Produkter i detta test
Mittemellan de minsta kamerorna och systemkamerorna hittar vi superzoomkamerorna. De liknar spegelreflexer men har mycket större zoom och är samtidigt mindre och lättare. Men de saknar inte funktioner eller utrustning. De så kallade superzoomkamerorna förenar enkel skötsel med många av spegelreflexkamerornas möjligheter, till exempel automatisk eller manuell exponering, plus har ett yttre som passar bättre i handen.
Kamerorna i det här testet kommer från Fujifilm och Olympus och är utrustade med seriös zoomräckvidd, kan spela in video och förenar sofistikerad automatik med full fotografisk kontroll för dem som gillar att ratta med inställningarna själv. På papperet verkar Fujifilms och Olympus små kameror vara perfekta kompromisser mellan kompaktkameror och spegelreflexkameror. Men som så ofta är fallet med kompromisser, finns det klara begränsningar.
Zoomoptik
Den direkt största fördelen med kameror som de här är den enorma räckvidden som objektivet har. Men det medför också stora svårigheter. Så mycket zoom orsakar nämligen optiska utmaningar, till exempel avtagande skärpa ut mot hörnen, förvrängningar och en stor risk för färgbrytningar. Som syns som färgstick längs kontrastrika konturer i bilden. Ljusstyrkan, alltså hur mycket ljus som kan släppas in i objektivet, blir dessvärre mindre på lång brännvidd (tele), vilket kan leda till oexakt och trög autofokus.
Bildstabilisator
Med så här lång brännvidd – 414 mm på FinePix S2000HD och 520 mm på SP-565 UZ – är det svårt att hålla kameran stilla så att bilderna blir skarpa. Därför har båda testdeltagarna inbyggd bildstabilisator som kompenserar för rörelser och ger skarpare bilder i dålig belysning och med långa slutartider. Samt på de längsta brännvidderna.
En annan metod att lösa problemet med rörelser är att öka kamerans ljuskänslighet för att korta slutartiden och på så sätt minska risken för oskärpa. Kameror som både har mekanisk bildstabilisator och automatisk ökning av ljuskänsligheten är ofta märkta med ”dubbel stabilisator”, men i själva verket har de bara en enda.
Funktioner
De här två har det mesta som de flesta kan tänka behöva, inte bara lång zoom. FinePix S2000HD spelar inte bara in video i VGA-upplösning (med 480 linjers upplösning) som SP-565 UZ, utan med 720 linjers HD-video i 16:9-bredformat. Fuji-kameran lagrar dessutom filmfilerna i MPEG4-format, vilket ger en högre bildkvalitet och mindre filer.
Båda kamerorna har elektroniska sökare, flera motivprogram att välja mellan samt en nästan identisk placering av knappar och reglage. Båda låter dig välja mellan helautomatisk ljusmätning och exponering, hel- eller halvautomatik och har en knapp för exponeringskompensation. Ingen av dem levereras med uppladdningsbara batterier men kan köras med både alkaliska AA-batterier och laddbara AA-batterier som kostar ett par hundralappar inklusive laddare.
Produkter i detta test
FujiFilm FinePix S2000HD
Akta HD-video
Nu räcker det inte med bra bilder, videokvaliteten måste vara hög också.


Olympus SP-565 UZ
Extremzoom
Olympus var först med 20x, men den här kameran har många andra fördelar också.


Ljud & Bild tycker
Bra videokvalitet. Mekanisk bilstabilisator. Snabb och användarvänlig. Bra pris. Avvikande färgmättnad. Synligt brus från ISO 1600. Markerad optisk förvrängning. Sökaren saknar diopterjustering. Ingen laddare eller laddbara batterier.
Riktpris: 3500 kr
Specifikationer
Type Superzoom
Bildsensor/upplösning CCD/10,0 Mp effektivt
Optik 27,6-414 mm
Zoom 15 x
Minneskort SD/SDHC
Skärm 2,7-tums LCD, 230 000
Bildstorlek 3648 x 2432
Känslighet ISO 64–1600 (6400, 5 Mp)
Seriefoto 1,1 bilder/s
Video 1280x720, 30 bilder/s
Slutartid 4 - 1/1000 s
Bländaröppning F3.5-5.4 Bildstabilisator Mekanisk sensor
Minsta fokusavstånd 1
Sökare Elektronisk LCD, 0,2 tum
Blixt Max 8,8 m
Anslutning USB 2.0 Hi-Speed
Batteri 4 alkaliska AA, 300 bilder
Mått 111 x 79 x 76 mm
Vikt 425 g
Övrigt HD-videopptak i bredformat
* CIPA-standard
Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.
-
LB+ Månad109:- /mnd
-
LB+ 12 mnd82,50:- /mnd
Se alla våra prenumerationer här.