Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: FujiFilm FinePix S2000HD

Akta HD-video

Nu räcker det inte med bra bilder, videokvaliteten måste vara hög också.

Publicerad 2009-09-06 - 02:50
FujiFilm FinePix S2000HD
Marius Senaste artiklar:
Marius

HD-video blir allt vanligare i kameror. Fujifilms S2000HD har till och med en fjärrkontroll så att man kan styra filmvisningen från soffan. Dessvärre har kameran bara en vanlig videoutgång – dock med komponentvideo (tre kontakter) som ger 720-linjers HD-video på flatskärmen. Fujifilm har försett kameran med ett stort handgrepp, en fördel också för att det går att hålla kameran stabilt med olika grepp, till exempel när man filmar. Videosnuttarna har ljud och man kan använda kamerans digitalzoom för att välja utsnitt på den 2,7 tum stora skärmen. Eller i den elektroniska sökaren.

En fiffig detalj är att man inte behöver trycka ned utlösaren helt och hållet för att stoppa in­spelningen. Det räcker med att nudda den, vilket gör att man slipper skakningar i kameran. En annan kul detalj är ATT det går att ta bilder i snabb följd med tre olika utsnitt, inzoomat 1,4 eller 2 gånger, förutom originalutsnittet.

Bildkvalitet
S2000HD är ett bra alternativ för alla som uppskattar video på en kamera. Här får man högre videokvalitet i bredformat än i de flesta andra kameror, samt en acceptabel ljudkvalitet – så länge motivet inte är för långt bort och det inte blåser för mycket ute.

Stillbildernas bildkvalitet är hög, med vissa reservationer. Optiska prestanda är inte särskilt övertygande. Kraftig förvrängning som syns i bilderna är inte positivt, och objektivet är känsligt för färgbrytningar.

Skärpan är bra på de flesta brännvidder, men övervägande i centrum av motivet. Kameran kompenserar delvis för skärpan själv, genom att skärpa till JPEG-bilderna under bildbehandlingen efteråt. Ljusmätning och exponering visar sig fungera fint, med en relativt exakt vitbalans under de flesta förhållanden.

Bildstörningarna är välkontrollerade men upplösningen och färgmättnaden sjunker kraftigt när bruset ökar. Detta syns bara sällan i utskrifterna upp till ISO 1600. På skärmen syns det redan vid ISO 800.

Slutsats
Fujifilms 15x zoom är en kompromiss, vilket är vanligt för superzoomkameror. Det märks också på autofokusen, som trots hjälpbelysning inte är snabb på att fokusera i dåligt ljus. I dagsljus går det snabbare undan, med fin precision, men kameran har avtagande skärpa på långa brännvidder och dito följdfokus eftersom den sliter med att hitta tillräckligt med kontrast för att fokusera skarpt på motivet. S2000HD:s fina videokvalitet är en fördel för alla som är intresserade av video, men det finns inget uppseendeväckande med stillbildernas bildkvalitet.
 

Ljud & Bild tycker

Bra videokvalitet. Mekanisk bilstabilisator. Snabb och användarvänlig. Bra pris. Avvikande färgmättnad. Synligt brus från ISO 1600. Markerad optisk förvrängning. Sökaren saknar diopterjustering. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen