i RX100-serien, för att inte tala om RX1000. Alla ser nästan identiska ut, men priserna avslöjar att det måste vara något speciellt med de dyraste versionerna.

Så är det här också. Sony a6600 är den dyraste av systemkamerorna i 5000- och 6000-serierna, men den är så lik a6400 och a6100 att det kan vara svårt att lista ut vilken som är bäst.

Svaret är att a6600 är bäst – men inte nödvändigtvis rätt kamera för alla.

Den är nämligen en lite bättre specificerad än a6400, som vi testade sommaren 2019 och verkligen kan rekommendera. Vi är inte lika bombsäkra på a6600. Så här ligger det till:

För att kunna klara av hård konkurrens från Fujifilm, Canon och Nikon har Sony bestämt sig för att dela upp marknaden i tre, med tre modeller. Den billigaste a6100 är nybörjarkameran som är lite enklare utrustad, men bildkvaliteten har inte Sony kompromissat med.

Det har de inte gjort med a6400 heller. Som är bättre utrustad, vädertätad och bland annat har en bättre elektronisk sökare. Flaggskeppet a6600 är dyrast, men dessutom utrustad med integrerad bildstabilisator, ett dubbelt så kraftfullt batteri, bättre grepp och lite fler funktioner.

Alla tre har samma design, klassens snabbaste autofokus, 11 bilder i sekunden i hastighet, elektronisk sökare och utfällbar pekskärm. Och viktigast av allt: De ger samma höga bildkvalitet.

Sony-kameran är så liten att den är perfekt för resor. Foto: Lasse Svendsen

Flaggskeppet

Så vilken man ska välja? Sony a6400 är mitt i prick, enligt vår åsikt. Den kostar lite mer än instegsmodellen, men inte lika mycket som flaggskeppskameran som vi testar här.

Sony a6600 har samma bakgrundsbelysta 24 Mp-bildsensor som vi sett i tidigare tester, där bildkvaliteten inte ligger efter någonting i den här klassen. Den kan också filma 4K/30p-video i 100 Mbit/s, med måttlig beskärning när man växlar från 4K/25p till 4K/30p.

Här finns en mikrofoningång och ett hörlursuttag – perfekt för vloggare, alltså. Den har också en blixtsnabb bildhastighet (11 bilder/s) som man kan ta långa bildserier med.

Samt en vansinnigt snabb autofokus med hela 425 fokuspunkter.

En ny processor och Sonys Real Time Tracking – autofokus i realtid – klistrar sig fast vid motivet som en igel. Kamerans ögonfokus fungerar med både människor och djur och är klassens mest precisa. Med den här kameran får du nästan aldrig suddiga bilder, hur snabbt motivet än rör sig. Så den passar lika bra för barnfamiljer som för sport- och djurfoto.

Det passar också för fotografer som gillar att resa. Lägger man till en 18–135 mm-zoom, eller den mer ljusstarka 16–70/4, så får man ett kompakt, lätt och snabbt allroundpaket. Tack vare en angiven batteritid på 810 bilder – i praktiken ännu mer – hinner man ta en hel del bilder innan batterivarnaren blinkar rött.

Massor av in- och utgångar, bra till video också. Foto: Lasse Svendsen

Användning

Sony-kameran är vädertätad och solitt byggd. Den är också en av de allra minsta systemkamerorna med APS-C-format. Det har sina fördelar – och nackdelar. Bland annat är knapparna små, fast det gäller för andra kameror också. Greppet är större här än hos många av konkurrenterna, och den lätta kameran ligger nästan perfekt i handen.

Sökaren är stor, skarp och med få synliga fördröjningar. 2,36 Mp-upplösning är väldigt bra, om än inte klassledande, men kameran har ett par nycker som vi inte gillar lika bra.

Pekskärmen är något som Sony inte har fått till Skärmen reagerar sent och sporadiskt, men det fungerar fint att använda fingret för att flytta runt fokuspunkter i sökaren. Eller när man använder skärmen som sökare när man filmar video. Pekfunktionen fungerar inte med skärmmenyerna, och när man trycker in funktionsknappen (Fn) för att ändra inställningar så måste man använda knapparna och inställningshjulet på baksidan.

Lagringen, eller minnesbufferten, sinkar också. Om man gör en bildserie måste man vänta i flera sekunder innan kameran är klar att använda igen.

Vändbar pekskärm, men begränsad pekfunktion. Foto: Lasse Svendsen

Konkurrenter

Sony a6600 har kanske sin främsta konkurrent i den billigare a6400. Som i grund och botten är samma kamera, fast utan inbyggd bildstabilisator.

Canon EOS M6 Mark II är ett intressant alternativ till båda Sony-kamerorna. Den saknar sökare och bildstabilisator men är kompakt och levererar minst lika bra bildkvalitet. Nikon Z50 har inbyggd sökare och är vädertätad precis som a6600, men i skrivande stund har vi inte testat den.

Årets kamera 2019, Fujifilm X-T30, saknar bildstabilisator men har den mest lyckade implementeringen av 4K-video, plus är snabbast i klassen och oerhört tillfredsställande att använda.

Bildkvalitet

Bilderna från a6600 är bättre än från föregångaren a6500, eftersom Sony har förbättrat JPEG-bearbetningen. Förut kunde vi se lite avvikelser i färg, med en del avvikelser i hudtoner i JPEG-bilder, men nu har färgbalansen blivit lite varmare och mer naturlig. Mer som Canons och Fujis, och det är bra. Detaljskärpan är kanske bättre från en Canon EOS M6 II, men inte så mycket att det betyder något.

Skärpan beror som alltid på optiken, och de två kit-objektiven 16–50 mm och 18–135 mm är utmärkt prisvärda, men ligger inte i samma liga som 16–70 mm eller 35 mm/1,8 som vi också testade med a6600. De två, och framför allt 35:an, levererar gnistrande skarpa bilder och är nästan befriade från förvrängning och vinjettering.

Bruset är i princip bara akademiskt. Upp till ISO 6400 är bildbrus inget problem, och över detta är det nästan ingen som går. Och jag skulle inte satsa på att ta många nattbilder över ISO 12800, om man inte tycker att kornbrus är snyggt.

Video i 4K håller som med a6400 mycket hög kvalitet, men störs av en synlig rolling shutter-effekt som snedvrider linjer i motivet.

Sony a6600 jämförd med en spegelreflex och en systemkamera i fullformat. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Sony a6600 är en av de bästa kamerorna i sin klass, även om a6400 är ett bättre köp och Fujifilm X-T30 är mer tillfredsställande att använda. Men det berövar inte kameran något av dess fina egenskaper: felfri bildkvalitet, bäst autofokus i någon APS-C-kamera samt ett gediget och vädertätat kamerahus. Tack vare mycket bra batteritid och kompakta mått är a6600 en utmärkt resekamera, men även perfekt för actionfoto. När Sony fixar pekskärmen och förbättrar videofunktionaliteten kan de bli oslagbara, men som det är nu finns det många bra alternativ till Sony a6600.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Spela in 4K-innehåll med Nikon Z30 Vloggare och innehållsleverantörer har fått ett nytt verktyg.
Ny kamera till semestern? Kolla in vår topp 10-lista. En bra kamera ger dig bättre bilder, ta med en av dessa på årets semester.
Nya stabilisatorer från DJI DJI RS 3 Pro är anpassad för systemkameror.
Fickskrivare för sommarfoton Skapa dina egna foton direkt från appen och skriv ut.
Exklusiv analog Leica Om du älskar analog fotografering kan Leica M-A Titan vara något för dig.
Snart kommer Lumix GH6 att bli ännu bättre Med en ny firmwareuppdatering kan Lumix GH6 skicka video av ännu högre kvalitet till den externa inspelaren.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend