Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Kompaktkameraduell

En kamera för allt

Tänk så praktiskt det vore med en kamera som kan allt. En med mycket zoom, bra upplösning och som inte saknar några funktioner. Video, till exempel.

Publicerad 2009-09-06 - 02:50
Kompaktkameraduell
Marius Senaste artiklar:
Marius

Produkter i detta test

Mittemellan de minsta kamerorna och systemkamerorna hittar vi superzoomkamerorna. De liknar spegelreflexer men har mycket större zoom och är samtidigt mindre och lättare. Men de saknar inte funktioner eller utrustning. De så kallade superzoomkamerorna förenar enkel skötsel med många av spegelreflexkamerornas möjligheter, till exempel automatisk eller manuell exponering, plus har ett yttre som passar bättre i handen.

Kamerorna i det här testet kommer från Fujifilm och Olympus och är utrustade med seriös zoomräckvidd, kan spela in video och förenar sofistikerad automatik med full fotografisk kontroll för dem som gillar att ratta med inställningarna själv. På papperet verkar Fujifilms och Olympus små kameror vara perfekta kompromisser mellan kompaktkameror och spegelreflexkameror. Men som så ofta är fallet med kompromisser, finns det klara begränsningar.

Zoomoptik
Den direkt största fördelen med kameror som de här är den enorma räckvidden som objektivet har. Men det medför också stora svårigheter. Så mycket zoom orsakar nämligen optiska utmaningar, till exempel avtagande skärpa ut mot hörnen, förvrängningar och en stor risk för färgbrytningar. Som syns som färgstick längs kontrastrika konturer i bilden. Ljusstyrkan, alltså hur mycket ljus som kan släppas in i objektivet, blir dessvärre mindre på lång brännvidd (tele), vilket kan leda till oexakt och trög autofokus.

Bildstabilisator
Med så här lång brännvidd – 414 mm på FinePix S2000HD och 520 mm på SP-565 UZ – är det svårt att hålla kameran stilla så att bilderna blir skarpa. Därför har båda testdeltagarna inbyggd bildstabilisator som kompenserar för rörelser och ger skarpare bilder i dålig belysning och med långa slutartider. Samt på de längsta brännvidderna.
En annan metod att lösa problemet med rörelser är att öka kamerans ljuskänslighet för att korta slutartiden och på så sätt minska risken för oskärpa. Kameror som både har mekanisk bildstabilisator och automatisk ökning av ljuskänsligheten är ofta märkta med ”dubbel stabilisator”, men i själva verket har de bara en enda.

Funktioner
De här två har det mesta som de flesta kan tänka behöva, inte bara lång zoom. FinePix S2000HD spelar inte bara in video i VGA-upplösning (med 480 linjers upplösning) som SP-565 UZ, utan med 720 linjers HD-video i 16:9-bredformat. Fuji-kameran lagrar dessutom filmfilerna i MPEG4-format, vilket ger en högre bildkvalitet och mindre filer.

Båda kamerorna har elektroniska sökare, flera motivprogram att välja mellan samt en nästan identisk placering av knappar och reglage. Båda låter dig välja mellan helautomatisk ljusmätning och exponering, hel- eller halvautomatik och har en knapp för exponeringskompensation. Ingen av dem levereras med uppladdningsbara batterier men kan köras med både alkaliska AA-batterier och laddbara AA-batterier som kostar ett par hundralappar inklusive laddare.

Produkter i detta test

FujiFilm FinePix S2000HD

Akta HD-video

Nu räcker det inte med bra bilder, videokvaliteten måste vara hög också.

Bra videokvalitet. Mekanisk bilstabilisator. Snabb och användarvänlig. Bra pris.
Avvikande färgmättnad. Synligt brus från ISO 1600. Markerad optisk förvrängning. Sökaren saknar diopterjustering. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.
Läs hela testet

Olympus SP-565 UZ

Extremzoom

Olympus var först med 20x, men den här kameran har många andra fördelar också.

Enastående färg­återgivning RAW-format. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning Bra batteritid
Långsam lagring (särskilt råfiler). Synligt brus från ISO 800. Optisk förvrängning. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.
Läs hela testet

Ljud & Bild tycker

Bra videokvalitet. Mekanisk bilstabilisator. Snabb och användarvänlig. Bra pris. Avvikande färgmättnad. Synligt brus från ISO 1600. Markerad optisk förvrängning. Sökaren saknar diopterjustering. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen