Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm XF 23mm f1.4 R LM WR

Ett objektiv som passar till nästan allt

Fujifilms nya 23 mm är så nära perfekt man kan komma.

Skrivet av / 2023-08-10 - 16:01
Fujifilm XF 23mm f1.4 R LM WR
Lasse Svendsen

När ett 50 mm-objektiv blir för smalt och 28 mm eller till och med 24 mm blir för brett behöver man ett 35 mm-vidvinkelobjektiv. Det är en fin kompromiss som inte ger varken för smal eller för bred bildvinkel vilket ger bilderna får ett naturligt perspektiv.

På samma gång ger 35 mm tillräckligt med bildvinkel för att ge objektivet ett brett användningsområde, från landskap till resor och till och med porträtt. Dessutom har 35 mm-optik ofta en behändig storlek och bra ljusstyrka. Som den här, Fujifilms nya XF 23mm f1.4 R LM WR.

Det nya objektivet ersätter det äldre XF 23mm f1.4 och är en helt ny vädertätad konstruktion, med en brännvidd som motsvarar, ja du gissade rätt: 35 mm översatt till 135 film i fullformat.

Läs också Den nya normalen Nya 33 mm f1,4 – som egentligen är en 50 mm – är så nära perfekt man kan hoppas på.

Den gamla 23:ans fokus-clutch, där man bara drar fokusringen nedåt för att byta till manuell fokus, har försvunnit. Till vissas glädje och andras förtret. Under alla omständigheter har det gjort objektivet mer behändigt och smidigt att använda. Man riskerar inte att oavsiktligt få manuell fokus i situationer när man behöver autofokus. Och när vi ändå pratar om det så är autofokusen betydligt snabbare och mer exakt. Kameran låser fokus omedelbart och fokusspårningen är ljudlös och smidig. Fint för videoinspelning.

Foto: Lasse Svendsen

På insidan sitter 15 linselement, i 10 grupper. Två av dem är av den sfäriska typen som reducerar komafel, medan tre av dem är ED-element som dämpar kromafel. Bländaren, som går från f1,4 till f16, har nio rundade lameller och filterfattningen är 58 mm.

Optiska prestanda

Den nya 23:an tillhör Fujifilms serie med objektiv som är anpassade till den högupplösta 40 Mp-bildsensorn i kameror som X-T5 och X-H2. Som även har ett extra högupplöst läge för stativfotografering som ger 160 Mp när man sätter ihop 20 bilder i Pixel Shift Combiner-programvaran efteråt.

Låsbar bländarring på auto. Foto: Lasse Svendsen

Det betyder att det nya objektivet kan ge fler detaljer än föregångaren – och XF 23 f2, för den delen – och det lär betyda briljant optisk kvalitet, eller hur? Jodå. Den nya 23:an är en fantastiskt lyckad konstruktion. Knivskarp ända ut i kanterna, med ett marginellt fall i hörnen vid f1,4. Där man också kan se en antydan till vinjettering. Om man letar. Någon linjeförvrängning finns inte, allt är snörrätt och någon kromatisk felbrytning är nästan omöjlig att provocera fram.

Fujifilm XF 23mm f1_4 DoF Fujifilm XF 23mm landscape Fujifilm XF 23mm ghosting
<
>
Om man verkligen anstränger sig så går det att provocera fram ströljus och ghosting. Foto: Lasse Svendsen

Ghosting och ströljus är obefintligt, man måste verkligen anstränga sig för att få fram något. Den eftertraktade bokeh-effekten med bomullsaktig teckning av oskarpa områden ser vacker ut och kan skapa riktigt fina effekter med allt från landskap till porträtt. Och makro. Med en närgräns på 19 cm kan man ta fina bilder på blommor och bin, eller ta verklighetstrogna bilder på modelltåg om man hellre föredrar det.

Kompakt, vädertät och skarpt. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fujifilm XF 23 mm f1.4 R LM WR är så nära perfekt man kan komma med 35 mm brännvidd. Med en ljusstyrka på f1,4 är objektivet även väl lämpat för videoinspelning och fotografering i svagt ljus. På en X-H2 är optiska prestanda felfria. Den tysta autofokusen är snabb och exakt, och det finns ingen märkbar fokusandning här heller, så videografer får ett utmärkt verktyg med XF 23mm f1.4 R LM WR.

Läs också Den nya normalen Nya 33 mm f1,4 – som egentligen är en 50 mm – är så nära perfekt man kan hoppas på.
Karakter
Fujifilm XF 23mm f1.4 R LM WR
Premium

Ljud & Bild tycker

Optiskt lyckad med prickfria prestanda, vädertätning och snabb autofokus, allt i ett behändigt fysiskt format. Saknar skala för skärpedjup.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Spelar in 6K direkt på disk

Rulla till toppen