Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR

Enastående optisk kvalitet

Nya 33 mm f1,4 – som egentligen är en 50 mm – är så nära perfekt man kan hoppas på.

Av / 2021-11-21 - 08:00
Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR
Lasse Svendsen

Låt mig bara snabbt komma med ett förtydligande. Bara för att det står 33 mm på kartongen så betyder det inte att det är så. Eller jo, det är det visserligen, men bara så länge objektivet ligger i kartongen. Så fort det skruvas fast på kameran så blir det ett 50 mm. Voilà! Eller 49,5 mm om vi ska vara helt korrekta.

Men det här vet självklart alla fotografer allt om, och de som fotograferar med Fujifilm X-systemet har detta i ryggmärgen. 18 mm är 27 mm, 90 mm blir 135 mm och så vidare, och anledningen är förstås att objektiven används på kameror som har en bildsensor i APS-C- format. Som sagt: alla vet om det här, så strunta i mitt förtydligande.

Fujinon XF 33mm f1.4 R LM WR beter sig alltså som 50 mm på kameran och har samma bildvinkel som ett 50 mm på en fullformatkamera. Objektivet är en helt ny konstruktion och kommer som ett tillägg till det relativt gamla XF 35mm f1.4 som kom 2012.

Den är gjord efter samma mall som de nyligen lanserade XF 18 mm f1.4 R LM WR och 23 mm f1.4 R LM WR, alla tre är väderskyddare och har samma ljusstyrka.

Den nya 33:an är en del större än den gamla 35:an. Här är 33:an på en X-Pro3. Foto: Lasse Svendsen

Eftersom konstruktionen är ny har den också blivit mer komplex. Nästan dubbelt så många element jämfört med den äldre 35:an, bland annat tre ED-element och två asfäriska, med en ny fokusgrupp som drivs av en linjär motor, placerad i mitten. Optiken har också fått nio bländarlameller, mot sju i 35:an.

Det vädertåliga objektivet är längre än 35:an, men ändå relativt kompakt och lätt. 360 gram och 74 mm långt (solskyddet inte inräknat), gör att det går att använda på allt från Fujifilm X-E-serien till X-H1.

Som de flesta XF-objektiv har detta en bländarring med lås på A (bländare/programautomatik) och en fly-by-wire-fokusring.

Fokusringen är inte mekanisk, utan elektronisk, och lite för lätt att vrida på. Foto: Lasse Svendsen

Autofokus

Jag testade 33:an på Fujifilm X-Pro3, som har Fujis uppgraderade fokussystem med bättre fokusspårning. Det är en kombination som är behändig, blixtsnabb, tyst och perfekt för 50 mm med bra ljusstyrka. Man kan enkelt isolera bakgrunden med f1,4 och objektivet fokuserar blixtsnabbt. Fokusprestanda går alltså inte att klaga på: fantastiskt mycket bättre än den gamla 35:an någonsin var.

58-millimeters filterfattning. Foto: Lasse Svendsen

Skärpa

Glädjande nog går inte att klaga på skärpan heller. Ja, den är bättre än med originalet. Den är också jämnare i kanterna och bara marginellt avtagande i hörnen vid f1,4. Från f2,8 är den helt enkelt fantastisk och det råder ingen tvekan om att nya 33:an är vassare än 35:an oavsett bländare. Prova själv. Objektivet levererar en detaljrikedom som verkligen är uppseendeväckande och det skulle inte förvåna mig om det är gjort för kameror med ännu högre upplösning än X-Pro3 (26 Mp).

Med fokus på närmaste ögat, bländare 1,4 och Astia-filmsimulering. Foto: Lasse Svendsen

Vinjettering och kromatisk aberration

Förvrängning är i normala fall ett mindre problem vid brännvidder som detta, och inte ens i råfilerna går det att se någon. Korrekt är ordet. Det syns lite vinjettering vid f1,4 – försvinnande lite, men den som letar kan hitta. Under alla omständigheter syns inget i JPEG-filerna och så marginellt lite i råfilerna att man kan tryggt kan ignorera det.

JPEG-kopia av råfil som visar noll förvrängning, marginell vinjettering och enastående skärpa. Foto: Lasse Svendsen

Jag har letat efter kromatisk aberration men var tvungen att ge upp. Det finns helt enkelt inte, inte ens när jag försöker provocera fram det. Objektivet är inte känsligt för ströljus heller, och solbländaren minskar risken fint.

Bokeh

Den eftertraktade bokeh-effekten med suddiga bakgrunder är lätt att åstadkomma. Objektivet kontrollerar sfärisk aberration väl och det finns bara en måttlig antydan till ringar runt sfäriska ljuselement. Vid f1,4 får man ett vackert djup i bilden med högst acceptabel mjuk teckning av bakgrunder. Med ett porträttobjektiv som Fujifilms 50/1,0 eller 56/1,2 eller 90/2,0 är bokeh-effekten ännu mjukare, men 33:an är definitivt bland de bättre vi har testat.

Fujifilm XF 33mm f1_4 portrett Fujifilm XF 33mm f1_4 bokeh Fujifilm XF 33mm f1_4 close up
<
>
Närgräns 30 cm och bländare 1,4 ger bilder med bra skärpedjup och utan förvrängning. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fujinons nya XF 33mm f1.4 rättar in sig i ledet av många mycket bra, och inte minst gediget konstruerade, objektiv med fast brännvidd. Nykomlingen är märkbart bättre än den äldre 35:an på allting, speciellt autofokus och skärpa. Somliga kanske ogillar att den är större än det gamla objektivet, men det är priset man får betala för en mer solid vädertätad konstruktion med mer komplex optik.

Motljusskydd ingår. Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Fujifilm XF 33mm f1.4 R LM WR
Premium

Ljud & Bild tycker

Solitt, vädertåligt, ljusstarkt och knivskarpt normalobjektiv med nästan perfekta optiska prestanda. Aningen känslig fly-by-wire manuell fokus.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Ljud & Bild
Rulla till toppen