TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR

Billig Nikon-zoom med lång räckvidd

Nikons kompakta 18–140 mm-zoom imponerar extra mycket på ett område.

forfatter
Publicerad 2022-01-22 - 09:00
Karakter
Nikon Nikkor Z DX 18-140mm f3.5-6.3 VR
L&B tycker
Kompakt, lätt och billig med stort zoomomfång och inbyggd bildstabilisator. Väldigt bra makroegenskaper för en superzoom.
Saknar motljusskydd och vädertätning. Optiska prestanda är variabla och autofokusen hänger inte med när motivet rör sig hastigt.
Specifikationer
 • Typ: Superzoom för APS-C
 • Brännvidd: 18–140 mm (motsv. 27–210 mm i 35-format)
 • Bländare: f3,5–40
 • Fattning: Nikon Z
 • Bildstabilisator: Optisk, 5 steg
 • Närgräns: 20 cm
 • Filterdiameter: 62 mm
 • Linselement: Totalt 17, i 13 grupper
 • Mått/vikt: Ø 73 mm, 90 mm/315 gram
 • Övrigt: Programmerbar funktionsring
 • Webb: nikon.se
Riktpris: 7 300Pr. 2022-01-22 Produktsida

Jag förstår mycket väl de som lägger undan zoomen som följde med kameran och hellre köper en som har mycket bättre räckvidd. Då täcker man ett större område och behöver inte ta med fler än ett objektiv när man ska ut och resa.

Det har förstås sitt pris eftersom ett enda objektiv inte kan användas till absolut allting, och man måste vara villig att kompromissa lite. Men kanske inte om man väljer en superzoom? tänker nog många. Då täcker man allt, från vidvinkel och landskap till telefoner och motiv som sport och djur.

Det är långt ifrån korrekt. Ett objektiv som Nikons nya Z Nikkor DX 18-140mm f3.5-6.3 VR, anpassat till bland annat Nikon Z50, täcker ett område som motsvarar 27–210 mm. Tack vare nästan 8x zoom behöver de flesta fotografer inga andra objektiv – så länge man kan leva med måttlig ljusstyrka på f3,5–6,3.

Vilket innebär att man inte får tillräckligt snävt skärpedjup för porträtt med fin bokeh – mjuka bakgrunder – och att kameran höjer ISO-värdena farligt nära brusnivån som gör att bilder tagna i svagt ljus blir så grumliga.

Den kompakta zoomen är lätt, den väger bara 315 gram, har en inbyggd femstegs optisk bildstabilisator och en programmerbar funktionsring. Som jag använde som bländarring tillsammans med en Nikon Z7 II.

Finsmakare vet att det är en fullformatkamera och att ett 18–140 mm-objektiv beskär bildytan till 27–210 mm, trots att kameran har en CMOS-bildsensor i fullformat.

Kompakt, lätt och prisvärt till Nikon Z-kameror. Foto: Lasse Svendsen

Konstruktion och prestanda

Det vore inte fel att säga att Nikons zoom är billig, även när det gäller konstruktionen. Den har ingen av Nikons avancerade linsbeläggningar, men ändå två asfäriska element och två ED-element för bättre ljuskontroll och jämnare skärpa.

Objektivet är inte vädertätat heller, men tål lite damm och ett par regndroppar, och det ingår inget motljusskydd. Det är extrautrustning.

Men priset är lågt och Nikon-zoomen kan något som vi sällan ser på zoomobjektiv med så stor räckvidd.

Närgränsen är imponerande, bara 20 cm vid 18 mm (27) och ökar bara till 40 cm vid 140 mm (210). Det betyder att man inte bara kan ta bilder på maten på den lokala restaurangen, utan också att man inte behöver ha med sig något särskilt makroobjektiv. Nikon-zoomen täcker det också.

Skärpan är generellt sett bra för ett objektiv av den här typen. Men de optiska kompromisserna är fortfarande synliga. Vid 18 mm och bländare 3,5 är skärpan bra bara i centrum och det finns synlig vinjettering och förvrängning. Bländar man till f5,6 försvinner mycket av vinjetteringen och skärpan sträcker sig längre ut från centrum, men förvrängningen finns kvar. Vid bländare 8 är skärpan som jämnast, men den sjunker igen från bländare 11.

Nikon DX 18-140 24mm zoom Nikon DX 18-140 140mm zoom
<
>
Nikon-zoomen när den är som kortast. Foto: Lasse Svendsen

Zoomar man in till 140 mm försvinner den tunnformade förvrängningen helt, men även då är skärpan måttlig i kanterna vid full bländare, f6,3. Väljer man i stället f8 eller f11 blir skärpan märkbart bättre över ett större område.

Zoomobjektivet visade sig vara okänsligt för kromatisk aberration, som är väl kontrollerad i brännviddsintervallet, och det tecknar bakgrunder med lite synlig förvrängning från exempelvis ljuskällor.

Egentligen är prestanda riktigt bra för ett så billigt objektiv med så stort brännviddsområde, men det är inte här man ska leta efter optisk perfektion.

Hastigheten på autofokusen är mer än bra nog för stillastående motiv, men hade svårt att hänga med i vintersporter. Kameran lyckades inte låsa fokus tillräckligt effektivt på snowboardåkare. Trots att de mörka kläderna mot vit snö borde ge tillräckligt med kontrast och ljus för att autofokusen skulle kunna hänga med. Det var åtminstone inte kamerans fel.

Slutsats

Kompakta, lätta och billiga Nikon Z Nikkor DX 18-140mm f3.5-6.3 VR är ett bra val för alla som behöver ett objektiv som täcker det mesta. Optiska prestanda är definitivt godkända med tanke på priset och det går att få riktigt fina bilder i många situationer med den behändiga Nikon-zoomen. I slutändan är det bilderna som räknas, och det är få fotografer i målgruppen för en prisvärd superzoom som bryr sig om förvrängning och vinjettering.

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend