Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nikon Z50

Vi har provat den nya Nikon-kameran.

Av / 2019-10-10 - 14:22
Nikon Z50

Butikshyllorna är fulla av avancerade, kostsamma och klumpiga kameror. Eftersom folk har bytt ut kameran mot mobilen har utbudet av bra nybörjarkameror minskat. Det var länge sedan det kom en billig kamera för ”vanligt folk” som är sugna på att ta finare bilder.

Canon EOS M6 Mark II och Fujifilm X-T30 är tillsammans med Sony a6400 ​​de närmaste konkurrenterna till nya Nikon Z50. Som är Nikons första spegellösa, kompakta systemkamera med APS-C-bildsensor. Alltså ett bildchip med en bildyta som ligger mellan fullformat (24 x 36 mm) och Olympus och Panasonics Microfourthirds.

Ny generation

Nikon Z50 är så liten att den nästan försvinner i handen. Foto: Lasse Svendsen

Låt det vara sagt direkt: detta är en mycket bättre kamera än Nikon D5600 och egentligen också än D7500. Det finns flera skäl till det. Kameran har samma genomtänkta ergonomi och bra grepp och pekskärm, precis som fullformatkamerorna Z6 och Z7. Den har också en utmärkt elektronisk sökare som tycka vara blixtsnabb och har ett par klara användarfördelar.

Liten och lätt

Med nya DX 16-50mm f3.5-6.3 (motsv 24–70 mm) får man en kompakt och lätt resekamera. Foto: Lasse Svendsen

Z50 väger ungefär 450 gram och är mindre än Nikons spegelreflexer. Den har fas- och kontrastbaserad fokus, 4K-video, mikrofoningång och en 180-graders vridbar pekskärm. Vilket gör att den är passar fint för videobloggare som vill ha en lätt kamera.

Specifikationer

  •     20,88 Mp bakbelyst CMOS-bildsensor i APS-C-format
  •     2,36 Mp OLED-sökare
  •     Upp till 11 bilder/s med autofokus
  •     4K/30p- och 1080/120-video
  •     Mikrofon
  •     Vridbar blixt
  •     209 fasfokuspunkter på 90 % av bildytan
  •     8 cm pekskärm, 180 graders fällbar
  •     Bluetooth/wifi och nedladdning/fjärrstyrning med Snapbridge-appen
  •     Cirka 450 gram

 

Få knappar, flera funktioner har flyttat till pekskärmen. Foto: Lasse Svendsen

Den åtta cm stora pekskärmen har ett fält med inställningsalternativ till höger, vilket syns på bilden ovan. Kameran har också två inställningshjul, ett på fram- och ett på baksidan, vilket gör det snabbt och enkelt att ändra en inställning, och en tryckning på i-knappen på baksidan hämtar fram de vanligaste alternativen som sedan snabbt kan ändras med fingret på skärmen.

Kamerans OLED-sökare har flyttat lite bakåt så att den är lättare att komma åt, och är relativt stor med bra upplösning och en kort släcktid när man tar bildserier.

Fullformat-objektivfattning

Som sagt: inte särskilt stor. Foto: Lasse Svendsen

Z50 har en enda SD-kortplats som stöder UHS-II-kort och ett nytt batteri som påstås räcka till 300 bilder. Kamerahuset har ingen specificerad vädertätning, men enligt Nikon-representanterna vi pratade med tål den att det regnar när man tar bilder utomhus.

Det går att köpa kamerahuset löst men det finns en FTZ-linsadapter som gör att man kan använda Nikons spegelreflexobjektiv på Z50. Med full autofokus. Z50 har samma 55-mm bajonettfäste som Z6 och Z7, vilket innebär att den kan använda Nikons S-objektiv för fullformat, fast naturligtvis med en beskärningsfaktor på 1,5x.

Nikkor Z DX-objektiv

Nikkor Z DX 16-50mm f3.5-6.3 VR, motsvarar en 24-70mm zoom. Foto: Lasse Svendsen

Kit-objektivet är den kompakta 16–50 mm-zoomen med optisk bildstabilisering. Ljusstyrkan är inte enorm, men objektivet är relativt avancerat med asfäriska linselement och framför allt kompakt. Närgränsen är 20 cm.

Fullt lika kompakt är inte Nikkor Z DX 50-250mm f4.5-6.3 VR (motsv. 75–375 mm), men även här får man optisk bildstabilisator och en konstruktion som är optimerad för Z50:s APS-C-bildsensor. Närgränsen 50 cm.

Nikon har också presenterat en road map som visar kommande objektiv till Z DX-formatet, ännu så länge handlar det om en 18–140 mm resezoom (motsv 27–210 mm), men det kommer fler – även med fast brännvidd, vilket Nikons representanter i stort sett har bekräftat. Utan att avslöja några detaljer.

Positivt

Foto: Lasse Svendsen

Första intrycket av Z50 är positivt. Även om kameran är väldigt kompakt är ergonomin lika genomtänkt som vi är vana vid från Nikon. Bildhastighet och autofokus verkar tillräckligt snabba för att ge skarpa bilder av vilda barn, djurliv och sport, och den lilla kamerans fina hanterbarhet antyder att den kan bli en favorit för entusiastiska nybörjare.

Priserna är ganska konkurrenskraftiga och placerar kameran i samma prisklass som de ovan nämnda kamerorna.

Nikon Z50 och objektiven släpps 7 november.

Priser

Nikon Z 50 kamerahus: 10 500 kr
Nikon Z 50 med Nikkor Z DX 16-50/3.5-6.3 VR: 12 100 kr
Nikon Z 50 med Nikkor Z DX 50–250/4.5–6.3 VR och Z DX 16-50/3.5-6.3 VR: 14 700 kr
Nikon Z 50 med FTZ-objektivadapter: 12 100 kr
Nikon Z 50 med Nikkor Z DX 16-50/3.5-6.3 VR och FTZ objektivadapter: 13 700 kr

Foto: Lasse Svendsen
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen