Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

ZenBook är lyxig minimalism

Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.

Av / 2020-09-14 - 06:00
ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3
John Hvidlykke

Asus ZenBook-serien är en av de mest trofasta besökarna i vårt testrum. De minimalistiska bärbara datorerna dyker upp med kalenderprecision. Och det är bra, för de är ofta ytterst välgjorda maskiner.

ZenBook 14 UM251IA ligger ungefär mitt i serien när det gäller pris och utrustning. Liksom sin föregångare känns den vare sig nedbantad eller billig. Skalet och locket är av blågrå, polerad aluminiumfinish och skärmen tar upp en stor del av ytan (90 procent enligt Asus). Det har dock fortfarande blivit plats för en kamera och två mikrofoner längst upp ovanför skärmen.

Skärmens gångjärn sitter på undersidan av chassit. Det gör att bakänden lyfts upp från underlaget när man fäller upp locket. (Foto: Asus)

Ergonomi och luft

Som vi har sett i flera andra modeller sitter skärmens gångjärn fast på datorns undersida. Det innebär att skalet lyfts upp ungefär en centimeter från underläget när man fäller upp skärmen. Det ger både bättre ventilation och en mer ergonomisk arbetsställning.

Tangentbordet ligger helt klart i den bättre änden av skalan för kompakta ultrabook-datorer, och man kan arbeta relativt bekvämt hela dagen. Tangentbordsbelysningen kan justeras i tre nivåer eller stängas av helt med en knapptryckning. Det är ganska smart – och man sparar ström.

Tangentbord och pekplatta

Numeriskt tangentbord finns det inte plats för i en så här liten laptop, men Asus har ett ess i ärmen för kalkylbladsproffs: Det finns inbyggda siffertangenter i styrplattan. En tryckning i det övre högra hörnet får siffrorna att lysa upp på den obrutna metallytan och en svepning med fingret får fram en miniräknare skärmen. Vilket betonar hur praktiskt det skulle ha varit med en pekskärm.

Asus har ett ess i ärmen för kalkylbladsproffs: Det finns inbyggda siffertangenter i styrplattan. (Foto: Asus)

Traditionsenligt för Zen-serien finns alla portar som behövs på datorn – men inte mer än så. Två USB C-portar och en gammaldags USB 3-port för en extern hårddisk eller mus. Samt en USB-C- och en HDMI-utgång i full storlek (den får precis plats inuti chassit) betyder att man inte behöver skaffa en hel radda adaptrar för att kunna använda maskinen ute i verkligheten. En SD-kortläsare finns också. Nätverksporten och hörlursuttaget har dock offrats för trådlösheten. Men det följer med USB-adaptrar i förpackningen.

Skärmen är ”bara” Full HD och utan touch. Det är okej, det behövs egentligen inte högre upplösning på en 14-tums skärm. Touch är å andra sidan ett stort plus i tätt packade hörsalar, och i flyg- och tågsäten. Tyvärr är pekskärmar fortfarande mer undantag än regel.

Asus ZenBook 14 är snyggare än man skulle kunna tro med tanke på prislappen. (Foto: Asus)

Benchmarks

ZenBook 14 skiljer sig från de flesta datorer vi får in för test genom att inte ha en Core-processor från Intel, utan i stället en Ryzen-processor från konkurrenten AMD. Det kan vara förnuftigt, Vi testade nyligen en annan Ryzen-dator från Asus och då utmärkte sig processorn genom att ge våldsamt mycket valuta för pengarna.

Ryzen 7 4700 är en 2 GHz-processor med åtta kärnor och åtta trådar. Vilket bör motsvara en Core i7-processor i mellanklassen eller en i5-toppmodell. Förra ZenBook 14-modellen vi testade var utrustad med en Intel Core i5-processor.

Ett GeekBench 5-resultat på 5318 poäng multicore och 1107 poäng singlecore är helt respektabla värden. Det är faktiskt bara en tredjedel långsammare än MSi GS66 Stealth som kostar tre gånger så mycket. Observera att vi då pratar om ren processorkraft. När det gäller 3D-grafik är skillnaden markant annorlunda.

Kontorsprogramtestet PCMark 10 bekräftar med 4 929 poäng att vi har att göra med en liten arbetshäst som tuggar sig flitigt igenom kalkylark och ordbehandling utan att ställa krav på större innehåll i livet.

För företag – inte gaming

Desto mer ödmjukt är 3D-grafiktestet 3DMark. Poängen i TimeSpy (968) respektive Fire Strike (2664) är ungefär en sjättedel av nuvarande spelmaskiner. Å andra sidan är årets ZenBook 14 bara hälften så långsam på grafiksidan som förra årets modell. Den är definitivt ingen gaming-maskin, men klarar faktiskt en omgång CS:GO riktigt fint!

Batteri för hela dagen

Batteritiden anges vara ”upp till 22 timmar”. Det beror på användningen. I PCMarks intensiva batteritest orkade ZenBook 14 strax under 6 timmar. Och det är extremt elegant – och nästan dubbelt så länge som förra årets modell.

Skalet är gjort av blågrå, polerad aluminium i en nyans som utstrålar ”we mean business”! (Foto: Asus)

Slutsats

Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och snygg maskin som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng. Vikten och storleken är minimal och batteritiden är så lång att du till aldrig behöver ta med dig laddaren till vardags. Priset är något högre än för de billigaste datorerna, men belöningen är låg vikt och ett metallskal som tål det hårda livet i datorväskan. Att ZenBooken dessutom ser ut som något som kostar dubbelt så mycket är en extra bonus. En pekskärm skulle ha varit en sista fin … touch.

Karakter
ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3
Premium

Home tycker

Smal och välformad ultrabook som ser dyrare ut än den är i verkligheten. Nästan dubbelt så snabb som förra årets modell. Tar inte stor plats och väger inte mycket. Ultrakompakt yttre och läcker finish kostar lite extra. Ingen pekskärm. Aluminiumfinish suger åt sig flottiga fingrar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Ljud & Bild
Rulla till toppen