TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST MSi Modern AM271P (MS-AF81)

Billig och diskret PC till hemmakontoret

MSi:s billiga allt-i-ett-PC täcker behoven för jobb hemifrån på ett fint sätt. Men man märker att priset är hårt pressat.

forfatter
Publicerad 2021-05-23 - 09:00
Karakter
MSi Modern AM271P (MS-AF81)
L&B tycker
Stor, fin 27-tums skärm med ett förnuftigt inre till ett mycket rimligt pris. Tar inte mer plats än en vanlig datorskärm.
Plastliknande byggkvalitet. Full HD är för låg upplösning för arbete på en så stor skärm. Skärmen saknar pekfunktion.
Specifikationer
  • Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-1165G7 quad-core (8 trådar)
  • Skärm: 27-tums Full-HD (1920 x 1080), 60 Hz
  • Minne: 16 GB DDR4
  • Grafik: Intel Iris Xe Graphics
  • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
  • Hårddisk: 512 GB SSD
  • Mått/vikt: 61,2 x 55,3 x 17,0 cm/7,2 kg
  • Funktioner: Wi-Fi 6, Bluetooth, 2 x USB-C, 1 x USB-A 3.2, 3 x USB A 2.0, HDMI in, HDMI ut, 2.0, 3,5 mm-ljud
  • Webb: msi.com
Prestanda

Riktpris: 14 500Pr. 2021-05-23 Produktsida

Bärbara datorer är fantastiska när du är på språng, och det är praktiskt att ha alla funktioner samlade i en enda enhet. Men bärbara datorer är inte gjorda för långa arbetsdagar framför skärmen.

För kontorsbruk – oavsett om du är hemma eller på det aktivitetsbaserade kontoret – är en allt-i-ett-dator en intressant lösning. Skärmen är lika stor som på en stationär dator men man slipper allt trassel på skrivbordet.

MSi Modern AM271P-11M är en 27-tums allt-i-ett-dator som har allting inbyggt i skärmen. Den ser riktigt elegant ut och påminner starkt om en vanlig PC-skärm. Den är bara lite tjockare längst ner och har lite fler in- och utgångar.

Skärmen kan antingen monteras på det medföljande stativet eller hängas på väggen med ett VESA-fäste. Om man väljer foten kan den justeras i höjdled och skärmen kan lutas ett par grader bakåt för att ge en bättre arbetsställning.

Foten är gjord av plast, skalet också. Förmodligen är den enda metallen i hela konstruktionen skruvarna som håller ihop den. Det är helt okej, till det här priset har man inte råd med lyx. Men allt verkar lite tunt och slappt, och när skärmen skruvades fast på foten med de medföljande skruvarna så satt den snett!

MSi Modern AM271P stand
MSi Modern AM271P kan monteras på väggen med VESA-fäste eller ställas på den höjbara foten som ingår. (Foto: MSi)

HDMI-ingång

Bland portarna finns den sedvanliga arsenalen av USB-kontakter i alla storlekar och hastigheter samt en HDMI-utgång. Något ovanligare är en HDMI-ingång, som till exempel kan användas för att koppla in en Blu-ray-spelare om datorn ska fungera som TV i studentrummet. Det är bra att möjligheten finns – även om det förmodligen blir svårt att hitta en student som minns en tid när folk använde fysiska medier. Det finns ingen DisplayPort-utgång eller Thunderbolt, men det här är ingen stor brist på en sådan billig maskin.

Det är lite överraskande att varken en mus eller ett tangentbord ingår när datorn säljs som en komplett paketlösning. Men det ger å andra sidan större valfrihet.

 

All elektronik är inbyggd i skärmen, som ser ut som en vanlig datorskärm bortsett från antalet in- och utgångar. (Foto: MSi)

Det finns ingen inbyggd webbkamera, däremot ingår det en lös webbkamera som monteras ovanpå skärmen. Det är en lite klumpig lösning men kameran har å andra sidan Full HD-upplösning, vilket är bättre än vad de flesta inbyggda kameror har. Om man är nervös för integriteten kan man täcka över den med en lite slapp plastlucka som går att skjuta för.

En liten lucka till höger på baksidan innehåller disken (en 512 GB SSD), som kan dras ut och bytas ut om den går sönder eller ska uppgraderas till en större. SSD-enheter är i princip mer stabila än fysiska hårddiskar, men alla som har varit tvungna att dela upp en allt-i-ett-dator i atomer för att byta ut hårddisken inser hur praktiskt det är med en sådan montering!

Låg skärmupplösning

Skärmen är tillräckligt ljusstark för normal användning och det är inget fel på skärpan heller. Men det är det på upplösningen. Full HD (1920 x 1080 pixlar) på en 27-tums skärm innebär att pixlarna syns tydligt. I gaming-datorer, där allt handlar om hastighet, är det en kompromiss som fungerar Men inte på en dator där man måste kunna ha flera dokumentfönster öppna samtidigt. När jag såg MSi Modern AM271P för första gången förväntade jag mig faktiskt att skärmen skulle ha pekfunktion, eftersom det är vettigt i en allt-i-ett-dator. Men det var bara tills jag såg prislappen.

Mycket processorkraft för pengarna

Även om jag måste erkänna att jag är ganska så oimponerad av utsidan på AM271P så är innanmätet mycket mer övertygande. Här hittar man en 11:e generationens Intel Core i7-1165G7. Det är en fyrkärnig processor på 2,8 GHz och åtta trådar. Det finns 16 GB RAM-minne och som sagt 512 GB SSD-lagring. Grafiken hanteras av Intel Iris Xe Graphics, alltså integrerad moderkortsgrafik fast av senaste generation.

För att sätta saker i perspektiv är detta i stort sett samma konfiguration som i Razer Book 13, som vi testade för ett par månader sedan. Razer-bärbara datorn hade visserligen högre upplösning och touch på sin 13-tumsskärm. Men den kostade dubbelt så mycket också!

MSi Modern AM271P: Benchmarks

I GeekBench 5-processortestet får MSi Modern AM271P resultatet 1 566 i singlecore och 5 283 i multicore. PCMark 10-kontorsprogramtestet slutar på 5 138 poäng. Detta är – föga överraskande – nästan identiskt med ovan nämnda Razer Book 13. Och prestanda som placerar den billiga allt-i-ett-maskinen över genomsnittet bland kontorsdatorer.

Medan tidigare generationer av Intel-moderkortsgrafik har varit utomordentligt slöa är Iris Xe Graphics tillräckligt bra för allt annat än tung grafik. Man kan till och med spela lättare 3D-spel i pauser om man sänker grafikinställningarna lite.

I 3D-grafiktestet 3DMark Time Spy får Modern AM271P resultatet 1 619 poäng och det äldre Fire Strike-testet slutar på 4 312. Det är inte i klass med ens de minsta Nevidia GeForce-korten från senare år. Men ändå fullt tillräckligt för alla uppgifter man kan föreställa sig att en dator på hemmakontoret kan ställas inför.

 

Skalet är gjort av plast och skärmupplösningen är låg. Men innanmätet är snabbt och priset är bra. (Foto: MSi)

Snabbare än designer-laptops

Även om en allt-i-ett-dator är praktisk för stationärt bruk så är utbudet av bärbara datorer mycket större. Och alla konkurrenter vi kan hitta är bärbara. Det kan till exempel vara den supertunna Asus ZenBook 14, som bara väger drygt ett kilo men som är betydligt långsammare med i synnerhet grafik. Huawei MateBook 14 har en supervass design och en läcker skärm. Å andra sidan springer MSi-datorn i stora cirklar runt den långsamma Huaweien. Så när det gäller prestanda lönar det sig att offra bärbarheten.

Slutsats

MSi Modern AM271P är verkligen inte den fulaste maskinen man kan ställa på sitt skrivbord. Och det är praktiskt att allting är integrerat i skärmen. I förhållande till priset får man riktigt mycket datorkraft – och en helt okej skärm på 27 tum. På minuskontot är byggkvaliteten milt sagt klen och om datorn ska användas till något mer krävande än grundläggande ordbehandling och underhållning så är skärmupplösningen en broms. I normala fall hade jag också förväntat mig att en allt-i-ett-dator hade en pekskärm. Det kan man hitta. Fast då blir priset ett annat.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend