Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

TEST: Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR

Billig Nikon-zoom med lång räckvidd

Nikons kompakta 18–140 mm-zoom imponerar extra mycket på ett område.

Skrivet av / 2022-01-22 - 09:00
Nikon Nikkor Z  DX 18-140mm f3.5-6.3 VR
Lasse Svendsen

Jag förstår mycket väl de som lägger undan zoomen som följde med kameran och hellre köper en som har mycket bättre räckvidd. Då täcker man ett större område och behöver inte ta med fler än ett objektiv när man ska ut och resa.

Det har förstås sitt pris eftersom ett enda objektiv inte kan användas till absolut allting, och man måste vara villig att kompromissa lite. Men kanske inte om man väljer en superzoom? tänker nog många. Då täcker man allt, från vidvinkel och landskap till telefoner och motiv som sport och djur.

Det är långt ifrån korrekt. Ett objektiv som Nikons nya Z Nikkor DX 18-140mm f3.5-6.3 VR, anpassat till bland annat Nikon Z50, täcker ett område som motsvarar 27–210 mm. Tack vare nästan 8x zoom behöver de flesta fotografer inga andra objektiv – så länge man kan leva med måttlig ljusstyrka på f3,5–6,3.

Vilket innebär att man inte får tillräckligt snävt skärpedjup för porträtt med fin bokeh – mjuka bakgrunder – och att kameran höjer ISO-värdena farligt nära brusnivån som gör att bilder tagna i svagt ljus blir så grumliga.

Den kompakta zoomen är lätt, den väger bara 315 gram, har en inbyggd femstegs optisk bildstabilisator och en programmerbar funktionsring. Som jag använde som bländarring tillsammans med en Nikon Z7 II.

Finsmakare vet att det är en fullformatkamera och att ett 18–140 mm-objektiv beskär bildytan till 27–210 mm, trots att kameran har en CMOS-bildsensor i fullformat.

Kompakt, lätt och prisvärt till Nikon Z-kameror. Foto: Lasse Svendsen

Konstruktion och prestanda

Det vore inte fel att säga att Nikons zoom är billig, även när det gäller konstruktionen. Den har ingen av Nikons avancerade linsbeläggningar, men ändå två asfäriska element och två ED-element för bättre ljuskontroll och jämnare skärpa.

Objektivet är inte vädertätat heller, men tål lite damm och ett par regndroppar, och det ingår inget motljusskydd. Det är extrautrustning.

Men priset är lågt och Nikon-zoomen kan något som vi sällan ser på zoomobjektiv med så stor räckvidd.

Närgränsen är imponerande, bara 20 cm vid 18 mm (27) och ökar bara till 40 cm vid 140 mm (210). Det betyder att man inte bara kan ta bilder på maten på den lokala restaurangen, utan också att man inte behöver ha med sig något särskilt makroobjektiv. Nikon-zoomen täcker det också.

Skärpan är generellt sett bra för ett objektiv av den här typen. Men de optiska kompromisserna är fortfarande synliga. Vid 18 mm och bländare 3,5 är skärpan bra bara i centrum och det finns synlig vinjettering och förvrängning. Bländar man till f5,6 försvinner mycket av vinjetteringen och skärpan sträcker sig längre ut från centrum, men förvrängningen finns kvar. Vid bländare 8 är skärpan som jämnast, men den sjunker igen från bländare 11.

Nikon DX 18-140 24mm zoom Nikon DX 18-140 140mm zoom
<
>
Nikon-zoomen när den är som kortast. Foto: Lasse Svendsen

Zoomar man in till 140 mm försvinner den tunnformade förvrängningen helt, men även då är skärpan måttlig i kanterna vid full bländare, f6,3. Väljer man i stället f8 eller f11 blir skärpan märkbart bättre över ett större område.

Zoomobjektivet visade sig vara okänsligt för kromatisk aberration, som är väl kontrollerad i brännviddsintervallet, och det tecknar bakgrunder med lite synlig förvrängning från exempelvis ljuskällor.

Egentligen är prestanda riktigt bra för ett så billigt objektiv med så stort brännviddsområde, men det är inte här man ska leta efter optisk perfektion.

Hastigheten på autofokusen är mer än bra nog för stillastående motiv, men hade svårt att hänga med i vintersporter. Kameran lyckades inte låsa fokus tillräckligt effektivt på snowboardåkare. Trots att de mörka kläderna mot vit snö borde ge tillräckligt med kontrast och ljus för att autofokusen skulle kunna hänga med. Det var åtminstone inte kamerans fel.

Slutsats

Kompakta, lätta och billiga Nikon Z Nikkor DX 18-140mm f3.5-6.3 VR är ett bra val för alla som behöver ett objektiv som täcker det mesta. Optiska prestanda är definitivt godkända med tanke på priset och det går att få riktigt fina bilder i många situationer med den behändiga Nikon-zoomen. I slutändan är det bilderna som räknas, och det är få fotografer i målgruppen för en prisvärd superzoom som bryr sig om förvrängning och vinjettering.

 

Karakter
Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR
Basic

Ljud & Bild tycker

Kompakt, lätt och billig med stort zoomomfång och inbyggd bildstabilisator. Väldigt bra makroegenskaper för en superzoom. Saknar motljusskydd och vädertätning. Optiska prestanda är variabla och autofokusen hänger inte med när motivet rör sig hastigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Häftigt hur skarpa bilderna blir

Sonys häftigaste kamera

Kul bilder på direkten

Drönare for Reels-videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen