Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Parrot Rolling Spider

Dyr leksak

Rolling Spider-minidrönaren är väldig kul, men den kan inte så mycket – och inte särskilt länge.

Skrivet av / 2015-03-30 - 06:00
Parrot Rolling Spider
Peter Gotschalk

Även om namnet ”Rolling Spider” för tankarna till ett kryp med många ben, som kravlar fram över golvet eller längs väggarna, så är Parrots flygande minidrönare i själva verket en liten quadrocopter, som mest av allt påminner om en förkrympt A.R Drone, med två enorma cykelhjul på sidorna. Hjulen hjälper till att stabilisera drönaren när den flyger och skyddar den också mot de värsta skadorna om den kraschar eller krockar med hårda föremål.

https://www.youtube.com/watch?v=v7Q1giJOpxA&feature=youtu.be

Minidrönaren styrs med din smartmobil, som du kopplar in till Rolling Spider via Bluetooth. Innan du börjar måste du ha laddat ner appen Free Flight 3 (som finns till Android, iOS och Windows Phone), och drönaren ansluter automatiskt till mobilen så länge du har Bluetooth aktiverat när du startar appen.

Med lite god vilja går det att använda Rolling Spider utomhus, men eftersom den inte väger mer än 65 gram (med hjul) så kan den lätt bli omöjlig att styra om det bara blåser det minsta, så vi rekommenderar att du nöjer dig med att leka med minidrönaren inomhus. Och ja, vi skriver ”leka”, för det är ingen tvekan om att Rolling Spider är en leksak. En smart leksak, visserligen, som gör att du får ut mer av din smartmobil, men inte desto mindre en pryl utan något som helst praktiskt ändamål än att underhålla och roa.

Rolling Spider kan en enda sak och det är att flyga. Om du är duktig på att styra den kan du få den att rulla uppför väggarna och till och med längs taket på de stora hjulen, men mycket mer än så får man inte för pengarna.

Styrningen görs som sagt med hjälp av appen. Du kan själv välja om du vill använda mobilens accelerometer och gyroskop, så att drönaren följer dina rörelser när du vippar och rör på mobilen, eller om du bara vill använda den som joypad med två virtuella joysticks på skärmen. Den senare metoden är den klart lättaste och vi tyckte att minidrönaren reagerade långsamt och var för svår att styra när vi lämnade den virtuella joysticken och övergick till mobilens rörelsesensorer.

Rolling Spider är faktiskt utrustad med en 0,3 Mp-kamera, som pekar nedåt, och det betyder att du kan ta (mycket gryniga och lågupplösta) bilder av dig själv från luften. Bilderna sparas på ett inbyggt flash-minne. Tyvärr kan du inte se bilden från kameran på mobilskärmen samtidigt som du kör, så du måste ha ögonkontakt med minidrönaren hela tiden. Annars är den omöjlig att styra. Visst, det handlar som sagt om en leksak, och Rolling Spider är inte särskilt stor, men nog hade det varit roligare om kameran hade pekat framåt och du hade kunnat se en live-bild från kameran på mobilskärmen under flygturen.

Parrot_rolling_spider_3-990x505 Parrot_rolling_spider_41-909x505 Parrot_rolling_spider_1-990x505
<
>

Ett annat problem är den absurt korta batteritiden. Parrot säger själva att Rolling Spider ska kunna hålla igång i upp till åtta minuter på en laddning (som för övrigt tar en och en halv timme), men vi kunde som längst flyga i fem minuter innan den gav upp. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Det är också irriterande att det inte finns någon av/på-knapp. Drönaren stänger av sig själv efter ett tag, och man kan bara sätta på den igen genom att koppla den till en dator via den medföljande miniUSB-kabeln, vilket också är hur man gör för att ladda den.

Ingen tvekan om att Rolling Spider är en rolig leksak, som framför allt kommer att roa de yngsta i huset, men den är inte på något sätt värd pengarna. För ungefär dubbla summan kan du köpa en riktig A.R Drone 2.0, så du får vara väldigt sugen på att spara en dryg tusenlapp om du bestämmer dig för en Rolling Spider i stället.

Ljud & Bild tycker

Hjulen gör drönaren robust, så att den håller för att störta och att krocka mot hårda föremål. Den är rätt enkel att styra (om du använder den virtuella joysticken) och kan användas inomhus. Man kan bara flyga i max fem minuter på en laddning. Har ingen av/på-knapp och ingen frontkamera. Och även om den är kul så borde den inte kosta mer än hälften av vad den faktiskt gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Ljud & Bild
Rulla till toppen