annons
(Foto: Tillverkare)

Sony a6500

Kostsamma förbättringar

Sony har ansträngt sig och förbättrat en av de bästa kamerorna vi har testat. Men den kostar.

annons

Om man vill ha en väldigt bra systemkamera som är liten och lätt är Sony a6300 en av de bästa. Den höga bildkvaliteten från en sensor med 24 Mp och knivskarp 4K-video gjorde att vi belönade den med utmärkelsen Årets kompakta systemkamera 2016.

Det var välförtjänt, trots att den saknade bildstabilisator och pekskärm. Nu, knappt ett år senare, är det dags för Sony a6500. Som inte ersätter Årets kamera utan är ett komplement och som lägger sig i en högre prisklass.

Det motiverar Sony med att a6500 är mer avancerad (!), med inbyggd 5-axlars bildstabilisator som ger upp till fem exponeringsstegs kompensation som gör det lättare att få skarpa bilder och video. Och så har den äntligen fått pekskärm. Vilket vi kritiserade 6300 för att den saknade – en i övrigt fantastiskt kompetent allroundkamera för stillbilder och video av hög kvalitet, med stabilt byggt och kompakt kamerahus.

A6500 har en likadan bildsensor med 24 Mp men Sony hävdar att en ny Bionz X-bildprocessor fintrimmar bildkvaliteten ytterligare. Det ska vi ta reda på.

Ergonomin är inte särskilt förändrad, bortsett från den ovan nämnda pekskärmen. Sony har dock flyttat två programmerbara knappar till toppen av kameran och städat lite i menygrafiken. Greppet har ändrats till det bättre, men videofilmningens start/stopp-knapp är fortfarande klumpigt placerad i hörnet.

Kameran är väderskyddad och slutaren har testats för att klara upp till 200 000 exponeringar. Det finns både wifi och Bluetooth för ­inkoppling av andra enheter, antingen för fjärrstyrning eller för att överföra bilder. Sonys PlayMemories finns inbyggt, så att man kan ladda ner foto-appar för att lägga till exempelvis filtereffekter.

Bildhastighet och autofokus

Den elektroniska sökaren känner vi igen från a6300, med 2,36 Mp-upplösning och 100 fps bildfrekvens. Den har en väldigt kort blackout-tid (svart skärm) mellan bilderna i bildserier, men den svartnar med maximal hastighet på 11 bilder/s. Behöver man se motivet när man tar bildserier får man välja 8 bilder/s.

annons

Sony har också uppgraderat med större buffertminne som räcker till uppemot 100 råfiler – eller 300 JPEG-bilder – i snabb takt med 11 bilder/s. Det gillar vi. Då slipper man väntandet när kameran ska spara över bilder till kortet när man har tagit långa bildserier.

annons

Sony a6300:s autofokus med 425 fas-sensorer på 3/4 av bildytan är blixtsnabb och oerhört bra på fokusspårning. Samma teknik finns i a6500 också och gör den till en av de snabbaste och bästa kamerorna för actionfoto.

Avancerad 4K-video

Sony har behållit 4K-videofunktionen, med mikrofoningång, tidkodning och videoprofiler med S-Log2- och S-Log3- gammakurvor. Praktiskt för fotografer som ska sätta ihop inspelningar från flera kameror, men inte livsnödvändigt för de flesta amatörer.

4K-video kan lagras i XAVC S-format med upp till 100 Mbit/s-videoström och 30 eller 24 bildrutor/s, och man kan filma slowmotion i 1080p HD-kvalitet med 120 bildrutor/s.

Äntligen pekskärm

Vi har efterlyst pekskärm i Sony-kameror ganska så länge vid det här laget. De flesta av konkurrenterna har haft det ett bra tag och fördelarna är uppenbara. Förutom att kunna bläddra bland bilderna som i en mobiltelefon kan man välja fokuspunkt – och i vissa kameror ta bilden med en lätt beröring på skärmen. Man kan också använda fingret på skärmen för att flytta fokus när sökaren används.

annons

Tyvärr verkar implementeringen av pekskärmen en smula halvhjärtad. Det går fruktansvärt långsamt att flytta fokuspunkten på skärmen och efter ett tag jag gav upp.

Vi har också bett om ett extra inställningshjul. Det har vi inte fått. Ett hjul på framsidan förbättrar användarvänligheten och gör det enklare att ställa in bländare och slutartid för hand.

Felfri bildkvalitet

Kameran kan lagra bilderna som 14-bitars okomprimerade råfiler, vilket ger något bättre dynamik och färgdjup (12-bitars i bildserier och när elektronisk slutare är vald).

Det är inte lätt att se hur Sony har förbättrat bildbehandlingen i a6500. Inte för att det är så illa, för bildkvaliteten går knappt att klaga på alls. Här får man nämligen bättre och skarpare detaljer än med många andra kameror i samma segment.

Bland annat syns kornbrus knappt upp till ISO 6400. Brus försämrar inte bildkvaliteten, färgåtergivningen och upplösningen förrän man passerar ISO 12800. Därifrån och upp ökar grynigheten och färgbruset gradvis och ISO 25600 eller högre kan man bara använda i nödfall.

Men Sony-kameran är i gott sällskap, inte bara med a6300 men också Nikon D500 och Fujifilm X-T2. Som är två av de bästa kamerorna i samma segment när det gäller bildkvalitet.

4K-video är som i a6300 och på vår referens-TV från Panasonic, som vi testade alla de andra kamerorna med också, är filmerna knivskarpa.

Kameran säljs antingen enbart som kamerahus eller med Sony-zoomen Zeiss 16–70 mm/f4. Den finns inte med Sonys kompakta 16–50 mm/f3,5–5,6, som är en helt okej budgetzoom. Det innebär att kitet med 16–70 mm är fruktansvärt dyrt, men även kamerahuset kostar mycket mer än a6300 tillsammans med en 16–50 mm-zoom.

En Olympus OM-D E-M1 II med 12–40 mm/f2,8 eller Fujifilm X-T2 med 18–55 mm/f2,8-4 kostar ungefär lika mycket eller mindre. De är något större och tyngre, men bättre köp än a6500.

Vår åsikt

Det är ingen tvekan om att Sony a6500 är en fenomenal kamera. Men bortsett från att den äntligen har fått en ordentlig bildstabilisator så tycker vi inte att resten av ”förbättringarna” är värda prisskillnaden mot a6300. Pekskärmen är en besvikelse och Sony har inte gjort tillräckligt med förbättringar för att vi ska bli övertygade. Väljer du istället a6300 med det utmärkta 16–70 mm/f4-objektivet så sparar du flera tusenlappar. Sony a6300 finns nämligen fortfarande i butikerna och är det klart bästa köpet av de två kamerorna.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Det går utmärkt att rigga a6500 för professionell 4K-video, men det behövs tillbehör för att koppla in hörlurar.
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  annons

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

  Den perfekta nybörjarförstärkaren

  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.

  OLED med dolda talanger

  Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...

  Ny referenshögtalare

  Wow! Dynaudios Confidence-högtalare är ovanligt lyckade – och välljudande.

  Kompromisslös stativhögtalare

  Här är ett par högtalare som är i en klass för sig, med god hjälp av en finess som är lika smart som den är enkel.

  Racermobil från OnePlus och McLaren kör ifrån allt och alla

  OnePlus 7T Pro McLaren är en av de första mobilerna som kör Android 10. Men den har fler förbättringar än så, vilket gör den ännu mer suverän än föregångaren.

  Extremt skarp zoom

  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.

  Trådlös lyx med massor av funktioner

  I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.

  Flaggskepp för proffsfotografer

  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.

  Vänligt sinnad vinylsvarv

  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan