TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR

Enastående optisk kvalitet

Nya 33 mm f1,4 – som egentligen är en 50 mm – är så nära perfekt man kan hoppas på.

forfatter
Publicerad 2021-11-21 - 08:00
Karakter
Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR
L&B tycker
Solitt, vädertåligt, ljusstarkt och knivskarpt normalobjektiv med nästan perfekta optiska prestanda.
Aningen känslig fly-by-wire manuell fokus.
Specifikationer
 • Typ: Normalobjektiv
 • Brännvidd: 33 mm (motsv. 49,5 mm i 35-format)
 • Bländare: f1,4–16
 • Fattning: Fujifilm XF
 • Bildstabilisator: Nej
 • Närgräns: 30 cm
 • Filterdiameter: 58 mm
 • Linselement: Totalt 15, 10 grupper
 • Mått/vikt: Ø 67 mm, 74 mm/360 gram
 • Övrigt: Motljusskydd, vädertätning
 • Webb: fujifilm.se

Låt mig bara snabbt komma med ett förtydligande. Bara för att det står 33 mm på kartongen så betyder det inte att det är så. Eller jo, det är det visserligen, men bara så länge objektivet ligger i kartongen. Så fort det skruvas fast på kameran så blir det ett 50 mm. Voilà! Eller 49,5 mm om vi ska vara helt korrekta.

Men det här vet självklart alla fotografer allt om, och de som fotograferar med Fujifilm X-systemet har detta i ryggmärgen. 18 mm är 27 mm, 90 mm blir 135 mm och så vidare, och anledningen är förstås att objektiven används på kameror som har en bildsensor i APS-C- format. Som sagt: alla vet om det här, så strunta i mitt förtydligande.

Fujinon XF 33mm f1.4 R LM WR beter sig alltså som 50 mm på kameran och har samma bildvinkel som ett 50 mm på en fullformatkamera. Objektivet är en helt ny konstruktion och kommer som ett tillägg till det relativt gamla XF 35mm f1.4 som kom 2012.

Den är gjord efter samma mall som de nyligen lanserade XF 18 mm f1.4 R LM WR och 23 mm f1.4 R LM WR, alla tre är väderskyddare och har samma ljusstyrka.

Den nya 33:an är en del större än den gamla 35:an. Här är 33:an på en X-Pro3. Foto: Lasse Svendsen

Eftersom konstruktionen är ny har den också blivit mer komplex. Nästan dubbelt så många element jämfört med den äldre 35:an, bland annat tre ED-element och två asfäriska, med en ny fokusgrupp som drivs av en linjär motor, placerad i mitten. Optiken har också fått nio bländarlameller, mot sju i 35:an.

Det vädertåliga objektivet är längre än 35:an, men ändå relativt kompakt och lätt. 360 gram och 74 mm långt (solskyddet inte inräknat), gör att det går att använda på allt från Fujifilm X-E-serien till X-H1.

Som de flesta XF-objektiv har detta en bländarring med lås på A (bländare/programautomatik) och en fly-by-wire-fokusring.

Fokusringen är inte mekanisk, utan elektronisk, och lite för lätt att vrida på. Foto: Lasse Svendsen

Autofokus

Jag testade 33:an på Fujifilm X-Pro3, som har Fujis uppgraderade fokussystem med bättre fokusspårning. Det är en kombination som är behändig, blixtsnabb, tyst och perfekt för 50 mm med bra ljusstyrka. Man kan enkelt isolera bakgrunden med f1,4 och objektivet fokuserar blixtsnabbt. Fokusprestanda går alltså inte att klaga på: fantastiskt mycket bättre än den gamla 35:an någonsin var.

58-millimeters filterfattning. Foto: Lasse Svendsen

Skärpa

Glädjande nog går inte att klaga på skärpan heller. Ja, den är bättre än med originalet. Den är också jämnare i kanterna och bara marginellt avtagande i hörnen vid f1,4. Från f2,8 är den helt enkelt fantastisk och det råder ingen tvekan om att nya 33:an är vassare än 35:an oavsett bländare. Prova själv. Objektivet levererar en detaljrikedom som verkligen är uppseendeväckande och det skulle inte förvåna mig om det är gjort för kameror med ännu högre upplösning än X-Pro3 (26 Mp).

Med fokus på närmaste ögat, bländare 1,4 och Astia-filmsimulering. Foto: Lasse Svendsen

Vinjettering och kromatisk aberration

Förvrängning är i normala fall ett mindre problem vid brännvidder som detta, och inte ens i råfilerna går det att se någon. Korrekt är ordet. Det syns lite vinjettering vid f1,4 – försvinnande lite, men den som letar kan hitta. Under alla omständigheter syns inget i JPEG-filerna och så marginellt lite i råfilerna att man kan tryggt kan ignorera det.

JPEG-kopia av råfil som visar noll förvrängning, marginell vinjettering och enastående skärpa. Foto: Lasse Svendsen

Jag har letat efter kromatisk aberration men var tvungen att ge upp. Det finns helt enkelt inte, inte ens när jag försöker provocera fram det. Objektivet är inte känsligt för ströljus heller, och solbländaren minskar risken fint.

Bokeh

Den eftertraktade bokeh-effekten med suddiga bakgrunder är lätt att åstadkomma. Objektivet kontrollerar sfärisk aberration väl och det finns bara en måttlig antydan till ringar runt sfäriska ljuselement. Vid f1,4 får man ett vackert djup i bilden med högst acceptabel mjuk teckning av bakgrunder. Med ett porträttobjektiv som Fujifilms 50/1,0 eller 56/1,2 eller 90/2,0 är bokeh-effekten ännu mjukare, men 33:an är definitivt bland de bättre vi har testat.

Fujifilm XF 33mm f1_4 portrett Fujifilm XF 33mm f1_4 bokeh Fujifilm XF 33mm f1_4 close up
<
>
Närgräns 30 cm och bländare 1,4 ger bilder med bra skärpedjup och utan förvrängning. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fujinons nya XF 33mm f1.4 rättar in sig i ledet av många mycket bra, och inte minst gediget konstruerade, objektiv med fast brännvidd. Nykomlingen är märkbart bättre än den äldre 35:an på allting, speciellt autofokus och skärpa. Somliga kanske ogillar att den är större än det gamla objektivet, men det är priset man får betala för en mer solid vädertätad konstruktion med mer komplex optik.

Motljusskydd ingår. Foto: Lasse Svendsen
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Lättare Nikon-tele med räckvidd 400mm med inbyggd stabilisator och låg vikt.
Spela in 4K-innehåll med Nikon Z30 Vloggare och innehållsleverantörer har fått ett nytt verktyg.
Ny kamera till semestern? Kolla in vår topp 10-lista. En bra kamera ger dig bättre bilder, ta med en av dessa på årets semester.
Nya stabilisatorer från DJI DJI RS 3 Pro är anpassad för systemkameror.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend