TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

AR.Drone 2.0

Roligaste prylen du inte behöver

Den första AR.Drone-versionen var otroligt populär och nu har efterträdaren landat i vårt testlabb. Nyheterna är HD-kamera och enklare styrning.

forfatter
Publicerad 2012-08-21 - 00:00
L&B tycker
Otroligt underhållande Flyger väldigt stabilt Filmar HD-video Augmented Reality
Kort batteritid Går sönder lite för lätt
Specifikationer
 • 4 motorer/propellrar à 14,5 watt/28 500 varv
 • 380 g med utomhusskrov, 420 g med inomhusskrov
 • Mått: 45 x 29 cm utan skrov, 52,5 x 51,5 cm med skrov
 • 1 000 mA/H Lithium Polymer-batteri
 • 12 minuters batteritid
 • HD-kamera med 720p/30
 • ARM Cortex A8 32-bits processor 1 GHz
 • Wi-Fi b/g/n, gyroskop, magnetometer, accelerometer, ultraljudssensorer
 • Linux OS

AR.Drone 2.0 styrs via Wi-Fi med hjälp av en app i en smartmobil eller surfplatta (iOS eller Android), och på enhetens skärm ser du en direktsändning från quadrocopterns HD-kamera (720p). Du styr luftskeppet genom att röra din telefon eller surfplatta, så följer det dina rörelser. Nytt jämfört med den första versionen är en ny typ av styrning som Parrot, företaget bakom AR.Drone 2.0, kallar ”Absolute Control”.

Med hjälp av en inbyggd 3D-magnetometer blir smartmobilen eller surfplattan automatisk referenspunkt för drönarens orientering. Den flygande frontkameran anpassar sig efter mobilens eller surfplattans rörelser så att man inte upplever att drönaren reagerar tvärtemot ens rörelser när kameran pekar mot piloten.

Stabilitet
AR.Drone 2.0 har en rad olika MEMS (Micro Electro Mechanicals Systems) som ger stabilitet. Det finns en 3-axlars accelerometer, ett 3-axlars gyroskop samt en 3-axlars magnetometer. Utöver detta finns två ultraljudssensorer som kan analysera flyghöjd upp till 6 meter samt en tryckmätare som bidrar till drönarens vertikala stabilitet. Under skrovet sitter dessutom en extra kamera som kan avgöra hur fort det förflyttar sig. Skrovet är för övrigt gjort av materialet PA66, som också används till kofångare på bilar. Enligt Parrot ska det innebära att AR.Drone 2.0 är mer robust än föregångaren, som hade en förmåga att gå sönder på kortare tid än det tog för dess ägare att lära sig att flyga med den.

Ont i plånboken
Och visst har de kommit en bra bit på vägen. AR.Drone 2.0 är verkligen mer robust än första versionen och den är också lättare att styra. Rent allmänt känns den mer välgjord och befriad från de irriterande barnsjukdomar som plågade den första AR.Drone. Batteritiden har dock inte blivit bättre. Det tar fortfarande nästan två timmar att ladda upp batteriet som ingår, men på full laddning kan man bara flyga bra i 12 minuter. Därför är det en god idé att passa på att skaffa ett par extra batterier samtidigt som man investerar i AR.Drone 2.0. Man behöver dem!

Den uppdaterade appen har flera nya funktioner. Bland annat kan man ta bilder och spela in video direkt från appen och sedan direkt dela med sig av allt på exempelvis YouTube. Den officiella appen heter AR.FreeFlight och kan laddas ned utan kostnad från App Store eller Google Play.

Men även om alltså appen är gratis så kostar AR.Drone 2.0 dessvärre en slant. 3 500 kronor närmare bestämt, och det kan vara bra att ha i bakhuvudet när man ser quadrocoptern närma sig träd, staket eller andra hinder på flygturen.

Som en extrafunktion kan AR.Drone 2.0 göra loopar automatiskt genom att dubbelklicka på mobilen eller surfplattan, men det tricket är faktiskt något av det säkraste man kan göra. När man själv sitter i cockpit och håller i styrspaken kan det gå riktigt illa, och vad Parrot än säger om hur robust och stabil nya versionen är så kan den fortfarande gå sönder. Tro mig! Och om det inte svider i plånboken att se en splitter ny AR.Drone 2.0 gå i bitar efter bara ett par dagar så gör det åtminstone ont i själen.

Augmented reality
Man gör alltså klokt i att öva sig med enkla manövrar innan man ger sig i kast med något mer halsbrytande. Och så ska man låta bli att flyga utomhus om det blåser för mycket. Då kan det nämligen vara en nackdel att quadrocoptern väger så lite.

Lyckligtvis finns det massor av hjälp att få. Både Parrot och massor av entusiaster har lagt upp instruktionsvideor i stora mängder på YouTube, och i FreeFlight-appen kan man komma i kontakt med ett community som heter AR.Academy, där man kan få massor av råd om flygning och annat.

Rent allmänt är det nog en bra idé att övertala ett par vänner att också köpa en AR.Drone 2.0 om man verkligen ska kunna utnyttja sin egen. Det blir snabbt lite tråkigt att flyga ensam, och så finns det ju ett skäl till att den här quadrocoptern heter AR.Drone.

AR står som bekant för Augmented Reality, och redan nu finns det flera olika spel till Android och iOS, där ett eller två flygskepp ska kämpa mot varandra på olika sätt. AR.Drone 2.0 levereras med neonfärgade klistermärken som programvaran och kameran kan registrera, vilket är förutsättningen för spelen, där andra drönare agerar föremål som kan kännas igen av spel-apparna i App Store och Google Play. Där finns titlar som AR.Race, där spelarna ska flyga ikapp i virtuella banor, och AR.Pursuit, där den ena spelaren ska fly från den andra och undvika att bli ”nedskjuten” av förföljarens virtuella kulspruta!

Viktigt meddelande
Kom också ihåg att även om AR.Drone 2.0 är en leksak så måste man följa reglerna för radiostyrd flygning. Man får alltså inte flyga med den utomhus i närheten av någons hus. Och det är egentligen kanske det största problemet om man bor i ett tätbebyggt område. Det kan helt enkelt vara svårt att hitta bra ställen att flyga på. Särskilt i början, när man ska öva och helst undvika alla hinder. Bortsett från detta är detta antagligen den roligaste leksaken som går att köpa till stora pojkar och dem med barnasinnet kvar.

Andra flygande prylar

AR.Drone 2.0 är långtifrån den enda prylen som kan flyga. Här är flera andra grunkor som förvandlar dig till Röde Baronen.

WP 500X-S Quad Flyer
Det finns andra quadrocoptrar än AR.Drone. Den här har en egen fjärrkontroll och kan lyfta 1,4 kilo mer än sin egen vikt på 2,2 kilo. Det betyder att man till exempel kan spänna fast en systemkamera eller något annat kul. Quad Flyer kostar 500 euro, alltså mer än AR.Drone, och kan beställas direkt av tillverkaren i Tyskland.

www.graupner.de

Swinglet CAM
Om du verkligen vill spionera från luften så ska du skriva upp Swinglet Cam överst på önskelistan. Den styrs inte manuellt som AR.Drone, i stället flyger den på autopilot med hjälp av GPS. Rutten planerar du i förväg på datorn. Swinglet Cam har ett vingspann på 80 cm och väger ett halvt kilo. Den inbyggda kameran har en upplösning på 12 hela megapixlar och eftersom den är integrerad med autopiloten kan den också styras på avstånd från datorn. Den här flygande kameran kan stanna i luften i 30 minuter, vilket räcker till en flygtur på 18 kilometer!

Priset på den flygande spionen är 50 000 kronor, men så är det tal om en halvprofessionell maskin också!

www.sensefly.com 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend