TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: FujiFilm FinePix S2000HD

Akta HD-video

Nu räcker det inte med bra bilder, videokvaliteten måste vara hög också.

forfatter
Publicerad 2009-09-06 - 02:50
Ljud & Bild tycker
Bra videokvalitet. Mekanisk bilstabilisator. Snabb och användarvänlig. Bra pris.
Avvikande färgmättnad. Synligt brus från ISO 1600. Markerad optisk förvrängning. Sökaren saknar diopterjustering. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.
Specifikationer
Type Superzoom Bildsensor/upplösning CCD/10,0 Mp effektivt Optik 27,6-414 mm Zoom 15 x Minneskort SD/SDHC Skärm 2,7-tums LCD, 230 000 Bildstorlek 3648 x 2432 Känslighet ISO 64–1600 (6400, 5 Mp) Seriefoto 1,1 bilder/s Video 1280x720, 30 bilder/s Slutartid 4 - 1/1000 s Bländaröppning F3.5-5.4 Bildstabilisator Mekanisk sensor Minsta fokusavstånd 1 Sökare Elektronisk LCD, 0,2 tum Blixt Max 8,8 m Anslutning USB 2.0 Hi-Speed Batteri 4 alkaliska AA, 300 bilder Mått 111 x 79 x 76 mm Vikt 425 g Övrigt HD-videopptak i bredformat * CIPA-standard

HD-video blir allt vanligare i kameror. Fujifilms S2000HD har till och med en fjärrkontroll så att man kan styra filmvisningen från soffan. Dessvärre har kameran bara en vanlig videoutgång – dock med komponentvideo (tre kontakter) som ger 720-linjers HD-video på flatskärmen. Fujifilm har försett kameran med ett stort handgrepp, en fördel också för att det går att hålla kameran stabilt med olika grepp, till exempel när man filmar. Videosnuttarna har ljud och man kan använda kamerans digitalzoom för att välja utsnitt på den 2,7 tum stora skärmen. Eller i den elektroniska sökaren.

En fiffig detalj är att man inte behöver trycka ned utlösaren helt och hållet för att stoppa in­spelningen. Det räcker med att nudda den, vilket gör att man slipper skakningar i kameran. En annan kul detalj är ATT det går att ta bilder i snabb följd med tre olika utsnitt, inzoomat 1,4 eller 2 gånger, förutom originalutsnittet.

Bildkvalitet
S2000HD är ett bra alternativ för alla som uppskattar video på en kamera. Här får man högre videokvalitet i bredformat än i de flesta andra kameror, samt en acceptabel ljudkvalitet – så länge motivet inte är för långt bort och det inte blåser för mycket ute.

Stillbildernas bildkvalitet är hög, med vissa reservationer. Optiska prestanda är inte särskilt övertygande. Kraftig förvrängning som syns i bilderna är inte positivt, och objektivet är känsligt för färgbrytningar.

Skärpan är bra på de flesta brännvidder, men övervägande i centrum av motivet. Kameran kompenserar delvis för skärpan själv, genom att skärpa till JPEG-bilderna under bildbehandlingen efteråt. Ljusmätning och exponering visar sig fungera fint, med en relativt exakt vitbalans under de flesta förhållanden.

Bildstörningarna är välkontrollerade men upplösningen och färgmättnaden sjunker kraftigt när bruset ökar. Detta syns bara sällan i utskrifterna upp till ISO 1600. På skärmen syns det redan vid ISO 800.

Slutsats
Fujifilms 15x zoom är en kompromiss, vilket är vanligt för superzoomkameror. Det märks också på autofokusen, som trots hjälpbelysning inte är snabb på att fokusera i dåligt ljus. I dagsljus går det snabbare undan, med fin precision, men kameran har avtagande skärpa på långa brännvidder och dito följdfokus eftersom den sliter med att hitta tillräckligt med kontrast för att fokusera skarpt på motivet. S2000HD:s fina videokvalitet är en fördel för alla som är intresserade av video, men det finns inget uppseendeväckande med stillbildernas bildkvalitet.
 

Också i detta test:

Olympus SP-565 UZ

Extremzoom

Olympus var först med 20x, men den här kameran har många andra fördelar också.

Enastående färg­återgivning RAW-format. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning Bra batteritid
Långsam lagring (särskilt råfiler). Synligt brus från ISO 800. Optisk förvrängning. Ingen laddare eller ­laddbara batterier.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend